• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Neden %100 klavye üretimi azaldı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan wallywestr
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 15
  • Görüntüleme Görüntüleme 425

wallywestr

Uzman
2 sene önce mekanik klavye almak istediğimde klavyelerin %75'i düz normal numpadli klavyelerdi ama şu an tekrar araştırırken neredeyse böyle klavye kalmadığını fark ettim. Hepsi %60 veya %75 klavyeler. Normal klavyelere ne oldu ve niye kimse üretmiyor?

Biraz maliyeti düşürüyor bir de bu klavyeleri genelde FPS oyuncuları kullandığı için mouse a fazla yer kalmasını istiyor. Genel 2 sebebi bence bu.

Rekabetçi oynayanlar genel olarak %60, %75 gibi klavyeleri tercih ettikleri içindir.

bu 60 ve 75 klavyeler yazılımda kod yazmayı zorlaştırıyor mu? numpad ve sağdaki tuşlar kullanılıyor diye biliyorum çünkü

bu 60 ve 75 klavyeler yazılımda kod yazmayı zorlaştırıyor mu? numpad ve sağdaki tuşlar kullanılıyor diye biliyorum çünkü
Kullanıcıdan kullanıcıya değişir. Kullanıcı alışkanlıklarına göre de değişir. Ben şahsen zorlanmıyorum.

Kocaman klavyeler yerine ise numpadsiz klavyeler göze daha güzel geliyor. Çok sık sayıları kullanmama rağmen numpad'in eksikliğini hiç hissetmiyorum. Tabii bir de harici numpadleri klavye parasına satarak ekstra gelirde elde etmeleri gibi bir etken var.

Bir anda bu çinli markaların ucuzdan %60 %75 klavyeler satmasının getirdiği aşırı talebin diğer firmalar için de maliyeti daha düşük ve talebi daha yüksek olup buna geçmesiyle ortaya çıkan bir durum bence.

Ha yorum yapacak olursam, çok saçma bir olay bence bu ufak klavyeler. Ajazz AK680 almıştım, bir iki gün zar zor dayandım. %100 klavyeyi çok arattı bana o kadar kısa sürede. Ayrıyeten numpad çok fazla önemli bir konu onu anlamış oldum.

Bu 60 ve 75 klavyeler yazılımda kod yazmayı zorlaştırıyor mu? Numpad ve sağdaki tuşlar kullanılıyor diye biliyorum çünkü.

Hocam öyle bir olayınız varsa %110 ya da 125'lik klavyeler sizin için daha iyi olabilir. Onlarda makro kaydetme özelliği de var istediğiniz yazıyı kaydedip basınca otomatik yazmasını vb sağlayabilirsiniz.

Mekanik klavyeler özellikleriyle daha çok oyunculara hitap ediyor, haliyle hitap ettiği kesime göre tasarım oluşturuluyor. Masanın yarısını kaplayan ve hiçbir zaman kullanılmayacak tuşları barındıran %100 klavye yerine küçük ve maliyeti daha az olan klavye yapmaları iki taraf için de daha karlı ve iyi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…