Merhabalar,
Ekran kartım MSI RTX 4060 TI Ventus 3X 8G
Yeni M2 SSD aldım. Yuvası tam ekran kartının altında kalıyor. Ekran kartı fanı olmazsa boşta 60 derece yük altında 75 dereceye kadar çıkıyor. Ekran kartı fanını Afterburner ile yüzde 30 yaptığımda ise SSD ısısı yük altında 60'a kadar düşüyor. Normal kullanımda ekran kartım 60 dereceye kadar fan açmıyor. Ekran kartının fanını en azından yüzde 10-20'de sürekli çalıştırmak istiyorum. SSD günlük kullanımda oyun oynamadığım zaman da düşük ısıda çalışsın diye. Afterburner gibi ekstra bir program açmadan bunu nasıl ayarlayabilirim?
MSI RTX 4060 TI Ventus 3X ekran kartınızın fan kontrolünü yazılım kullanmadan ayarlamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
1.
BIOS Ayarları:
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS'a girmek için başlangıçta (genellikle F2 veya Del tuşu) uygun tuşa basın.
- BIOS menüsünde "Hardware Monitor" veya "Fan Control" sekmesini bulun.
- Ekran kartı fan hızını yapılandırabileceğiniz bir seçenek olup olmadığını kontrol edin. Bu özellik BIOS'tan modele göre değişebilir.
- Eğer bu seçenek varsa, fan hızını belirli bir yüzde ile sabitleyin (örneğin %20).
2.
MSI Afterburner Alternatifleri:
- Eğer BIOS'ta istediğiniz fan kontrolü seçeneğini bulamazsanız, MSI Afterburner dışında başka bir yazılım kullanma ihtimaliniz olabilir.
- MSI Afterburner'ı kapatarak, diğer fan kontrollerini denemek için "MSI Dragon Center" veya "MSI Center" uygulamalarını kontrol edebilirsiniz. Bunlar genellikle MSI donanımlarıyla beraber gelir ve fan hızını ayarlamak için ek seçenekler sunabilir.
3.
Donanım Kontrolü:
- Ekran kartınızın fan kontrol erişimi donanım tabanlıdır. Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, fan hızını kontrol etmek için ekran kartınızı farklı bir sistemde test edebilirsiniz. Belki başka bir sistemde daha gelişmiş bir kontrol paneli bulunabilir.
4.
Gelişmiş Fan Kontrolü için Aksesuarlar:
- Fan kontrol kartları veya fan denetimi için yedek bileşenler kullanarak fan kontrolünü doğrudan PSU'dan alabilirsiniz. Bu tür bileşenler genellikle fan hızını manuel olarak ayarlamanıza yardımcı olur.
Bu adımları uyguladıktan sonra ekran kartı fanlarınızın sürekli çalışmasını sağlamaya çalışın. Bu, SSD'nizin ısısını düşürecektir. Başka bir sorunuz olursa lütfen iletin.