Black Plague

Uzman
Makaleler
11
Yer
Inside of Time
Selam, bildiğiniz üzere son zamanlarda mobil işlemciler bayağı güçlenmeye başladı. Yanlış hatırlamıyorsam 1 yıl önce falan Apple telefonlara Resident Evil serisinin birkaç oyunu ve ekstradan 1-2 AAA PC ve konsol oyunu Apple telefonlara port edilmişti. Fakat yapılan port çok da abartılacak bir şey değil yani. 720p 30FPS, 1080p 30FPS stabil oynatıyor sadece. 60FPS'de olabilir ama bilmiyorum. Ben bir ara Resident Evil 4 Remake denemiştim. 720p çözünürlükte 30FPS oynamıştım. Oyun gerçekten eğlenceliydi. Fakat merak ediyorum. Android cihazların bu kadar gücü varken neden kullanmıyorlar? En basitinden bir örnek vereyim.

Geçenlerde Çinli bir oyun geliştiricisi, FYQD Studios adı altında tek başına Bright Memory Infıte adında bir PC/Mobil oyun çıkardı. Bundan önce ise Bright Memory Mobile adında bir demosu vardı fakat demosu bile Redmi Note 9 Pro gibi 5 yıllık bir telefonda 60FPS oynatıyordu. Günümüzde ise PC'ye çıkan Bright Memory Infite artık mobile çıkmış. Redmi Note 13+ 5G ile tam ayarlarda denedim. Oyunun gerçekten PC ile hiçbir farkı yok ve grafikler şahane. Kasma, donma hiçbir sorun yok. Oyun tamamen kusursuz gibi. Üstelik bu adam tek başına bu oyunu yaptı ve optimize etti. Gerçekten helal olsun diyorum.

Peki günümüzdeki Android oyunların çoğu neden yapmacık ve saçma sapan? Tencent desen saçma sapan MMORPG/RPG yapıyor. Adamakıllı hikaye oyunu yaptığı yok. Tek bildiği şey P2W oyunlardan para kasmak. Zaten PUBG Mobile var. Ondan bilmem kaç milyar dolar kazanıyorsun. Epic Games, Riot ve krafton gibi büyük oyun şirketlerinin hisselerine ortaksın. Ama bir türlü adamakıllı oyun yapamıyorsun. Yazıklar olsun yani.

Ubisoft desen dünden razı. Adamlar bilmem kaç yıl önce Rainbow Six Mobile'yi ön kayıta açtılar. Güya oyun hala çıkacak. Kaç yıldır bekliyoruz.

Bir aralar Apex Legends Mobile geldi. Sonra sebebini bilmediğim bir olaydan dolayı oda gitti.

Şu anda Android oyun pazarı gerçekten rezaletinde rezaleti. Sadece reklamlı çocuk oyunları var desem abartmış olmam.

Topluluk sağ olsun emulatörler var. En azından 3-5 adamakıllı bir şey oynayabiliyoruz.

Bir ara gerçekten Assassin's Creed Android cihazlara geliyor sandım. Tencent sağolsun onu bile MMORPG oyuna çevirmiş.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Son düzenleme:
Mobil oyuncuların aradığı şey AAA oyunlar değil de ondan. Gacha içeren veya hyper casual dediğimiz oyunlar yapımcılara oyun içi satın alımlarla beraber çok daha fazla kazandırırken neden AAA oyun yapma gereği duysunlar ki?

Mobil oyuncularının hikayeli oyun istediğini sanmıyorum, zaten gereksinimi de yüksek olduğu için çok geniş bir kitleye yayılmaz. Oynayabilecek az kişinin de evinde en az bir bilgisayarı oluyor zaten. Boş yatırım olur.

Eskiden hikayeli mobil oyunlar çok popülerdi. Şimdiler ise tıklamalı basmalı Vodoo oyunlar esir almış şekilde mobil oyun sektörünü. Bu arada hocam geri döndüğünüze sevindim. :D

Gacha veya reklam dolu oyunlar daha fazla para kazandırdığı için AAA oyun yapmaya gerek duymuyorlar. Örnek olarak Maid of Sker AAA kalitesinde bir oyun mobile göre ama 100k indirmesi var. Bu indirme sadece oynayanlar birde. Oyunun paralı kısmını alan kişi 10 bini bile geçmiyordur.

