Rehber MSI G274QPF-E2 alınır mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan BerkayZ87
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 3B

Maksimum Parlaklık, Minimum Parlaklık ve Kontrast Oranı​

Maksimum parlaklığı bir incelemede 535cd, bir incelemede 505cd ölçülmüş. Kontrast oranı ise bir incelemede 1300:1, diğer incelemede 1100:1 ölçülmüş. Test sapmaları olağandır, bu sapmaların kaynağı panel piyangosu da olabilir, kalibrasyon cihazı kaynaklı da olabilir.

Maksimum parlaklık değeri mükemmel, hatta şu ana kadar gördüğüm en yüksek SDR parlaklığa sahip monitörlerden birisi olabilir. Odanız bol bol ışık alsa bile rahatlıkla ekranını görebilirsiniz. Kontrast oranı ise tipik IPS standartlarının biraz üstünde ama yine de VA panel monitörlere kıyasla bir hayli geride.

Minimum parlaklık değeri de oldukça iyi, 50cd civarı ölçülmüş.

Renk Gamutu​

%93 DCI-P3, %87 Adobe RGB ve %70 Rec.2020 renk gamutu değerlerine sahip. Renk gamutu oldukça yüksek. sRGB Volume değerini ölçen olmamış ama tahminimce %140 civarıdır. Güzel bir renk doygunluğu elde edebileceğiniz değerlere sahip 4 farklı renk uzayında da.

Backlight Strobing​

Test edilmemiş, bu sebeple yorum yapamayacağım. Eğer monitörü kullanan birisi varsa aşağıya yazarsanız, konuyu birlikte güncelleyebiliriz.

MPRT​

MPRT değerini monitör bazında azaltmanın tek yolu vardır: Backlight Strobing

Hemen bir üstteki kısımda "Backlight Strobing" özelliğini, nasıl çalışıp çalışmadığını test eden birisi olmadığı için yorumlayamayacağımı belirtmiştim. Eğer iyi çalışıyorsa aktif edip MPRT değerini düşürüp doğru orantılı olarak hareket bulanıklığını da azaltmak mümkün. Lakin Strobe CrossTalk ve overshoot hata oranını arttırmak gibi problemlere yol açıyorsa kapalı kullanmakta fayda var, kapalı kullandığımız senaryoda da 1ms MPRT gibi değerlere erişmek mümkün değildir.

Peki bu monitörler kaç ms MPRT değeri sunuyor? Bunun hesabı "1000 / Yenileme Hızı = MPRT değeri" formülüyle yapılır. Yani G274QPF E2'nin MPRT değeri 1000 / 180 = 5.55ms olarak hesaplanır.

Eğer 1ms ibareli bir monitör görüyorsanız o monitör ya 1000 Hz olmalıdır ya da Backlight Strobing teknolojisi olmalıdır aksi takdirde imkansızdır. 1000 Hz monitör de şimdilik yok (TCL'in ve 1-2 markanın test ürünü hariç.), yani geriye sadece Backlight Strobing kalıyor, bu özellik de her monitörde iyi çalışmadığı için 1ms MPRT ibaresine her zaman şüpheli yaklaşmakta fayda var, sonuçta kötü çalışan bir özelliği sırf 1ms MPRT alabileceksiniz diye aktif etmenin anlamı yok.

OverDrive Seçenekleri, Gecikme Süresi ve UFO Performansı​

Monitörün Normal, Fast ve Fastest olmak üzere üç overdrive profili bulunuyor. Fastest modunda overshoot hata oranının arttığını söylüyor inceleme sahipleri. Fast modunun en ideal mod olduğunu belirtmişler.

UFO testi yapmamışlar. Gecikme süresinin ise tablosu yok, sadece diğer monitörlerle olan kıyaslamasının olduğu bir sonuç ekranı var.

Piyasa monitörlerine yakın performans vermiş. Misal GS27Q, Q27G4 ve M27QX, incelemeler neticesinde iyi gecikme süresine sahip olduğu bilinen modellerden. Onlara yakın performans vermiş olması, gecikme süresi bakımından iyi olduğuna işaret.

Monitörün Genel Özellikleri​

• 2560x1440​
  • HDMI 2.0​
  • DP 1.4​
  • Type-C​
  • HDMI ile 144 Hz, DP ile 180 Hz, Type-C ile 180 Hz​
  • IPS​
  • Kulaklık girişi var.​
  • Pivot özelliği var.​
  • Yükseklik ayarı var.​
  • 180 Hz​
  • MPRT değeri BFI özelliğini açmazsanız 5.55ms.​

Not

Yukarıda yer alan bütün değerler, panel piyangosuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Yani bu incelemede ölçülen değerler, sizin monitörünüzde daha kötü de olabilir daha iyi de olabilir.

Sonuç​

Ön yargılı yaklaşmıştım incelemelerini görmeden önce ancak oldukça iyi bir model olduğuna kanaat getirdim. 500cd'yi aşan bir maksimum parlaklığa sahip olması bile zaten tek başına tercih sebebi çünkü o değere ulaşan bir muadili yok. Bunun yanında pivot özelliğinin olması, yükseklik ayarının olması ve renk gamutunun da yüksek olması eklenince ortaya gayet alınabilir bir model çıkmış oluyor. Fiyatı 9000 TL civarında, bu fiyata gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.

MSI MAG 274QRFW modelinin bu modele göre artısı daha iyi kontrasta sahip olması, G274QPF-E2'nin MAG 274QRFW'ye göre artısı ise daha yüksek maksimum parlaklığa sahip olması. Muhtemelen aşağıda sorulur diye önceden ben söyleyeyim dedim.

G274QPF-QD, QD kullanılmasından ötürü daha yüksek renk gamutu değerine ulaşıyor, Adobe RGB değeri %95, DCI-P3 değeri %97, sRGB Volume değeri ise %170 o modelde. Yani daha doygun renkler istiyorsanız G274QPF-QD tercih edin.

Eğer daha iyi kontrast değeri istiyorsanız Samsung Odyssey LS27BG65 modeline yönelin, 2K, 240 Hz ve VA panele sahip bir model. 3000:1'e varan kontrast değerine sahip. G274QPF-E2 modeline kıyasla eksisi maksimum parlaklığının 370cd civarında olması.

Kaynaklar

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok faydalı bilgiler hocam sağ olun.

Hocam G274qpf qdnin rtings incelemesine baktığımızda hem renk doğruluğu hem de Black uniformity konusunda çok düşük puan alan bir monitör. Sizce G274qpf E2 de aynı sonuçları verir mi ( aynı panell kullanıyorlardır diye tahmin ediyorum )

Son düzenleme:
Dün amazondan bu monitörü 8300 e aldım nasıl sence hocam. Ölü piksel mevzusu var sanırım.

Dün amazondan bu monitörü 8300 e aldım nasıl sence hocam. Ölü piksel mevzusu var sanırım.
Hocam selam ben de monitör almayı düşünüyorum bu monitör de seçeneklerden bir tanesi kullanım deneyiminiz nedir acaba memnun musunuz ?

@MustafaY, olu piksel monitorle alakali degil, sans ile alakali. Su modellerde olu piksel problemi var, bu modellerde yok gibi bir durum soz konusu degil yani. Dunyanin en kaliteli ve pahali monitorunu de alsan olu piksel cikabilir. Monitor gayet iyi, hayirli olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…