Mat Panel OLED monitöre geçmek mantıklı mı?

bosileon

Uzman
Arkadaşlar, Dell marka 27 inç 2K 165 Hz IPS monitörüm var. OLED ekranları daha önce mağazalarda gördüm ve hakikaten görüntü başka bir boyuttaydı. Şimdi Samsung’un Odyssey OLED G6 2K 240 Hz monitörünü sipariş verdim, fakat mat panele sahip olduğunu öğrendim. Mevcut monitörüm 400 nit iken, sipariş verdiğim monitör 250 nit. Sizce bu değişimle o devrimsel OLED etkisini hissedebilir miyim, yoksa gereksiz bir yükseltme mi olmuş? Biraz daha bekleyip glossy model OLED ekran almak daha mı mantıklı?

Son düzenleyen: Moderatör:

Mat-glossy nin OLED'i ne kadar etkilediğini bilmiyorum.
OLED'in çalışma prensibi fark yaratıyor. Yapısal bir fark olduğundan her türlü IPS den geçince oh dersin.
Senin Dell de muhtemelen arka aydınlatma sistemi var. (%90 Edge dizilim)
Monitörün tamamında, yanlarda dizilen arka ışık sağlıyor yani.
OLED'ler her bir pikseli tek tek aydınlatıyor. Orada siyah varsa tamamen kapanıyor. Arka aydınlatma sistemlerinde bu olmuyor.
"En kötü OLED, orta-iyi IPS lerden daha iyi" diye yaygın bir söylem var da tartışmalı.

Ben XG27AQDMg bir OLED kullanıyorum (parlak) ve G6 olmak üzere birçok OLED'i de gördüm. Parlak ekran renkleri daha canlı gibi yansıtacaktır fakat bulunduğunuz ortamın ışık seviyesine göre mat ya da parlak seçiminiz değişir (güneş direkt gelmiyorsa parlak, ışığa fazlasıyla maruz kalıyorsa mat).beklemenize gerek yok, zaten bir sürü parlak ekran var. XG27AQDMg, AW2725DF, 271qrx ve XG27ACDNg olması lazım. Bütçenize göre seçebilirsiniz. Yazı qdoled de daha iyi olacaktır fakat siyahları woledin daha yoğun. Yazı beni rahatsız etmediği için ben woled tercih ettim. Daha uyguna miniled paneller de bulabilirsiniz fakat OLED daha iyi bir panel. Sık sık panel temizleme yapmayı ve güneşte çok bırakmamanızı, taskbatı gizlemenizi öneririm. Umarım yararlı olmuştur.

Teşekkürler yararlı oldu. Ben bütçe açısından beklemeyi kastettim. Sipariş verdiğim ekranı 16.799 Tl gibi bir ücretle aldığım için çok uyguna geldi. Parlak modeller için rakamı baya yükseltmem gerekiyor. Bilgisayarı genellikle karanlık ortamlarda kullanıyorum.

Hocam o fiyata süper olmuş bence. Karanlıkta parlak daha iyi gider ama o fiyata G6 da mükemmel bir seçim bence. Emin olun pişman olmazsınız. Dediğim gibi, kullanmadığında açık bırakma, taskbarı gizle, pixel temizleme gibi şeyleri sık sık yap. S

Anladım hocam, teşekkürler

Bu monitörü kullanan arkadaşlar varsa yine yorumlarını beklerim.

Aynı OLED monitöre sahibim Samsung G6 mat bir panel fakat ben mat kaplamayı söktüm çıkarması gayet kolay mat kaplama çıkarma sonrası garantisi bozuldu (son derece riskli bir işlem) fakat umurumda olmadı görüntü kalitesi iyi bir hale geldi ben olsam glossy panel tercih ederdim.

Hocam öyle yapınca ayna gibi oluyormuş doğru mu? O kadar parlıyormuş ki ekranda ne olduğu anlaşılmıyormuş.

Hocam öyle yapınca ayna gibi oluyormuş doğru mu? O kadar parlıyormuş ki ekranda ne olduğu anlaşılmıyormuş.

Ekrana doğrudan ışık vurmaması gerek normalde arkamda pencere var güneş vuruyor fakat karartma perdesi olduğu için sorun çıkarmıyor odamdaki lamba da monitörün arkasında yani oda aydınlık olsa bile monitöre gelen ışık kaynağı yok yansıma yapmıyor zaten çok dikkat etmezsen belli olmuyor yansımalar gözün alışıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…