Böyle kaliteli oyun bu kadar az oynanıyor iken neden bunu yapmakla uğraşsınlar? Ya gacha oyunu ya p2w oyun ya da Vodoo tarzı oyun yapıp geçiyorlar.

Donanımda herkesin günceli kullandığını sanmıyorum. Ayrıca Gacha oyunları para kazandırırken, telefon oyuncusuna daha kaliteli oyun tattırıp oradan gelecek parayı kesmek istemezler. Çoğu büyük firma Tencent ile anlaşıp, markasının gacha veya çok para kazandıran telefon versiyonunu yapıyor.

Kapitalizm sadece paraya bakar. Hizmet, eğlence vb. değil.

Indie firmalar neden daha kaliteli oyunları yapmıyorlar diye sorabilirsin. Aslında bilgisayara çıkardıkları ve sattıkları çoğu oyunu, android vb. mağazasında ücretsiz yayınlıyorlar. Ama Google mağaza sistemi parayla yaptırdığın reklama ve Google'a kazandırdığın paraya göre sıralanıyor. Google düzelteceğim falan diyor ama tamamen müşteriyi oyalıyor.

Indie firmalar da bu yüzden tamamen telefon odaklı bir oyun yapmaktan uzak duruyorlar. Veya iyi bir ürün yapmak isteyen Apple tercih ediyor. Gerçi o tarafta da çok oyun oynayan müşteri yok gibi duruyor. En azından eskiden farklı iş yapıp, sadece ios oyun çıkarıp sonra sektörden çok müşteriye söven çok insan gördüm. Tabii bu insanlar minik kapitalist olduklarından düşünmeden bu sektöre giriyorlar ve karşılık alamayınca sistemdeki sorunlara değil oyunculara sallıyorlar.

AAA oyun yapsalar bile biraz pahalı olur bence. Mesela Dysmantle diye bir oyun var hem PC'de hem mobilde, AAA oyun mu bilmiyorum. Mobilde 320 TL'ye satılıyordu en son baktığımda. Güzel bir oyun bence. Bir de herkesin telefonu güçlü olmadığı oyunu oynayamıyorlar ücretsiz olsa bile.

Telefon oyunculuğunda, özellikle kule yükselt ve saldır gibi oyunlara akan para çok fazla. Hatta ülkemizde en çok para harcayan oyuncular telefon oyuncuları olabilir. Zaten globalde %60 gibi bir oyuncu tabanını oluşturuyorlar. Konsollardan önce en büyük oyun platformu mobil.

Müşterinin tüketim alışkanlığına göre oyunu 100 ₺ çıkarırısın, içerisinde 50 ₺ 20 tane paket satarsın bir bakmışsın oyuncu sana 100-150 $ bayılmış olur. Telefon oyunları tamamen bu mantıkta para kazanıyor. Para yatırmayana da reklam izletip oradan kâr ediyor. Yani korkutma ve az paraya çok iyi şeyler aldığına ikna etme ilüzyonu yeterli oluyor. Temu'da mesela aynı mantıkta bir sürü gereksiz şeyi sana böyle pazarlıyor.

Yani olay bence ne donanım ne de müşteri bu oyunu almaz olayı değil. Müşteri zaten ücretsiz oyunlardan hayvan gibi para kazandığından, kaliteli oyunlardan çok para kazandıran ücretsiz oyunları ön planda tutuyorlar ve bilgisayar oyunları gibi oyunları sisteme dahil etmiyorlar. @Luna1057

Apple abonelik sistemi hariç telefonda gamepadle doğru düzgün oynanan oyun bulmak bile imkansız. Yukarıda da belirttim Google ise gacha oyunları vb. zaten store'daki her içerikten %30 pay alıyor. Burada en çok pay aldığı oyunları parlatıyor. Oyuncu bu kumar gibi bağımlılık oluşturan bina yükselt oyunlarını salmadığı sürece AAA oyun falan kimse yapmaz.