MSI Afterburner: AMD işlemci ve NVIDIA kartlarda oluşan FPS düşmesi (takılma) sorunu

Altaist

Uzman
Yer
Türkiye
Merhaba arkadaşlar,

PC Hocası'nın bir videosunda dikkat çekilen ve teknik forumlarda tartışılan önemli bir detayı sizinle paylaşmak istiyorum. İddiaya göre; MSI Afterburner gibi izleme yazılımlarının arka planda donanım verilerini sürekli sorgulaması (polling), oyunlarda anlık takılmalara (Micro-stutter) ve %1 Low FPS düşüşlerine sebep olabiliyor.

Önemli Detay: Sadece AMD İşlemcilerde mi? Videoda ve yapılan testlerde bu sorunun özellikle AMD işlemci + NVIDIA ekran kartı kombinasyonlarında yaşandığı vurgulanıyor. Intel işlemcilerde benzer bir durumun olup olmadığına dair şu an net bir bilgi bulunmuyor.

Sorunun Kaynağı ve çözümü:Sorunun, Afterburner'ın "GPU Güç" (Power) ve diğer donanım sensörlerini (Sıcaklık, Kullanım vb.) Anlık olarak okurken AMD platformunda yarattığı bir gecikmeden kaynaklandığı düşünülüyor.

Çözüm Önerisi: Eğer AMD işlemci kullanıyorsanız, Afterburner ayarlarında -> İzleme (Monitoring) sekmesinde:
  1. Öncelikle "GPU Power" ve "Power %" izlemeyi tamamen kapatın.
  2. Sorun devam ederse; donanımdan veri çeken (GPU Sıcaklığı, Kullanımı vb.) Tüm tikleri kaldırıp, sadece FPS ve Frametime (bunlar yazılımsal olduğu için takılma yapmaz) bırakarak test edin.
AMD işlemci kullanıp bu ayarları kapattıktan sonra oyun akıcılığında (tereyağı hissi) fark gören var mı? Yoksa bu durum sadece belirli Ryzen modellerinde mi geçerli? Deneyimlerinizi bekliyorum.

Son düzenleme:
Evet, bu tür yazılımlar stutter’a sebep olabiliyor. Özellikle arka planda donanım izleme yapan uygulamalar örneğin HWiNFO64 sensörleri sürekli sorguladığı için özellikle FPS oyunlarında mikro takılmalar yapabilir. Bu yüzden rekabetçi oyun oynarken bu tarz şeyleri açık tutmamak gerekiyor.

Ryzen 7 9800X3D işlemci kullanıyorum. RX 9070 XT kart kullandım şu an RTX 5080 kullanıyorum. MSI Afterburner iki karttada takılma sorunu yaşattı. Şu an Steam ayarlardan performans izleyicisini kullanıyorum. Sorun yok.

Sıcaklıkları izleyecekseniz Nvidia veya AMD overlayini kullanın. Msi Afterburner'i sadece overclock için kullanıyorum. Ek olarak Donanım izlemesini devre dışı bıraktım. Bu sayede takılmalara sebep olmuyor.

Teşekkürler bilgi için videoyu daha önce görmüştüm ama Afterburner kullanmıyordum o ara şimdi ayarları düzelttim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…