Merhaba, yaklaşık 15 yıllık Intel kullanıcısı olarak 10. nesil Intel'den bugün AM5'e geçmiş bulunmaktayım. Sistemin kurulumunu yaptım. AMD için yapılması gereken bazı BIOS ayarları olduğunu biliyorum. Daha öncesinden hiç bu ayarları görmediğim için ve MSI BIOS arayüzü değiştiği için bayağı karışık geldi bana her şey. Benim yaptıklarım, 105W TDP ayarını ve EXPO'yu aktif etmek oldu sadece. Bunun haricinde başka neler yapmam gerekiyor? PBO kısmına baktım ama kurcalamadım. Bana optimum ayarlar olarak neleri açıp-kapatmamı önerirsiniz? Farklı görseller isterseniz ekleyebilirim.
Sistem:
- MSI B850 gamıng Plus Wi-Fi
- Ryzen 7 9700X
- G.Skill Trident Z Neo 6000 MHz CL30 32 GB
- Samsung 980 Pro 1 TB
- ASUS TUF 7900XT
- MSI A850GF
- MSI K360
Eki Görüntüle 117659Eki Görüntüle 117660
Monitör biraz tozlanmış çekerken fark ettim kusuruna bakmayın
İşte MSI B850 Gaming Plus BIOS'unuz için önerilen ayarlar:
BIOS Ayarları
1.
CPU Ayarları
-
TDP: 105W (doğru şekilde ayarlamışsınız)
-
Precision Boost Overdrive:
-
Enabled: Performans artışı için etkinleştirin.
-
Enhanced Mode 1: Hedef sıcaklık olarak başlamak için bunu seçin.
2.
DRAM Ayarları
-
XMP/EXPO Profili: Eğer aktifse, bunu etkinleştirin. Bu, RAM'inizin maksimum hızda çalışmasını sağlar.
3.
Dahili Ayarlar
-
Cool'n'Quiet:
Enabled (güç tasarrufu için)
-
C-States:
Enabled (enerji verimliliği için)
4.
Gelişmiş CPU Ayarları
-
Core Performance Boost:
Enabled (otomatik hız aşırtma için)
-
DRAM Timing Control: Otomatik ayarda bırakabilirsiniz, ancak RAM'inizin özelliklerine göre manuel ayarlamalara gidebilirsiniz.
5.
Güvenlik
-
Secure Boot: İsteğe bağlı, fakat güncel güvenlik için etkinleştirin.
6.
Sistem İzleme
-
Fan Kontrolleri: Sıcaklık değerlerinize göre fan hızlarını ayarlamak isteyebilirsiniz. "Smart Fan" modunu aktif edin.
Öneriler
-
Test ve İzleme:
- BIOS ayarlarınızı değiştirdikten sonra, sistemin stabil kalıp kalmadığını test etmek için birkaç stres testi uygulayın.
- AIDA64 veya Cinebench gibi yazılımlar kullanabilirsiniz.
Diese dengeyi sağlamak için ayarlamalar yapabilirsiniz. Kullandığınız durumda performansınıza ve sıcaklık değerlerinize dikkat edin.