Mozilla Firefox, Microsoft Edge'den daha hızlı

Makaleler
8
Merhaba arkadaşlar. Daha önce Firefox'un GNU/Linux altında Microsoft Edge'den daha iyi olduğunu anlatan bir konu açmıştım:
Daha sonra testleri 32 GB RAM'e geçtikten sonra tekrar yaptım. İlk testte Edge altında ekstra güvenlik koruması açıktı, ikinci testte kapattım. Sonuçlar şu şekilde oldu:
Microsoft Edge:

speedometer 3.0 puan - 2024-06-30 01 arch linux microsoft edge.webp

Mozilla Firefox:

speedometer 3.0 puan - 2024-06-30 02 arch linux mozilla firefox.webp

Bugün ise aynı testi Windows 11'de tekrarlamak istedim. Windows 11 bilgisayarıma Mozilla Firefox kurdum, ayarlarını yaptım. Sonra ise Speedometer 3 testini tekrar çalıştırdım ve sonuçlar:
Microsoft Edge:

speedometer 3.0 puan - 2024-07-03 01 windows 11 microsoft edge.webp

Mozilla Firefox:

speedometer 3.0 puan - 2024-07-03 01 windows 11 mozilla firefox.webp

Gördüğünüz gibi Mozilla Firefox, hem Windows 11'de hem de Arch Linux'ta Microsoft Edge'den daha hızlı bir tarayıcı.

Ben de şahsen belki Firefox'a gerçekten tam geçiş yapabilirim, bilemiyorum. 5 yıla yakın Edge kullandıktan sonra bir değişim iyi gelebilir belki.

Siz ne düşünüyorsunuz? Siz de Microsoft Edge veya Google Chrome kullanıcısı olarak Firefox'a geçmeyi düşünür müydünüz? Özellikle de Chrome ve Edge'in Manifest V2'yi kaldırması gündemde iken :)

En son 2 sene önce falan Windows kullanırken Edge ile yaşadığım bir sorun vardı. O sorun Firefox’ta olmuyordu, o yüzden geçiş yapmıştım ben. Bilgisayar karanlık modda iken Edge ile yeni sekme açtığımda beyaz ekran flaş gibi iki kere çakıyordu. Bunu Microsoft’a bile bildirmiştim ekran videosu çekerek. Resmen tarayıcıda her yeni sekme açışımda gözlerimi kapatıyordum, o kadar kötüydü bu flaş gibi çakma durumu. Firefox’a bu sebeple geçiş yaptığımda epey memnun kalmıştım. Evet, sanırım cidden de Edge’den daha hızlı.

Sistemden sisteme değişiyor o puan. Eğer sisteminiz mükemmel ise benden her türlü yüksek puanlar alırsınız.

Ben Ryzen 5 3600, 32 GB (2x 16 GB) DDR4 3600 MHz CL18 Dual Rank RAM ve GTX 1660 Super ile bu puanları aldım. Sizin sisteminiz nedir?
Ryzen 5 7600X, 16 GB 5200MHz CL36, RTX 4060.

Saf Chromium daha fazla puan aldi, 18.7.

Az bellekte Firefox daha stabil diye geçiş yapmıştım. Laptop tamir edildiğinde de devam ettim. Mobildeki sıkıntıları geliştiriciler giderince ben de mobiliyle birlikte geçiş yaptım. Mobildeki Google güncellendi modern Google geldi. Eklentilerle reklam engelleyici kurulabiliyor ve YouTube videoları arka planda oynatılabiliyor.

Bu konuyu görüp bende test yaptım, şartları eşitlemeye üşendiğimden Edge'de uBlock ve bir iki eklenti yüklü, güvenlik ayarları varsayılan, Firefox ve Brave ise eklentisiz ve her şey varsayılan olacak şekilde Edge 11.0, Brave 12.7, Firefox 13.1 aldı.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt