Çözüldü MSI A68HM gaming boot ekranında donuyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

MrMeto

Çalışkan
Herkese iyi günler, evin ikinci bilgisayarı dün sorunsuz çalışıyordu, gece kapattıktan sonra ertesi gün kullanmak için çalıştırdım ancak sistem boot ekranında dondu. Reset düğmesine bastım ama yine aynı ekranda donup kalmaya devam etti sistem. Bende bunun üzerine bildiğim bütün yöntemleri tek tek denemeye başladım ancak bir sonuç alamadım.

Sistem
  • Anakart - MSI A68HM gaming.
  • İşlemci - AMD X4 880k.
  • RAM - 2x8 GB Kingston Fury.
  • Ekran kartı - MSI GTX 950 2G gaming.
  • PSU - MSI MAG A500dn 80+
  • Kasa - MSI MAG Shield m301.
Not: Sistem açılırken anakart üzerinde 4 adet hata bildirme LED'i sıra ile yanıp sönüyor hızlı biçimde ama en sonunda VGA kısmının LED'i yanık kalıyor.

Bilgisayarı başlattığımda önce ekranın sağ alt kısmında "99" hata kodu gelip donuyor sistem, anakarta bağlı bütün aygıtları söktüğümde ise bu hata kodu gidiyor ancak sistem tahminimce aynı sekansta yine donuyor. Hızlı biçimde "del" tuşuna basıp BIOS'a girmeye çalışsam da bu sefer de ekranın sol altında BIOS'a giriliyor yazısı gelip donuyor. Ek olarak sistem donduğunda klavyede "Caps Lock" ışığı veya "NumLock" yanıp sönmüyor, normalde çalışırlardı bunlar.

Denediğim yöntemler:

• BIOS pilini söküp bekledim olmadı
  • Anakarttaki sıfırlama pimlerini kitapçığındaki gibi birbirine değdirerek sıfırlamayı denedim olmadı.
  • RAM'leri tek tek söküp denedim olmadı.
  • RAM'leri yer değiştirip birbirlerinin yerine takınca ise anakart RAM arızası uyarısı verip açılmadı ama eski yerlerinde sorunsuzca donduğu ana kadar gelebildi.
  • VGA arıza ışığı yandığı için ekran kartını arkadaşımdan ödünç alıp değiştirdim ama bir şey fark etmedi, yine aynı ekranda dondu. Zaten ekranıma görüntü veriyordu kartım.
  • HDD, SSD gibi bütün data birimlerini söküp denedim olmadı.
  • İşlemcimde dahili grafik birimi olmadığı için ekran kartsız görüntü alamıyorum ancak ekran kartı sökülü biçimde başlattığımda tahminen aynı boot sekansında sistem donuyor çünkü klavye "Caps Lock" ışığı yanıp sönmüyor.
Benim tahminim anakartın BIOS yazılımı bozuldu, sistem boot etmeye çalışırken yazılım hata verdiği için daha en başında kilitleniyor komple. BIOS ekranı gelmediği içinde yazılımını güncelleyemiyorum. Aklıma gelen tek yöntem fiziki yolla BIOS çipine yazılım atmak, elimde CH341a 24 25 serisi EEPROM flash BIOS USB programlayıcı var ama MSI sağ olsun BIOS yazılımı ".bin" veya ".rom" formatında değil bu yüzden programlayıcı kabul etmiyor. Orijinal BIOS yazılımı "e7A83ams.100" şeklinde.

"https://www.msi.com/Motherboard/A68HM-GAMING/support"

Biraz uzun oldu ama sorunum bu şekilde, her türlü yardıma açığım.
Belki sadece anakart da bozulmuş olabilir :D Ama kurtarabiliyorsam bütün yöntemleri denemeye razıyım, bilgisayarın benim için manevi değeri var biraz.

@MrMeto @Recep Baltaş
Abi yaşadığım sorun hakkında bir önerin varsa çok iyi olur, teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
İş yoğunluğundan dolayı konunun üzerinden birkaç ay geçti ancak sonunda zaman ayırıp anakart ile ilgilenebildim.

Öncelikle sipariş etmiş olduğum BIOS çipleri elime ulaştı (yedekli aldım) ve hemen içine orijinal son sürüm BIOS'u yazdım, arızalı çip ile değişimini yaptıktan sonra sistemi uzay montajda çalıştırdım ve bu sefer anakart RAM arızası uyarısı verdi. Ben de elimdeki yedek 4 GB RAM modülünü takarak denedim ve sistem sorunsuzca çalışıp Windows açıldı. Sistemi kontrol için kapandıktan sonra tekrardan ilk başta aldığım hatayı almaya başladım ve başa dönmüş oldum. Uzun süren anakart kontrolünden ve bolca voltaj kontrolünden sonra anakartın ciddi bir arızası olduğunu tespit ettim. Bu arızanın besleme kısmından kaynaklandığını ve değişen BIOS çipi ile ilk çalıştırma sırasında stabil voltaj verirken sonrasında dalgalanmalar başlıyor ardından ciddi coil whine oluşuyor (zaten ilk başta bu kadar yüksek seste olması beni şüphelendirmişti) bunlar olurken tek kurşunluk çip sistemi açmayı başarıyor ama o sırada RAM modüllerine zarar veriyor, sonrasında da kendisi ya brick oluyor ya da yanıyor. Sonuç olarak yeni takmış olduğum BIOS çipleri ve toplamda 3 adet RAM modülünü kullanılamayacak hale geldi.

Sonuç üzücü olsa da gerçekten benim için eğitici bir süreç oldu. Bu arızayı bulana kadar çok fazla yerli yabancı forum yazısı okudum ve bolca doküman inceledim. Artık anakartı emekli ettim, kitaplığımda bir süs olarak kalacak.
Anakartın üstünde bir jusb_pw1 jumper varsa onu kısa devre yapıp açmayı dener misin?

Benzer sorunu yaşayan bir başka kişide sorun ekran kartı imiş.

Dediğiniz yöntemi denedim ama işe yaramadı.

Yapmış olduğum testlerden sonra BIOS çipinin bozulduğunu tespit ettim, anakart üzerinden çipi söküp kontrolleri tekrar yaptım ama çip hiçbir şekilde tepki vermedi, bulabilirsem yeni bir çip alıp BIOS'u ona yazıp deneyeceğim.

İş yoğunluğundan dolayı konunun üzerinden birkaç ay geçti ancak sonunda zaman ayırıp anakart ile ilgilenebildim.

Öncelikle sipariş etmiş olduğum BIOS çipleri elime ulaştı (yedekli aldım) ve hemen içine orijinal son sürüm BIOS'u yazdım, arızalı çip ile değişimini yaptıktan sonra sistemi uzay montajda çalıştırdım ve bu sefer anakart RAM arızası uyarısı verdi. Ben de elimdeki yedek 4 GB RAM modülünü takarak denedim ve sistem sorunsuzca çalışıp Windows açıldı. Sistemi kontrol için kapandıktan sonra tekrardan ilk başta aldığım hatayı almaya başladım ve başa dönmüş oldum. Uzun süren anakart kontrolünden ve bolca voltaj kontrolünden sonra anakartın ciddi bir arızası olduğunu tespit ettim. Bu arızanın besleme kısmından kaynaklandığını ve değişen BIOS çipi ile ilk çalıştırma sırasında stabil voltaj verirken sonrasında dalgalanmalar başlıyor ardından ciddi coil whine oluşuyor (zaten ilk başta bu kadar yüksek seste olması beni şüphelendirmişti) bunlar olurken tek kurşunluk çip sistemi açmayı başarıyor ama o sırada RAM modüllerine zarar veriyor, sonrasında da kendisi ya brick oluyor ya da yanıyor. Sonuç olarak yeni takmış olduğum BIOS çipleri ve toplamda 3 adet RAM modülünü kullanılamayacak hale geldi.

Sonuç üzücü olsa da gerçekten benim için eğitici bir süreç oldu. Bu arızayı bulana kadar çok fazla yerli yabancı forum yazısı okudum ve bolca doküman inceledim. Artık anakartı emekli ettim, kitaplığımda bir süs olarak kalacak.

Çözüm
Geri
Yukarı Alt