MSI MAG A650BN 2.300 TL'ye alınır mı?

Bütçe
2500TL
XPG'de sağ üstteki xcap yok mesela, EMI filtreleme eksik bırakılmış. Bu konularda henüz çok cahilim, kaçırdığım nokta varsa söyle lütfen.

Mesela XPG'ye Toms'dan değil de şuradan bakarsan o CAP yerinde, ama diğer incelemede yok.

MSI'a gelecek olursak:

Revizyon farklarında elbette birkaç değişiklik olacak ama bu incelemede CAP CapXon var ama diğer yere bakınca Jun Fu görüyoruz. Ben CapXon isterim mesela ama güncel revizyonlar Junjun amca. CapXon'dan Jun Fu'ya geçiş iyileştirme midir mesela? Tartışılır mı?

Eski revizyonlarda A650BN'de rezalet bir fan vardı. Yeni revizyonlarda Fluid Dynamic fanla geliyor arkadaş ama hala eski fanla gelenler var. Ne idüğü belirsiz. Nereye ne dağıtılıyor, farklılık gösteriyordan kasıt bu. Mesela MSI bizim gibi Avrupa ülkesi olmayanı adam yerine koymayıp bu kıytırık fanlıları postalayıp sözde iyileştirme içeren yeni revizyonları geç postalamış olabilir. Stokçuluk, depoculuk meşhur olan bir ülkeyiz malum bir de o var.

Son düzenleme:
Son düzenleme:
XPG'de sağ üstteki X cap yok mesela, EMI filtreleme eksik bırakılmış. Bu konularda henüz çok cahilim, kaçırdığım nokta varsa söyle lütfen.

Platformlarda pek çok unsur gibi EMI filtresinden de kısılabiliyor lakin Pylon o yönden standardı yakalayan bir ünite. Attığım incelemede parça dökümünde 4 adet Y kapasitör, 2 adet X kapasitör ve 2 adet bobin olduğu belirtilmiş. Buna benzer bir örneği MSI A1250GL ve NZXT C 1200 (2022) görebiliriz, ikisi de CWT CSZ platformudur ama MSI olan bir adet X cap eksiktir.

Platform farkı daha çok PCB üzerinde IC'lerin, doğrultucuların, izolasyon elemanlarının veya mosfetlerin konumu ile az çok anlaşılabiliyor. Üstüste koyduğunuzda, yaklaşık olarak oturuyorsa aynı platform denilebilir. Eleman kalitesi ve nispeten daha düşük öncelikli elemanların sayısı ile değerlendirmek pek de doğru olamayabiliyor.

Mesela XPG'ye Toms'dan değil de şuradan bakarsan o CAP yerinde, ama diğer incelemede yok.

Bazen incelemelerde, sebebini bilmediğim bir şekilde; devre elemanlarını da sökebiliyorlar ki onunla ilgili de olabilir. Bulk kapasitöre ait alanın boş olduğu pek çok fotoğrafa denk gelmişsinizdir.

Kullanılan kapasitörler pek de kaliteli değil tabii. Fiyat bandındaki dengi ürünler ile kıyaslandığında arada çok da bir fark olduğunu da söyleyemeyiz. FSP H3-650, bulk olarak CapXon, DC tarafta da FOAI kapasitörler kullanmaktadır.

Burada ekstra not olarak; kişisel düşüncem DC taraf kapasitör kalitesinin, AC tarafa göre daha önemli olduğudur. Çünkü DC tarafın şarj/deşarj döngüsü daha çok olacağı için şarj/deşarjın kapasitör ömrüne etkisi daha fazla olacaktır. Lakin nispeten kaliteli bulk ve lalettayin DC kapasitörlere sahip modeller de çok ve iş görebiliyorlar.

Bu noktayı biraz daha açmanız iyi olur. A-BN serisinin revizyonları hakkında bilgi sahibi değilim.

Ben neyi değiştirdiklerini bulamadım. Göremedim mi?
Bu 7B1BB;

Bu videoda da 7B2BB'nin iç yapısı 10:40 civarından sonra görülebiliyor;

Daha AC tarafta köprü doğrultucuların farklı yerlerde oldukları gözlemlenebiliyor mesela.

Bazen incelemelerde, sebebini bilmediğim bir şekilde; devre elemanlarını da sökebiliyorlar ki onunla ilgili de olabilir. Bulk kapasitöre ait alanın boş olduğu pek çok fotoğrafa denk gelmişsinizdir.
Benim de aklıma ilk o geliyor. Sökenler var.

DC taraf elbette daha önemli ancak AC tarafta eksik bırakılan yerler özellikle bizim gibi 70 senelik elektrik altyapısı kullanılan mahallelerin yüksek oranda olduğu bir ülke için "şahsen" kafayı takıp orada kilitlenmelik bir durum. Aldığım kıytırık bir led trafosuna kadar dikkat ettiğim bir durum.

