dark_1234 47

Yetkin
Kardeşim LGS'ye girecek ama belli zaten kendisinin matematiği direkt yok gibi bir şey ama tarih vb. gibi dersleri gayet yeterli, sözeli iyi, fen de çalışırsa yapabilir de. Biz düşük bir puan alabileceğini tahmin ediyoruz. Meslek lisesine gitse ne olur? Çok kötü bir yer mi? Ben şu an Anadolu'da okuyorum, hiç meslek lisesine falan gitmedim. Gerçekten sıkıntılı bir yer mi? (Doğuda yaşıyoruz)

Kardeşim LGS'ye girecek ama belli zaten kendisinin matematiği direkt yok gibi bir şey ama tarih vb. gibi dersleri gayet yeterli, sözeli iyi, fen de çalışırsa yapabilir de. Biz düşük bir puan alabileceğini tahmin ediyoruz. Meslek lisesine gitse ne olur? Çok kötü bir yer mi? Ben şu an Anadolu'da okuyorum, hiç meslek lisesine falan gitmedim. Gerçekten sıkıntılı bir yer mi? (Doğuda yaşıyoruz)
Meslek lisesinde, ders anlamında doğru düzgün bir şey öğretilmiyor. Üniversiteye gidildiğinde de öğrenci, temel bilgileri yeterince öğrenemediği için adeta sap gibi kalabiliyor. Meslek öğretme konusunda da durum pek farklı değil. Hocalar genellikle iki şey gösterip aynısını yaptırıyor, sonra da not veriyor.

Staj desen, çoğu yerde gerçekten bir şey öğrenmekten çok bedava amelelik yapmaya dönüşüyor. Bu yüzden şahsen meslek lisesinin insana çok fazla şey kattığını düşünmüyorum.

Ayrıca artık bırakın çocuk kendi kararını kendisi versin. Çocuğun hayatını, geleceğini tek bir okul tercihiyle belirlemeye çalışmayı bırakmak gerekiyor. Günümüz iş seçeneklerine baktığımızda, en iyi yerlerden mezun olmuş insanlar bile Türkiye şartlarında işsiz kalabiliyor. Bu yüzden çocuğu sırf “meslek sahibi olsun” diye istemediği bir alana yönlendirmek yerine, kendi ilgi ve yeteneklerine göre karar vermesine izin vermek daha doğru.

Meslek lisesinde, ders anlamında doğru düzgün bir şey öğretilmiyor. Üniversiteye gidildiğinde de öğrenci, temel bilgileri yeterince öğrenemediği için adeta sap gibi kalabiliyor. Meslek öğretme konusunda da durum pek farklı değil. Hocalar genellikle iki şey gösterip aynısını yaptırıyor, sonra da not veriyor.

Staj desen, çoğu yerde gerçekten bir şey öğrenmekten çok bedava amelelik yapmaya dönüşüyor. Bu yüzden şahsen meslek lisesinin insana çok fazla şey kattığını düşünmüyorum.

Ayrıca artık bırakın çocuk kendi kararını kendisi versin. Çocuğun hayatını, geleceğini tek bir okul tercihiyle belirlemeye çalışmayı bırakmak gerekiyor. Günümüz iş seçeneklerine baktığımızda, en iyi yerlerden mezun olmuş insanlar bile Türkiye şartlarında işsiz kalabiliyor. Bu yüzden çocuğu sırf “meslek sahibi olsun” diye istemediği bir alana yönlendirmek yerine, kendi ilgi ve yeteneklerine göre karar vermesine izin vermek daha doğru.

Düz liseye gitmektense meslek lisesine gitmek 1000 kat daha iyidir 12. sınıfa geçtim bu sene staja başladım amele gibi de değil işin karşılığını alıyorsun zaten bilişim okuyorum kendi isteğimle meslek lisesine geçtim düz lisede serserilik yapacağıma meslek öğrenirim hem meslek lisesine gidecek adam YKS'ye bal gibi de çalışır o onun tercihi bizim okulda bayağı çok giden var üniversite ye.

Düz liseye gitmektense meslek lisesine gitmek 1000 kat daha iyidir 12. sınıfa geçtim bu sene staja başladım amele gibi de değil işin karşılığını alıyorsun zaten bilişim okuyorum kendi isteğimle meslek lisesine geçtim düz lisede serserilik yapacağıma meslek öğrenirim hem meslek lisesine gidecek adam YKS'ye bal gibi de çalışır o onun tercihi bizim okulda bayağı çok giden var üniversite ye.

Bizde öyle düşünüyoruzda doğu diye çok serseri tipler olur diye geriliyoruz.

Dehşet bir yer, bizim ordakinde müdürü bıçaklanmıştı.

Benim okuduğum yer sağlık tabanlı bir yerdi ve derste anıran öğrenciler vardı, hocalar pek de bir şey demiyordu.

Siz bu şekilde çözüm bulamazsınız, farkettiyseniz herkes farklı şey demiş.

Bölge dışında tam olarak hangi okuldan bahsettiğinizi bilmiyoruz. Bilsek de büyük ihtimal o okuldan biri burada değil. Kardeşinizin veya sizin gidip okuldan biriyle konuşması daha iyi olur. Ayrıca kardeşinize fikir anlamında destek olabilirsiniz, kafası karışık olma ihtimali yüksek ancak kesinlikle kararını saptırmaya çalışmayın.

Nerede gideceğine bağlı. Ben mesela ortalama-yüksek bir semtteki 300 puanlık bir meslek lisesine gidiyorum ve memnnum. Tek sıkıntısı derslerin neredeyse hiç olmaması. 12. sınıfta staj olduğu için 1.5 gün okula gidiyoruz ve sadece meslek dersleri alıyoruz. 9,10 ve 11'de yine ders oluyor. Ayrıca AMP ve ATP sistemi var. AMP'ler 12. sınıfta staj yaparken ATP'ler 11'den 12'ye geçerken 40 günlük staj yapıyor ve 12. sınıfta Anadolu lisesine yakın eğitim alıyor. AMP olursa üniversite istiyorsa kendi çalışması gerekecek.

Kısacası lokasyona göre değişiyor, Bağcılar'da bulunan lise ile Şişli, Etiler tarafındaki liseler aynı değil mesela.

Yani kötü bir yer değil ama amacına bağlı. Ben ara eleman olacağım, usta olacağım falan diyorsa meslek lisesi onun için harika bir tercih olur. Ama ben avukat olacağım, ne bileyim el işine değil de bilgiye bakan bir meslek sahibi olacağım diyorsa pek tavsiye etmem. Meslek lisesi genelde kafası ticarete yatkın, el işi öğrenmek isteyenler için.

Mesela ben tamirciyim, anadolu lisesine gittim. Keşke meslek lisesine gitseydim. Ha kötü mü oldu pek kötü olmadı yine tamirciyim de keşke gitseydim işte.