Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. 2020'den beri MSI B450 Tomahawk MAX anakart kullanıyorum. İlk yıllarda anakarttan memnundum fakat şu günlerde epey yetersiz geliyor. Tek M.2 slotu barındırması, ön USB-C desteği sunmaması, ARGB Header desteklememesi, sınırlı USB port sayısı gibi eksikliklerini şu günlerde çok daha ağır yaşıyorum. Sırf 2 tane M.2 SSD takmak için dönüştürücü almak zorunda kaldım. Ek olarak Lian Li Lancool 216 kasamın ön USB-C portunu kullanamıyorum ve ön fanların RGB'sini de çalıştıramıyorum. RGB'ler için ARGB kontrolcü almak veya diğer sorunlar için ara çözümler kullanmak yerine doğrudan anakartı değiştirmek daha mantıklı geliyor.

Şu anda aktif olarak satılan B550 anakartlara baktım, MSI MPG B550 Gaming Plus yaklaşık 6200 TL'ye satılıyor. 6200 TL'yi biriktirmem çok da uzun sürmez, maksimum 1 ay içinde biriktirebilirim. Hem B550 anakartlarda PCIe 4.0 desteği de mevcut. Ek olarak Chipset tabanlı PCIe yuvaları da 3.0. B450'de ise Chipset PCIe yuvaları 2.0 ve CPU PCIe desteği 3.0. Bu yüzden özellikle PCIe x8 yuva kullanan bir ekran kartına geçersem sorun yaşamak da istemediğim için B550 bir anakarta geçmeyi düşünüyorum.

Normalde en mantıklı olan doğrudan AM5 bir işlemci, AM5 bir anakart ve uygun DDR5 bellek almaktır. Fakat DDR5 bellek fiyatları bu seviyedeyken gerçekten AM5'e geçmek inanılmaz zor. Ek olarak sistemimde 32 GB DDR4 bellek mevcut, AM5 ve DDR5'e geçerken 16 GB RAM'e düşmeyi asla istemiyorum. 2x 16 GB almak için de 21-22K para vermek gerekiyor, bu da çok uçuk bir para benim için. O yüzden B450'den B550'ye geçmek daha mantıklı geliyor bana.

Sizce MSI B450 Tomahawk MAX'ten MPG B550 Gaming Plus'a geçilir mi?

Son düzenleme:
Sonunda MSI MPG B550 Gaming Plus anakart siparişi verdim Hepsiburada'dan :)

Anakart inşallah bayramdan sonra gelecek ve ben de MSI B450 Tomahawk MAX anakarttan bu yeni anakarta geçiş yapacağım ;)