Bir yerde okudum ama hatırlamıyorum. Türk Telekom fibersiz hane kalmayacak demişti. Gerçekten dediklerini yerine getirirler ise ne mutlu bize! İnterneti olsun hakkıyla kullanalım.

Ben de köyde yaşıyorum ve şu an VDSL kullanıyorum. Fiber buraya da gelir umarım.
VDSL kullaniyorsan zaten saha dolabina kadar fiber geliyor demektir. Soyle evine ceksinler fiber veya altyapiyi ben kendi cebimden oderim cekebilir misiniz de.

705802907.webp

Evet arkadaşlar hızımızı 100'den 500'e çıkardık. Sonuçlar budur. Aslında Comnet'e ya da Millenicom'a geçsek mi diye düşündük ama baktık ki çok fazla şikayet var. Bazen hat kapatma falan yapıyorlarmış. Bizde 200-300 den kaçmayalım dedik Türk Telekom ile devam ettik.

VDSL kullaniyorsan zaten saha dolabina kadar fiber geliyor demektir. Soyle evine ceksinler fiber veya altyapiyi ben kendi cebimden oderim cekebilir misiniz de.
VDSL aktif bir sistemdir ancak Fiber (=GPON/FTTH) pasif bir sistemdir. Saha Dolabından aboneye doğrudan bir fiber hat çekilerek söz konusu aboneye FTTH verilemez. Bu tenik açıdan olanaksızdır! Ancak tamamem (teknik bağlamda) böyle bir dönüşüm hepten imkansız dadeğildir. Evet her saha dolabına santralden bir fiber kablo gelir. Eğer bu fiber kabloda yeterince yedek, yani kullanılmayan ya da Telekomcu tabiriyle "dark fiber" kıl (=core) varsa ve Santral'de FTTH için kaynak cihaz olan OLT (=Optical Line Terminal=Optik Hat Terminali) ve sair ekipman da mevcutsa saha dolabından bir dark fiber kılı santraldeki bir OLT ile birleştirilir ve saha dolabından aboneye havai hat ile ya da kazı yapılarak yeraltından bir fiber hat çekilerek o aboneye FTTH dönüşümü yapılabilir. Yeter ki Telekom böyle bir işlem yapmaya niyetli olsun. (Genelde kullanılan saha dolabı Tip-7 denilendir. (yaklaşık bir insan boyunda, iki kapılı bir saha dolabıdır...) Alternatif çözüm olarak bu Tip-7 içine bir ODF çatısı kurulabilir ve buradan aboneye fiber hat çekilebilir. Ya da Tip-7 içine bir mini OLT dahi konulabilir ama bu iki alternatif oldukça düşük olasılıklıdır...)

VDSL aktif bir sistemdir ancak Fiber (=GPON/FTTH) pasif bir sistemdir. Saha Dolabından aboneye doğrudan bir fiber hat çekilerek söz konusu aboneye FTTH verilemez. Bu tenik açıdan olanaksızdır! Ancak tamamem (teknik bağlamda) böyle bir dönüşüm hepten imkansız dadeğildir. Evet her saha dolabına santralden bir fiber kablo gelir. Eğer bu fiber kabloda yeterince yedek, yani kullanılmayan ya da Telekomcu tabiriyle "dark fiber" kıl (=core) varsa ve Santral'de FTTH için kaynak cihaz olan OLT (=Optical Line Terminal=Optik Hat Terminali) ve sair ekipman da mevcutsa saha dolabından bir dark fiber kılı santraldeki bir OLT ile birleştirilir ve saha dolabından aboneye havai hat ile ya da kazı yapılarak yeraltından bir fiber hat çekilerek o aboneye FTTH dönüşümü yapılabilir. Yeter ki Telekom böyle bir işlem yapmaya niyetli olsun. (Genelde kullanılan saha dolabı Tip-7 denilendir. (yaklaşık bir insan boyunda, iki kapılı bir saha dolabıdır...) Alternatif çözüm olarak bu Tip-7 içine bir ODF çatısı kurulabilir ve buradan aboneye fiber hat çekilebilir. Ya da Tip-7 içine bir mini OLT dahi konulabilir ama bu iki alternatif oldukça düşük olasılıklıdır...)
Tesekkurler bilgilendirme icin hocam. Muhtemelen ileriyi dusunerek dosuyorlardir santralleri diye dusunuyorum su bahsettiginiz core konusu icin.

Şaşırtıcı. İstenince olabiliyormuş gerçekten. Evet normalde havai hatlara çok kez tanık oldum ancak düpedüz tüm müstakil evlere çekilmesi cidden güzel. Bunu keşke bizim müdürlük de yapabilse. VDSL hatta sürünüyoruz biz de. :)

Tesekkurler bilgilendirme icin hocam. Muhtemelen ileriyi dusunerek dosuyorlardir santralleri diye dusunuyorum su bahsettiginiz core konusu icin.
Santraller bellidir. Büyük değiller, benim gördüklerimin hepsi kamu bankası içindeydi. (Ziraat.) Ancak içine koyulan Acsses (erişim) (Nokia Isam FX serisi) bu erişim cihazından Layer 2 transit ile Core Router, Edge Router'lere geliyor. (Şebeke/Trafik/Uç) (Nokia XRS, Nokia SRs)(Huawei NetEngineAr serisi) Acses'lere bağlı ZTE ZXR10, Juniper MX serisi SSG'ler var. Cihazlar bölgeye göre değişkenlik gösterebilir. OLT'leri de değiştirebilirler ancak tak diye olmuyor.