Elbette "budget" ürünlerde nispeten iş gören bileşenleri kabullenmek zorundayız, ona lafım yok ancak fiyat/marka algısı ile pazarlanan ürünlerin hepsinden nefret ediyorum. Şahsi ısrarlarım "bazen" tavsiyelerimi olumsuz etkileyebiliyor. Örneğin bu konu.

Bu noktayı biraz daha açmanız iyi olur. A-BN serisinin revizyonları hakkında bilgi sahibi değilim.

Bilinen iki revizyon var, gördüğüm kadarıyla detaysız ufak bir tablo oluşturmak gerekirse:

REV1REV2
FANYate Loon D12SH-12 Sleeve BeraingHong Hua HA1225H12S-Z / Fluid Dyn Br
CAPCapXon 400V 270uF 85CJun Fu 400V 270uF 85C
Diğer CaplerCapXon+ChengXJun Fu+ChengX, CapXon daha az
Hold Up10ms, bence yüksekAynı
Üretim2021-20222023-

Ayrıca belirtmek lazım, anladığım kadarıyla da revizyon değişikliği dışarıdan anlaşılamıyor. Ne kutudan, ne etiketten.

Daha AC tarafta köprü doğrultucuların farklı yerlerde oldukları gözlemlenebiliyor mesela.
En başında yanlış yerlere bakmışım, bakmam gereken şeyin baktığım şey mi olduğu konusunda dikkat etmem lazımmış demek ki. Kulağa küpe.

Bu gayet hoş ve gözden kaçırdığım bir bilgi paylaştığınız için teşekkürler.

A-BN serisinin daha yakın tarihli incelemelerine bakmak lazım, bu da benim kulağıma küpe olsun.

Bu gayet hoş ve gözden kaçırdığım bir bilgi, paylaştığınız için teşekkürler.

A-BN serisinin daha yakın tarihli incelemelerine bakmak lazım diye bu da benim kulağıma küpe olsun .
Belki de ben yine yanlışımdır, şu sıra çok küpe taktık

Ben de baktığım şey bakmam gereken şey mi diye bir de A650BN için bir daha bakayım.

Bilgi paylaştıkça güzel, bilmemek değil öğrenmemek ayıptır derler. O hesapta gidiyoruz bakalım bindik bir alamete. Yol uzun

Bu gayet hoş ve gözden kaçırdığım bir bilgi paylaştığınız için teşekkürler.

A-BN serisinin daha yakın tarihli incelemelerine bakmak lazım, bu da benim kulağıma küpe olsun.
Bak mesela, benzer durumu A550BN için de keşfettim şimdi.

2022 tarihli A550BN incelemesi:

2025 tarihli Tom incelemesi:

400V, 270uF.

Eski olan CapXon, yeni olan Jun Fu.

Ortaya karışık sanayi tostu gibi olmuş durumlar.

Son düzenleme:
A-BN'nin direkt en büyük eksisi Hold-up time'ın aşırı kısa olması. Yüksek derken kısa olmasını kast ettiniz sanırım.

En bariz artısı da fiyatına göre muazzam ripple değerleri.
Standardın çok dışında, güya revizyon görmüş ama değişen bir şey yok. 16-17'nin altı ATX standardı dışında zaten resmen. Tabirim yanlış evet, öyle yazıverdim.

Ripple segmente göre çok iyi zaten, çoğu rakibini solluyor. 12 voltta ortalama ripple 50. Konuda bahsettiğim CX'lerin ortalaması 75-80, tehlikeli dediğim TR2S'in 115

Durumun özeti resmen.

Önceki revizyonun değerleri f14 incelemesine göre şu şekilde:

12V kanalı fiyatına göre zaten epey iyi en fazla 30 mV, diğer kanallar da tuzu biberi olmuş. Bulk kapasitördeki Jun Fu değişiminin iki açıklaması olabilir:

1. PSU'ya talep çok olduğu için CapXon arz/talep döngüsünde bir problem olmuştur ve en yakın muadiline geçilmiştir. Bu PSU pandemi döneminden aşağı yukarı bir sene sonra piyasaya sürülmüştü. Kaynağı olabilir mi?

2. Arz/talep döngüsünde sorun olmamasına rağmen, daha uygun maaliyetli olduğundan tercih edilmiş olabilir. Baktılar işte ekmek var, biraz daha uyguna getirip maksimum kârı elde edelim...

Yeni sürümün incelemesi yapan editör demiş ki:

"The CapXon capacitors are considered of mediocre quality, while ChengX and Jun Fu products are unusual finds in a quality PSU."

Jun Fu kısmı doğru ama ChengX kısmı bence doğru değil. Bir de bu PSU "quality" PSU değil zaten, hiçbir zaman kaliteyi önceliklendiren bir model olmadı her giriş seviyesinde olduğu gibi. Aris gittikten sonra PSU incelemelerinin kalitesi epey düştü oranın. O sırada Aris:

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…