Makaleler
1
Microsoft Edge, Chromium tabanına geçişiyle teknik anlamda ciddi bir potansiyel kazanmış olsa da, uygulamada kullanıcı güvenliği, veri gizliliği ve performans tarafında sorunlu bir tablo çiziyor.

1. Veri Güvenliği ve Gizlilik

Edge, ilk açılışta bile Microsoft’un telemetri servislerine yoğun ağ trafiği başlatıyor. about:blank sayfasında bile DNS sorguları ve arka plan HTTPS istekleri devam ediyor. Wireshark ve TCPView ile yapılan testler, tarayıcı açıldığında 20–25 adet HTTPS isteğinin, kullanıcı hiçbir işlem yapmadan Microsoft sunucularına gittiğini ortaya koyuyor.

Bu istekler arasında şunlar yer alıyor:
  • config.edge.skype.com – Konfigürasyon ve telemetri verileri
  • browser.events.data.microsoft.com – Kullanım istatistikleri (kapatılamıyor)
  • services.bing.com – Arama önerileri ve otomatik tamamlama
  • arc.msn.com – Haber akışı ve reklam modülleri
  • edge.activity.windows.com – Kullanıcı davranış takibi
Telemetri tamamen kapatılsa bile bu bağlantılar devam ediyor. Gönderilen veriler şifreli olsa da, meta verilerden tarayıcı sürümü, işletim sistemi bilgisi, donanım kimliği (HWID) ve Microsoft hesabı oturum bilgisi gibi unsurların iletildiği anlaşılıyor. Grup ilkesi (GPO) veya tarayıcı ayarlarıyla bu trafiğin tamamı engellenemiyor.

2. Performans ve Kaynak Yönetimi

Chromium tabanlı tarayıcıların genel RAM tüketimi yüksek olsa da Edge, Firefox’a kıyasla daha agresif bir profil sergiliyor. Uzun süreli oturumlarda sekme başına bellek kullanımı kolayca 500 MB seviyesini geçebiliyor.

Dahası, tarayıcı kapalıyken bile msedge.exe arka plan süreçleri aktif kalıyor. Bu süreçler zaman zaman Microsoft sunucularına TCP bağlantısı başlatarak CPU’yu %1–3 seviyesinde sürekli meşgul ediyor. Firefox ise Quantum motoru sayesinde aynı sekme sayısında daha düşük RAM kullanıyor ve kapalı durumda arka plan süreci çalıştırmıyor.

3. Entegre Servislerin Zorunluluğu

Edge, Bing, Microsoft Start, MSN haber akışı ve LinkedIn entegrasyonlarını varsayılan olarak açık sunuyor. Bu servisler devre dışı bırakılabilse de, yapılandırma karmaşık ve kalıcı değil; büyük güncellemelerden sonra ayarların sıfırlanması sıkça yaşanıyor. Böylece kullanıcı, farkında olmadan Microsoft’un içerik ve reklam ekosistemine yeniden çekiliyor.

4. Firefox ile Karşılaştırma

Aynı test koşullarında Firefox:
  • İlk açılışta yalnızca Mozilla güncelleme sunucusuna tek bir HTTPS isteği gönderdi.
  • Telemetri tamamen kapatıldığında arka plan trafiği sıfıra indi.
  • Kapalı durumda arka plan süreci çalıştırmadı.
Bu fark, açık kaynak kodlu ve şeffaf yapıların kullanıcı güvenliği açısından ne kadar avantajlı olduğunu net biçimde gösteriyor.

5. Gereksiz Copilot Yapay Zeka Desteği

Microsoft Edge, son güncellemelerle birlikte Copilot adını verdiği yapay zeka destekli bir asistanı tarayıcıya entegre etti. Teknik olarak bu, Bing Chat tabanlı ve büyük dil modelleriyle çalışan bir sistem. Ancak sorun şu ki:
  • Copilot, tarayıcı içinde her zaman hazır durumda bekliyor ve bu da ekstra bellek ve arka plan bağlantı yükü anlamına geliyor.
  • Kapatılabilir gibi görünse de, bazı sürümlerde Copilot simgesi ve arka plan servisleri tamamen devre dışı bırakılamıyor.
  • Özellikle iş veya güvenlik odaklı ortamlar için gereksiz bir veri akışı kanalı oluşturuyor, çünkü yapay zeka sorguları Microsoft’un sunucularına gidiyor ve burada işleniyor.
Kısacası Copilot, Edge’e eklenen ama çoğu kullanıcı için faydadan çok sistem yükü ve potansiyel veri aktarımı anlamına gelen bir özellik.

Sonuç

Edge, Chromium motorunun hız ve uyumluluk avantajlarını taşısa da, zorunlu telemetri trafiği, arka plan bağlantıları, yüksek bellek kullanımı, entegre servis dayatması ve Copilot yapay zeka entegrasyonu nedeniyle güvenlik ve performans odaklı kullanıcılar için tatmin edici bir çözüm değil.

Okuyanlara tavsiyem: Edge kullanıp Microsoft’un verilerinizi ve telemetrinizi su gibi içmesine izin vermek yerine, Firefox tabanlı bir tarayıcıya geçip kafanızı rahatlatabilirsiniz.

Chromium tabanlı olmasından mı kaynaklı anlamadım ama bir sekme uzun süre açık kalması belleği acayip şişiriyor. Arka plana bakayım dedim Edge 4.5GB RAM yiyor tek başına ve tek sekmesi sadece o da müzik dinliyordum sadece YouTube'dan.

Chromium tabanlı olmasından mı kaynaklı anlamadım ama bir sekme uzun süre açık kalması belleği acayip şişiriyor. Arka plana bakayım dedim Edge 4.5GB RAM yiyor tek başına ve tek sekmesi sadece o da müzik dinliyordum sadece YouTube'dan.
Tüm Chromium tabanlı tarayıcılarda öyle.

Reddit'te özellikle son zamanlarda aşırı fazla övülüyor. Herkes az kaynak kullanımını söylüyor ama benim sistemim için tam tersi. Oldum olası Edge sevemedim. Windows'tan normal yollarla silinememesi olsun, aşırı kaynak tüketimi olsun, kullanırken deli gibi telemetri göndermesi olsun kesinlikle uzak duruyorum. Windows laptoplar da pil ömrü en iyi tarayıcı diyorlar ona da katılmıyorum. Brave, Vivaldi, Chrome, Firefox, Ecosia, DuckDuckGo dahil neredeyse bütün tarayıcıları denedim hepsi genel olarak aynı pili tüketiyor.

Reddit'te özellikle son zamanlarda aşırı fazla övülüyor. Herkes az kaynak kullanımını söylüyor ama benim sistemim için tam tersi. Oldum olası Edge sevemedim. Windows'tan normal yollarla silinememesi olsun, aşırı kaynak tüketimi olsun, kullanırken deli gibi telemetri göndermesi olsun kesinlikle uzak duruyorum. Windows laptoplar da pil ömrü en iyi tarayıcı diyorlar ona da katılmıyorum. Brave, Vivaldi, Chrome, Firefox, Ecosia, DuckDuckGo dahil neredeyse bütün tarayıcıları denedim hepsi genel olarak aynı pili tüketiyor.
Madem kendi işletim sisteminde kendi tarayıcını sildirmiyorsun, o zaman tarayıcıda yüklettirme.

Edge kimileri tarafından güzel bulunuyor ama genellikle kötü. Dediğiniz sorunlar tam yerinde. Elinize sağlık :)

Electron/JS yüzündendir.