MMORPG Oyunlarının Geleceği Hakkında

Yeni gelecek birkaç MMORPG iyi gibi duruyor. Blue Protocol, Throne and Liberty ve Tarisland kesin tutacak oyunlar. Türün kitlesi azalmış olsa da hala ciddi oyuncu sayısı mevcut.

Mesela yakın zamana kadar FF14 ve Lost Ark oynuyordum. FF14'ün yıllardır değişmeyen 50k civarı kemik oyuncu kitlesi var. Lost Ark ise genel olarak 70-80k arası oyuncuya sahip. Bu rakamlar az değil.

Bunlar dışında büyük bir kitle yeni oyunları bekliyor çünkü her çıkan hüsranla sonuçlandıktan sonra eski oyunlara dönmekten sıkıldık. Yani MMORPG kitlesi hiçbir zaman ölmez, şekil değiştirir.

70-80k mı? :S
Öyle olsa content creatorlar oyunu oynar.
Ben sana söyleyeyim Lost Ark'ın şu sıralar peak'ı 20k'dır.

70-80k mı? :S
Öyle olsa content creatorlar oyunu oynar.
Ben sana söyleyeyim Lost Ark'ın şu sıralar peak'ı 20k'dır.

Steamdb, charts gibi aylık oyuncu sayısı verilerini yayınlayan sitelere bakabilirsiniz hocam. Mayıs ayında ortalama 55k oyuncu aktif olarak oynamış. Maksimum 94k'yı görmüş. Şimdi yaza girdik ve Euro 2024 başladı. Doğal olarak aktif oyuncu sayısı Haziran itibariyle 25-30k aralığına çekildi.

Dostum FFXIV dünya genelinde en çok oynanan, birinci sıradaki MMORPG, Lost Ark'ın anlık oyuncu sayısında onu geçmesi imkansız, sadece Steam içidir orası ayrı.

Kaldı ki o rakamları göremedim, kendim şu an bakıyorum SteamDB'den de.

Ancak kitlenin yeni oyunlar beklediği fikrine kesinlikle katılıyorum, zaten bunu her çıkan büyük çapta MMORPG oyununun yaşadığı ilk ay rüyasından görebiliyoruz, New World mesela, resmen oyuna giremiyorduk, sonra aşırı dandik yönetilen süreç yüzünden anında unutuldu oyun. Aynısı Lost Ark içinde geçerli, oyuna giremiyorduk resmen, sonra o da bir anda gitti.

Şu an çok yüksek sayıda bir oyuncu kitlesi beklemekte aslında, Tarisland konusunda beklentim aşırı yüksek, iyi bir oyun olacağını düşünüyorum, Blue Protocol Gacha olmayacak mıydı ya? Throne and Liberty içinse bana çok BDO klonu gibi geliyor, pekte hype'ım yok ona karşı.

İfadeler: 403

Zaten bizler genel olarak Steam ve Avrupa üzerinden oynuyoruz. Doğal olarak onları baz alarak konuşuyorum. Neyi tartışıyorsunuz onu da anlamadım. Genel olarak ciddi oyuncu kitlesi var diyorum. Milletin çok bilmiş tavırlarına bayılıyorum. En çok siz biliyorsunuz hocam tebrik ederim

Evladım kötü bir şey demedim ya, niye bu kadar gerginsin? Ne bu laflar? Dümdüz açıkladım sadece. Lost Ark bot dolu bir oyun, sert yapmayayım diyorum ama çok bilmiş tavırlarının arkasına sen yatıyorsun, daha oyunu bilmiyorsun herhalde. Yukarıda kimse sana kötü veya aşağılayıcı bir dille de bir şey dememiş sıralamışsın lafları.

Öyle "Avrupa oyuncusu." olarak da belirtmemişsin, doğal olarak söyledim ben de fikrimi.

MMORPG kültürü hala güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor. WOW, Final Fantasy, Lost Ark, New World ve Runescape yollarına güçlü bir şekilde devam ediyorlar. Örneğin Runescape'nin 2007 yılındaki versiyonu olarak açılmış Oldschool Runescape şu an hem Avrupa'da sabah hem de Amerika'da gece olmasına rağmen 85k anlık kullanıcı gibi muhteşem bir oyuncu sayısına sahip. WOW her DLC çıktığında inanılmaz bir satış yapıyor, öldü denilen New World dahi 8000 anlık kullanıcıya sahip. Elder Scrools Online ise 20.000'i görüyor gün içinde.

Ha bu yorum neden yeni MMORPG'ler tutmuyor veya çıkmıyor konusunda ise bunun asıl sebebi yeni MMORPG oyunlarının bence "content" eksikliği yaşaması. Örnek vermek gerekiyorse New World çıktığında oyunu yoğun şekilde oynayan kitle 3-4 hafta içinde bütün content'i tüketmişti dolayısıyla oynamak için sebepleri kalmamıştı ama WOW, Runescape gibi oyunlar 20 yıllık geçmişleri ile oyuna ekledikleri şeyler ile yeni başlayan bir kullanıcıya yapabileceklerinden fazla şey sunduklarından dolayı yollarına güçlü bir şekilde devam ediyorlar.

Güçlü şekilde devam ettiklerine katılmıyorum bu arada, toplam sunucu açısından bakarsak kullanıcı sayıları tabii ki FPS oyunlarına nazaran çok daha az, durumlar kötü yani güçlü olduklarını kesinlikle düşünmüyorum, FFXIV şu an güçlü sayılabilecek bir durumda onun da en büyük sebebi Asya pazarının tamamına hakim olması, ama WoW ve diğer oyunlar kesinlikle güçlü değil, WoW'un yeni kullanıcı çekmekte çok büyük bir sıkıntısı var hâlâ yılların kitlesiyle devam ediyor, zaten grafikler gösteriyor ki kullanıcı sayısı gittikçe düşüyor.

Ha ama tüm bu oyunlar yenilik getirmeye başladı, WoW son ek paketine giriş yaptı, oyun hakkında çok büyük değişiklikler bekleniyor, 2024 yılı için deli gibi MMORPG'ler duyuruluyor ve çoğu da bu yıl çıkış yapacak, rakipler güçlü, umarım bu janra eski gücüne geri döner.

Aslında oyuncu sayıları dünya çapında fena değil. İnsanlar WOW ve FF14 gibi oyunları hala çok oynuyor ama biz çevremizde göremiyoruz çünkü bize aylık ödemeler çok fazla geliyor. Türkiye'de de Metin2 gibi oyunların PVP serverlarında azımsanmayacak oyuncu var. Ben şu an TR'de online MMO oynayacak olsam yukarıdaki arkadaşın yazdığı Blue Protocol gibi yeni çıkacak oyunları beklerdim. Bekleyemezsem de solo olarak Black Desert oynardım. Path Of Exile daha iyi aslında ama ben tepeden bakış çok sevmiyorum.

Güncel sayıları merak edenler aşağıdaki siteyi inceleyebilirler.
Server Population & Player Count - MMO Populations

Throne and Liberty paralı mı olacak acaba? Steam üzerinde 40$ fiyat görünüyor. Gerçi şimdi detaylarına baktım erken erişim ve birtakım ıvır zıvır için 40 dolarmış sanırım. Galiba ücretsiz olacak oyun.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…