Rehber Maxcso ile ISO dosyalarınızın boyutunu küçültün

Giriş

Maxcso açık kaynak kodlu özgür bir ISO sıkıştırma programıdır. Programın kendisi PPSSPP emülatörüne bayağı katkı sağlayan "Unknown W. Brackets" tarafından oluşturuldu. Program Windows ve Wine yardımıyla da Linux'ta sorunsuz çalışıyor. Sanırım bazı dağıtımların depolarında var, ama kullanmadığım için bilmiyorum.

Eğer CSO formatı destekleyen programlarınız varsa, diskinizde de yer kazanmak istiyorsanız harika bir program. Uzun süredir kullanıyorum ve işini çok güzel bir şekilde yapıyor. Neyse fazla uzatmadan rehbere geçelim.

Rehber

Maxcso kendi başına kullanımı biraz zor bir program, çünkü şu anlık bir arayüzü yok. O yüzden ben Maxcso'yu MaxcsoGUI ile kullanmayı daha çok seviyorum. MaxcsoGUI isminden anlaşılacağı gibi Maxcso'ya arayüz ekleyen hoş bir program. Arayüz isterseniz ikisini aynı klasöre atarsanız çalışıyorlar.

Buradan ikisine de erişebilirsiniz:
Maxcso.
MaxcsoGUI.

ISO küçültme işlemi bu ikisi sayesinde gayet kolay. İstediğiniz ISO dosyasını programa sürükleyin ve ayar yapın. İstediğiniz düzeyde çekirdek sayısı seçip sıkıştırma işlemine başlayabilirsiniz.

Ama sıkıştırma modunda "Fast Mode" seçmezseniz, bir ISO için bayağı uzun süre beklemeniz olası. Beklemeye değecek düzeyde de bir fark yaratmıyor, o yüzden "Fast mode" Ayarını seçin derim.

Convert tuşuna bastığınızda ISO dosyalarını küçültme işlemi başlayacaktır. Bu işlem işlemcinizin gücüne ve verdiğiniz çekirdek sayısına göre değişir. ISO dosyalarınızı eski haline çevirmek için "Decompress" butonuna basıp, sıkıştırmayı geri alabilirsiniz.

Boyut farkı

ISO yazanlar sıkıştırılmamış, CSO yazanlar ise sıkıştırılmış CD dosyaları. Ne sıkıştırdığınıza göre sıkıştırma oranında farklılık olabiliyor. Bazı oyunlar 200-300MB düşerken bazılarının boyutu 1-2GB düşebiliyor. Eğer çok fazla ISO dosyanız varsa, CSO destekleyen programlar da kullanıyorsanız, Maxcso kullanmamak için bir neden göremiyorum.

Burada Burnout Revenge ve GTA San Andreas üzerinden örnek vereceğim:

Rehberimiz bu kadar, umarım buradaki gösterdiğim şeyler işinize yarar. Herkese iyi günler diliyorum, bu rehber biter.

Son düzenleme:

Hocam bunun tam tersini yapılır mı?
Ör/.cso >> .ISO veya diğer dosya uzantıları.
Desteklemediği dosya uzantısı yok de mi?
Tahmini hız kaç dk sürdü işlemciden işlemciye ne kadar fark eder.

Hocam bunun tam tersini yapılır mı?
Ör/.cso >> .ISO veya diğer dosya uzantıları.
Desteklemediği dosya uzantısı yok de mi?

Evet "decompress" seçeneği ile CSO dosyasını ISO dosyasına çevirebiliyor. Ben programı sadece PSP ve PS2 ISO dosyalarında denedim, ikisinde de güzel çalışıyor.

Evet "decompress" tuşu ile cso dosyasını ISO dosyasına çevirebiliyor. Ben sadece PSP ve PS2 dosyalarında denedim, ikisinde de güzel çalışıyor.

Hocam sadece bu yöntem Linux ile mi sınırlı?

CSO değilde ISO olsaydı süper olurdu. Windows kurulum diskleri için iyi olurdu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…