O zaman artık benim dediğim ilk yönteme geri dönelim bence. Aşağıdaki adımları tek tek uygula ve konuya dönüş yap.
1. bir sistem geri yükleme noktası al veya sistem sürücünün disk görüntüsünü al (Acronis, Macrium Reflect gibi uygulamalar). Sürücü doğrulayıcı'nın önyükleme işlemi sırasında bir sürücüyü mavi ekrana düşürmesi mümkündür (bazı sürücüler önyükleme sırasında yüklenir). Böyle bir durumda önyükleme-BSoD döngüsüne takılırsın.
Önyükleme-BSoD döngüsüne girersen, Windows yükleme medyasını önyüklersin ve bunu kullanarak sistem geri yüklemeyi çalıştırırsın ve driver Verifier'ı kaldırmak ve yeniden önyükleme yapmak için aldığınız geri yükleme noktasına geri yükleyebilirsin. Alternatif olarak, aldığın disk görüntüsünü geri yüklemek için Acronis, Macrium Reflect veya benzeri bir önyükleme medyası kullanabilirsin.
Kurtarma menüsüne düşüp da dosyanı almak istiyorsan sistemi güvenli modda açabilirsin. Bu modda verifier çalışmaz. Yine açılmıyorsa CMD'i kurtarma menüsünden açıp notepad.exe ile sürücünün içini kontrol edebilirsin bir minidump için. O da çalışmazsa hiren ile USB üzerinden boot edip sürücünü kontrol edebilirsin. (BitLocker koruması olmadığına dikkat et.)
lütfen bu adımı atlama. Driver verifier önyükleme-BSoD döngüsünden çıkmanın tek yolu budur.
2. çalıştır komut kutusuna ya da bir komut istemine verifier komutunu girerek driver verifier kurulum iletişim kutusunu başlatın.
3. bu ilk iletişim kutusunda, ikinci seçenek olan 'özel ayarlar oluştur (kod geliştiriciler için)' için radyo düğmesine tıklay ve ileri düğmesine tıkla.
4. ikinci iletişim kutusunda aşağıdaki testler için onay kutularını işaretleyin (tıklayın):
- Special pool.
- Force IRQL checking.
- Pool tracking.
- Deadlock detection.
- Security checks.
- Miscellaneous checks.
- Power Framework delay fuzzing.
- Ddı compliance checking.
Ardından ileri düğmesine tıklayın.
5. bir sonraki iletişim kutusunda, son seçenek olan 'sürücü adlarını listeden seç' için radyo düğmesini tıklayın ve ileri düğmesini tıkla.
6. bir sonraki iletişim kutusunda 'provider' başlığına tıkla; bu sürücüleri bu sütunda sıralayacaktır (Microsoft sürücülerini ayırmayı kolaylaştırır).
7. şimdi provider olarak Microsoft
olmayan tüm sürücüleri kontrol et (tıkla) (yani tüm üçüncü taraf sürücüleri kontrol edeceksin).
8. ardından, aynı iletişim kutusunda aşağıdaki Microsoft sürücülerini (ve
sadece bu Microsoft sürücülerini) seç...
- Wdf01000.sys
- ndis.sys
- fltMgr.sys
- Storport.sys
Bunlar, daha düşük seviyeli üçüncü taraf sürücüleri yöneten üst düzey Microsoft sürücüleridir. Bu yüzden dahil edilebilirler.
9. şimdi Son'a tıkla ve ardından yeniden başlat. Sürücü doğrulayıcı etkinleştirilecektir.
Sürücü doğrulayıcının tüm yeniden başlatmalarda ve kapatmalarda etkin kalacağını unutma! Yalnızca manuel olarak devre dışı bırakılabilir.
Ayrıca bir mavi ekran beklediğini de unutma. Gerçekten de hatalı sürücü(ler)i tanımlayabilmek için mavi ekran
lazım. Sürücü doğrulayıcı çalışırken oluşturulan tüm minidump dosyalarını
saklaman lazım, bu nedenle sahip olduğun tüm disk temizleme araçlarını devre dışı bırak. (CCleaner örnek olarak.)
10. driver Verifier'ı 48 saat boyunca çalışır durumda bırak, bu süre zarfında bilgisayarınızı normal şekilde kullan, ancak mavi ekran verdirmeye
çalış. normalde kullandığın her oyunu veya uygulamayı ve özellikle geçmişte mavi ekran aldığın oyunları oynamaya özen göster. Windows her mavi ekrandan sonra otomatik olarak yeniden başlatılmazsa, normal şekilde yeniden başlat ve test etmeye devam et! Sürücü doğrulayıcı tarafından oluşturulan hatalar şunlar:
- 0xc1: SPECIAL_POOL_DETECTED_MEMORY_CORRUPTION
- 0xc4: DRIVER_VERIFIER_DETECTED_VIOLATION
- 0xc6: DRIVER_CAUGHT_MODIFYING_FREED_POOL
- 0xc9: DRIVER_VERIFIER_IOMANAGER_VIOLATION
- 0xd6: DRIVER_PAGE_FAULT_BEYOND_END_OF_ALLOCATION
- 0Xe6: DRIVER_VERIFIER_DMA_VIOLATION
Bu mavi ekran türlerinden herhangi birini görürsen sürücü doğrulayıcıyı erkenden devre dışı bırakabilirsin çünkü hatalı davranan bir sürücü yakalamışsın demek oluyor.
not: sürücü doğrulayıcı, üçüncü taraf bir sürücü her yüklendiğinde fazladan iş yaptığından, sürücü doğrulayıcı etkinken bir miktar performans düşüşü fark edeceksin haliyle. bu, hatalı sürücüleri bulmak için ödemen gereken bir bedeldir. ve unutma, driver verifier yalnızca yüklenen sürücüleri test edebilir, bu nedenle tüm uygulamaları, özellikleri ve cihazları kullanarak her üçüncü taraf sürücünün yüklendiğinden emin olman gerekir.
11. sürücü doğrulayıcıyı kapatmak için çalıştır komut kutusuna ya da CMD üzerinden verifier /reset komutunu gir ve yeniden başlat.
Driver Verfier'ın etkin olup olmadığını kontrol etmek istersen CMD'i aç ve verifier /query komutunu gir. Sürücüler listeleniyorsa etkin demektir, hiçbir sürücü listelenmiyorsa etkin değildir.
12. sürücü doğrulayıcı devre dışı bırakıldığında, C:\Windows\Minidump klasörüne git ve sürücü doğrulayıcı'nın çalıştığı dönemle ilgili tüm .dmp dosyalarını bul (zaman damgalarını kontrol edin). Bu dosyaları isterseniz sıkıştırın, isterseniz sıkıştırmayın. Dosyayı/dosyaları burada bir bağlantı ile buluta yükle.