MEMORY_MANAGEMENT (0x1A) hatası

kerimcgy

Başarılı
  • Anakart: ASUS B650M-R
  • İşlemci: Ryzen 7700
  • Ekran Kartı: RTX 3060
  • İşletim Sistemi: Windows 11

RAM 32 GB (16x2) Patriot Viper Venom 6000 MHz modeli. Bu hatayı 2 slot dolu şekilde 32 GB kullanıyorum, iki RAM'i de işlemciden taraftaki slotta teker teker denedim ve görüntü aldım. Aynı şekilde iki RAM'i diğer slotta da denedim ve görüntü aldım.

Kısaca aynı marka-model iki RAM beraber takıldığında sistem çalışırken bu hatayı alıyor. 6000 MHz'i, 5800 MHz'de hata almadan kullandıktan sonraki gün tekrar açmayı denedim, olmayınca 5600'e alıp yine kapanmadan bir süre kullandım. Bugün yine açılış ekranında bu hatayı verdi. BIOS güncellemesi yapmadım ama mayıs 2025 tarihli bir sürüm yani güncel sayılır.

Bilgisayar açık olmadığı için ekleyemedim telefondan.

3 dosyada hafıza bozulmasına işaret ediyor.

İlk sorum şu XMP ya da EXPO profilini açtınız mı?

Öncelikle görüntü aldım demek yerine bunları bir teste sokmak daha iyi olur. memtest86 bu iş için şu durumunda çok uygun gözüküyor. Tek tek ve sonra çift olarak memtest86 testlerini bir kere geçecek şekilde test etmek uygun olur. Sonuçlara göre denenebilecek şeyler olacaktır.

Görüntü aldım dediğim Windows açıldı ve bir 5-10 dk açık kullandım. MemTest86 testi bildiğim kadarıyla uzun sürüyor, RAM'lerden birinde sorun olsa toplam 2. gün boyunca hata almadan kullanamazdım diye düşünüyorum. Windows giriş ekranında veya direkt açılış ekranında donup bu hatayı veriyor bu arada. EXPO açık.

Normalde doğru ama sonuçta şuanda hafıza hatası veren bir sistem var. Bence ilk yapılması gereken önce ramlerden emin olmak. Çıkan sonuca göre daha netleşir durum. Mesela ramler tek tek sorunsuz ikisi birden sorun çıkartıyorsa işlemcinin hafıza kontrolcüsüne bakmak gerekebilir.

Bu arada sanırım tek pass memtest86 yarım saat civarı sürüyor. Şahsen iki pass test yapıyorum ama 1 pass de yeterince fikir verecektir böyle bir sistemde.

Hocam EXPO Manual ile denedim yine hata verdi. Şu an disabled yaptım tekrar denedim açıldı MemTest86 kurup deneyeceğim.

• Memtest için masaüstü görmenize gerek yok. Direkt Memtest'i boot edip oradan devam edebiliyorsunuz.
  • RAM'lerden birisinde hata olsa 2 gün problemsiz kullanma şansınız var. Daha önce fiziksel olarak VRAM'i hasarlı (Lehim çatlağı) 3070Ti ile Elden Ring oynadım.
  • EXPO'yu kapatıp denemeniz lazım, MemTest'i de mecbur yapmanız lazım aksi halde söyleyeceklerimiz birer varsayım olarak kalır.

Hala EXPO kapalı ve hata almadım. Hata aldıklarımın hepsinde ya Windows giriş ekranındaydı ya da PIN girdikten hemen sonrası. MemTest kuracağım USB'ye dediğim gibi. RAM'ler sıfır aslında RAM'lerde sorun olması benim için daha şaşırtıcı olur.

mayıs 2025 tarihli bir sürüm yani güncel sayılır.
Sayılmaz ne yazık ki, dediğin tarihten bu yana 8 - 9- 10 ve 11. aylarda güncellemeler gelmiş. Açıklama kısmında Overclock ve stabilite problemleri adreslendi yazan sürümler var.

Sen iyisi mi MemTest yapmadan önce BIOS güncelle.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…