Konuya dönecek olursak Tip serisi kabinlerden FTTH verilebilir Mustafa abinin dediği gibi. Ancak, bu örnekler çok uç örnekler. AON ile PON yani aktif dağılım ve Pasif dağılım ikisi birbirinden farklıdır. Tip serisi kabin'e OLT konumlandırıp FTTH verilebilir, yine aynı şekilde Santral tarafındaki OLT'ye, Tip kabin içindeki boş core'lar bağlanırsa, yine FTTH verilebilir. ODF (Optik dağıtım çatısı) kurulursa, yine verilebilir, tamamen Pasif hale de çevrilebilir shelf'leri boşaltırlar, MDF (Reglet çatısı), DSLAM'ı söküp, içine OB (Optik bölücü) çekmeceleri koyarak yine verebilirler Hatta bu büyük Tip-5 kabinlerin içine MSAN/OLT/ODF üçlüsü bile konfigüre edilerek, yine bir şekilde verilebilir.

Yani buradaki durum OLT ile birleştirelecek boş core'lar. Ancak işin aslına gelirsek Telekom, bu şekilde yapmaz. Ne yapar; plan yapar, yeni rotalar açar veya varsa rotalar, OLT'den (Fibere sinyal basan eleman) fiberleri getirir, bölgeye/bölgelere OFSD/MUFA (Fiber saha dolabı/Yer altı ek kaseti) koyar, binalara dağıtır. Ha, ileriki zamanlarda FTTH kullanan sayısı arttıkça veya bir şekilde yatırım iyice artmaya başlayınca bölgelerdeki bu Tip serisi kabinleri tamamen boşaltıp (özellikle Tip-3 ve 5) Mini PoP'a çevirebilirler çünkü oldukça büyük kabinlerdir.

Merhaba arkadaşlar,
Geçen ay başlayan internet çalışmaları 3-4 gün önce son buldu ve müstakil köy evimize hiçbir başvuru yapmamamıza rağmen FTTH internet geldi. Ben ilk başta VDSL kuruyorlardır ya diyerek kestirip atmıştım ama eve gelip ONT cihazı takılana kadar :)
Öncelikle fiber kablolar direkler üzerinden kablo çekilerek tüm köye kuruldu ve direklere şöyle bir kutu yerleştirildi;

Eki Görüntüle 87817

Altyapı işlemleri tamamlanınca bu direkten evimize dış ortam fiber kablo çekildi.
Ardından Türk Telekom kurulum ekipleri geldi Huawei LG8245x6-50 Router ve Huawei ONT takıp kurulumu tamamladılar;

Eki Görüntüle 87818

Kurulum sonrası Türk Telekom 100 Mbps hız testi sonucu (Kablosuz üzerinden);

Eki Görüntüle 87819

Evet şunu biliyoruz ki Türk Telekom artık müstakil evlere de fiber internet çekmeye başladı. Bende bu duruma inanın çok şaşkınım. Bizimki şans mıdır bilemem fakat geldiği gerçekten şahane oldu. Darısı daha VDSL bağlantıya bile kavuşamamış arkadaşların başına diyorum.
Hangi il?

Merhaba arkadaşlar,
Geçen ay başlayan internet çalışmaları 3-4 gün önce son buldu ve müstakil köy evimize hiçbir başvuru yapmamamıza rağmen FTTH internet geldi. Ben ilk başta VDSL kuruyorlardır ya diyerek kestirip atmıştım ama eve gelip ONT cihazı takılana kadar :)
Öncelikle fiber kablolar direkler üzerinden kablo çekilerek tüm köye kuruldu ve direklere şöyle bir kutu yerleştirildi;

Eki Görüntüle 87817

Altyapı işlemleri tamamlanınca bu direkten evimize dış ortam fiber kablo çekildi.
Ardından Türk Telekom kurulum ekipleri geldi Huawei LG8245x6-50 Router ve Huawei ONT takıp kurulumu tamamladılar;

Eki Görüntüle 87818

Kurulum sonrası Türk Telekom 100 Mbps hız testi sonucu (Kablosuz üzerinden);

Eki Görüntüle 87819

Evet şunu biliyoruz ki Türk Telekom artık müstakil evlere de fiber internet çekmeye başladı. Bende bu duruma inanın çok şaşkınım. Bizimki şans mıdır bilemem fakat geldiği gerçekten şahane oldu. Darısı daha VDSL bağlantıya bile kavuşamamış arkadaşların başına diyorum.
Merhaba hocam iyi günler bizim müstakil evimizde biraz ilçenin köşesinde kalıyor ve tamamen aynı kablo, tamamen aynı kutu, tamamen aynı dış mekan optik fiber kablosu var. Acaba bize de FTTH gelir mi ?

Şaşırtıcı. İstenince olabiliyormuş gerçekten. Evet normalde havai hatlara çok kez tanık oldum ancak düpedüz tüm müstakil evlere çekilmesi cidden güzel. Bunu keşke bizim müdürlük de yapabilse. VDSL hatta sürünüyoruz biz de. :)
Bize de 2 ay önce tüm mahalleye havai hat taktılar şaşırtıcı gerçekten.