Çözüldü Matematikte eşlenik nedir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan seeraddar
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 133
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

seeraddar

Yetkin
Çarpanları ayırma da eşlenik neydi? AYT çalışıyordum da, hoca eşlenik aldı. Bu eşlenik neydi? Bir soru üzerinden ya da teorik olarak ne olduğunu yazarsanız hatırlarım. İnternette “eşlenik” yazıyorum, hiçbir şey çıkmıyor. Çıkıyor aslında ama anlamadım. Konuyu açmışlar @Michael MYERS gel anlat, çözüm vereyim.

Son düzenleme:
Çözüm
Hocam paydadaki köklü sayıdan kurtulmak için rasyonel ifadeyi paydanın eşleniği ile çarpıyoruz.

Örneğin 2/1-√2 diye bir ifademiz olsun. Paydadaki köklü ifadeden kurtulmak istiyoruz çünkü bizi paydada köklü bir zımbırtı olması tilt ediyor. Rasyonel ifadeyi paydanın aynısı ama sadece köklü sayının önündeki ifadeyi değiştirerek genişletiyoruz. Verdiğim örnek için bu 1+√2.

Kısaca 1-√2nin eşleniği 1+√2. Sadece kökün önündeki işaret değişiyor. Artıysa eksi, eksiyse artı.
Hocam paydadaki köklü sayıdan kurtulmak için rasyonel ifadeyi paydanın eşleniği ile çarpıyoruz.

Örneğin 2/1-√2 diye bir ifademiz olsun. Paydadaki köklü ifadeden kurtulmak istiyoruz çünkü bizi paydada köklü bir zımbırtı olması tilt ediyor. Rasyonel ifadeyi paydanın aynısı ama sadece köklü sayının önündeki ifadeyi değiştirerek genişletiyoruz. Verdiğim örnek için bu 1+√2.

Kısaca 1-√2nin eşleniği 1+√2. Sadece kökün önündeki işaret değişiyor. Artıysa eksi, eksiyse artı.

Çözüm
Eşlenik daha çok paydadaki sıkıntılı sayıları rasyonelleştirmek için kullanılıyor.

Payda 2 kök 2 ise - 2 kök2 ile çarpıyorsun kesirli ifadeyi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…