MSI Z790 Gaming Plus Wi-Fi Quad Channel RAM ile XMP açınca sistem açılmıyor

BitmezB_uAsk

Üyecik
İyi Sosyaller arkadaşlar, sistemim aşağıdaki gibidir. Sorunum ise su şekilde: Elimde G.Skill Trident Z5 DDR5 CL36-46-46-115 7200MHz 2x24 GB RAM mevcuttu. 1 set daha aynı RAM'den almış bulundum. Acemilik olacak ki ben DDR 5'te Quad Channel RAM kullanınca frekans hızının düşeceğini bilmiyordum. XMP açınca sistemi açamıyorum. Anakartın kullanma kılavuzunda 6400MHz ile çalıştırabilirsiniz diyor. BIOS'u en son sürüme güncelledim. Bu RAM'leri çöp etmeden XMP gibi stabil olacak şekilde nasıl çalıştırabilirim? Sistem özelliklerimi alt tarafta belirtiyorum.
  • Anakart: MSI Z790 Gaming Plus Wi-Fi
  • İşlemci: i7 14700KF
  • RAM: G.Skill Trident Z5 DDR5 CL36-46-46-115 7200MHz 4x24 GB
  • PSU: Corsair RM850e
  • Soğutma: Arctic Liquid Freezer III 360 ARGB
  • Ekran kartı: Palit 5070 Ti GameRock

Son düzenleyen: Moderatör:
Sistemin çift kanal, büyük ihtimal anakart yüzünden patlıyorsun 4 stick yerine 2 stick kullanacaksın başka çaren yok gibi. Bu kadar yüksek hızları kaldırmaması normal sayılır.

Sistemin çift kanal, büyük ihtimal anakart yüzünden patlıyorsun 4 stick yerine 2 stick kullanacaksın başka çaren yok gibi. Bu kadar yüksek hızları kaldırmaması normal sayılır.
2 kitin birbirinden farklı olma durumu olamaz mı? XMP ayarları uyumsuz geliyordur belki? Vendor farkı denen bir durum var neticede. İhtimal tabi.

İyi anlamak lazım, Dual kanal demek 4 DIMM kullanamamak demek değildir. Dual kanalı desteklediğinden bu 4 DIMM'ı Dual olarak çalıştıracaktır, 4 kanal olarak yani Quad olarak çalıştırmayacaktır. Bu durumda başka bir sebep aramak lazım olmamasına. Belki BIOS güncellemesi ya da başka bilemedim. MSI'a konuyu ilet bence.

Arkadaşlar, XMP profili 4'lü desteklediği hızdan fazla olduğundan dolayı açamadığını anladım. Mesajımda da belirttim. RAM'ler aynı marka aynı seri her şeyi aynı, farklı olma durumu yok. Kendimce yüksek frekansı desteklemediği için bende çözümü gecikme değerini düşürerek yaptım. Şu an güncel olarak RAM'leri 1.35v CL30 6000MHz ile stabil olarak aldım. Referans değerleri G.Skill'in sitesine girip aynı bellekler ve voltajda çalışan RAM'lerden aldım. Uzun süredir bu konulardan uzaklardayım. O yüzden konusunda uzman kişilerden yardım istiyorum, püf noktası, dikkat etmem gereken konular hakkında vs.

Mesajımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Dediğim gibi yüksek frekans istiyorsan anakart seni hep limitleyecek 4 stick için, 6400 üstüne çıkabileceğini sanmıyorum o anakart ile.

Dediğim gibi yüksek frekans istiyorsan anakart seni hep limitleyecek 4 stick için, 6400 üstüne çıkabileceğini sanmıyorum o anakart ile.
Konuyu açma sebebim o hız değerinde stabil olarak çalışacak değerleri deneyimli arkadaşlardan baz alarak denemelere başlamak.

Konuyu açma sebebim o hız değerinde stabil olarak çalışacak değerleri deneyimli arkadaşlardan baz alarak denemelere başlamak.
Ben de deneyimlerime dayanarak diyorum ki 4 slot birden yüksek frekanslara çıkman neredeyse imkansız o sistemde. Şimdiden kolay gelsin.

BIOS ayarlarından XMP-I, XMP-II, XMP Tweaker (bu ayar ASUS Z790'da böyle MSI'da bilmiyorum) hangisi en sorunsuz olandı? XMP-I seçiliyken (anakartın kendi optimize OC hali) sorun çıkarıyorsa; durup dururken masaüstü boşta yada oyunda kitlenmeler sistemin kapanıp açılması vb sorunlar olduysa (RAM üreticisinin kendi OC haliyle) XMP-II ile kullanın diyorlar.

Buradaki Anakart BIOS RAM ayarlarından anlayan arkadaşlara sormak istiyorum:
Bendeki DDR5-6000Mhz RAM'ler XMP-I seçiliyken (1 yıldır sorunsuzdu) sorun çıkarmaya başladı Bios'dan XMP-I yerine "Auto" bıraktım şu an default 4800Mhz kullanıyorum. RAM'ler DDR5-6000Mhz üretilmiş, Intel i7-12700K olarak işlemci Max. DDR5-4800Mhz desteklerim diyor, ASUS Z790 anakart ise 4800'den 5600'e kadar normal değerlerinde 6000'den 7200Mhz'e kadar OC olarak desteklermiş.

BIOS'da "XMP-Tweaker" seçsek sonra aynı ekranda RAM frekansını 5600Mhz yapsak, yalnız o Bios sayfasında sanırım iki farklı yerden 5600Mhz seçmek lazım nedir pek anlamadım. RAM Frekanslarını Timing/CAS Voltaj değerlerini vb manuel ayarlamak falan hiç anlamam korkarım bunlardan. DDR5-6000Mhz'lik RAM'leri alt sınırında 4800Mhz kullanmanın ne gibi zararı olur? oyunlarda bir şey fark eder mi? bunu nasıl anlarız?. En azından DDR5-6000Mhz RAM'leri XMP-Tweaker'dan 5600Mhz (en azından OC'li değil) yapsak içim rahatlayacak ama çekiniyorum bir yandan.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…