Böyle bir dağıtım gördüm. Ancak amacı ne?
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 22 Aralık 2023
- Makaleler
- 4
Yeniden oluşturulabilirlik sağlıyor. Bir config dosyan oluyor. Aynı configle sıfırdan başka bilgisayarda aynı sistemi kullanmaya devam ediyorsun. Bütün ayarlar confige göre yapılıyor ve paketler kuruluyor.
Genelde sunucularda kullanılıyor, düzgün bir configürasyon ile bozman çok zor olur. Mesela şöyle düşün, benim yapılandırmam Firefox V133 kurulu ama güncel sürüm V135 ve bu bozuk olsun. Benim konfigürasyon dosyamı kullanırsan V133 yani sağlam olanı kurmuş olursun. V24.05 repolarını kapatacaklardı en son. V24.11 veya V25.05 kullanabilirsin ama hazır konfigürasyon dosyalarını kullanırken yeni sürüme göre yeniden düzenlemen gerekir.
Qilin
Uzman
Config sayesinde sistemi sıfırdan yapılandırmana gerek kalmamasını sağlıyor. Sürekli stage 1 stage 2 şeklinde yedeklere dönebilmeni sağlayan bir dağıtım. Yeni pc aldığımda configimi çekip pcye dokunmadan bütün ayarlarım geliyor. Sadece sistem değil hardware ile ilgili özelleştirmeler, hyprland gibi wmlerin bütün özelleştirmeleri vs vs... Yüklemek istemediğin ama kullanman gerek bir terminal uygulamasını terminal üzerinden kullanıp terminali kapattıktan sonra terminalde yaptığın adımlar geri alınıyor. Micro ya ihtiyacım var ama sistemde istemiyorum, terminal üzerinden kullanıp terminali kapattığımda micro sistemde hiç var olmamış oluyor.
Uygulama sürümleri sabit tutulabilir. Micro a versiyonunu sistemi güncelledim bile a sürümünde kalacak şekilde tutabilirim. Config yapılanması açık çeşitli olduğundan birçok şey eklenip çıkarılabilir.
Serverler için yaratılmış bir dağıtım. Son kullanıcı için çok bir faydası yok ama birkaç sistemin varsa ve bunları sekronize kullanmak istersen veya her sistem kendine özgü işler yapsın ama aynı Os ile bunu yapsın dersen harika bir Os.
Oyun oynama, media gibi durumlar diğer distrolarla benzer. Diğer dağıtımlardan farkı biraz daha esnek olmanı sağlıyor. Oyun için sistemde özelleştirmeler yapmak istersen Confige yazıp geçiyorsun.
Appimage vs için confige eklemen gerekiyor. Çoğu su için gentoodan önceki adım olarak görülüyor.
Uygulama sürümleri sabit tutulabilir. Micro a versiyonunu sistemi güncelledim bile a sürümünde kalacak şekilde tutabilirim. Config yapılanması açık çeşitli olduğundan birçok şey eklenip çıkarılabilir.
Serverler için yaratılmış bir dağıtım. Son kullanıcı için çok bir faydası yok ama birkaç sistemin varsa ve bunları sekronize kullanmak istersen veya her sistem kendine özgü işler yapsın ama aynı Os ile bunu yapsın dersen harika bir Os.
Oyun oynama, media gibi durumlar diğer distrolarla benzer. Diğer dağıtımlardan farkı biraz daha esnek olmanı sağlıyor. Oyun için sistemde özelleştirmeler yapmak istersen Confige yazıp geçiyorsun.
Appimage vs için confige eklemen gerekiyor. Çoğu su için gentoodan önceki adım olarak görülüyor.
Son düzenleme:
Saruman Paşa
Uzman
Uyarlanıp devlet dairelerinde kullanılması gereken dağıtım, hatta akıllı tahtalarda, sürekli mavi ekran veren Windows'a yıllık milyon ödüyoruz, bunu uyarlayacaksın, sürekli "config"i güncelleyecek basit bir betik yazacaksın, kuracaksın tüm devlet dairelerine, geri Windows'a dönmek yasak olacak ama. Halk hiç bir şey öğrenmek istemiyor, sırf şekli farklı diye zamanında hiç bir öğretmen kullanamadı Linux'u ama kullanılamayacak hiç bir şey yok, sırf şekli farklı diye öğrenmek istemediler.
Mantıklı. Akıllı tahtalar için ayrı Config, okulda ki diğer PC'ler içinde ayrı Config yapılır.Uyarlanıp devlet dairelerinde kullanılması gereken dağıtım, hatta akıllı tahtalarda, sürekli mavi ekran veren Windows'a yıllık milyon ödüyoruz, bunu uyarlayacaksın, sürekli "config"i güncelleyecek basit bir betik yazacaksın, kuracaksın tüm devlet dairelerine, geri Windows'a dönmek yasak olacak ama. Halk hiç bir şey öğrenmek istemiyor, sırf şekli farklı diye zamanında hiç bir öğretmen kullanamadı Linux'u ama kullanılamayacak hiç bir şey yok, sırf şekli farklı diye öğrenmek istemediler.
Saruman Paşa
Uzman
Mesela örnek verelim, bir sunucu adresi olacak atıyorum nixos.tubitak.gov.tr, burada en basitinden bir HTTPS sunucusu olacak, sonra her hafta çalışacak bir "Python" betiği hazırlanacak, bu betik gidip sürekli olarak nixos.tubitak.gov.tr/config/akillitahta/vestel/config adresinden indirecek bu "config" dosyasını ve eskisi ile değiştirecek, sonra hızlıca sistemi güncelleyecek ve yeni "config" dosyasına ayarlı hale getirecek. Aynı *.iso dosyası kullanarak her bilgisayarı kurma imkanımız olacak çünkü "/config/masaustupc" konumundan da masaüstü bilgisayarlar için olan config dosyasını indirecek. Hem böylece merkezi bir ortamdan tüm cihazların yazılımları kontrol edilebilir, hem de kullanılabilirlik artar.Mantıklı. Akıllı tahtalar için ayrı Config, okulda ki diğer PC'ler içinde ayrı Config yapılır.
Qilin
Uzman
Aynı config içerisinde sınırlama yapılabilir, örneğin aynı Configin bir kırpılmış halini akıllı tahtalara diğer kısmını diğer pcler için kullanılabilir. Akıllı tahta da configine appimage açmamasını sağlayıp aynı Confige ekleme yaparak diğer pcler de kullanırsın. Hatta aynı configte olmasını istemediğin şeyler için # kullanır kullanıcının config değiştirmesini kısıtlarsın.Mantıklı. Akıllı tahtalar için ayrı Config, okulda ki diğer PC'ler içinde ayrı Config yapılır.
Tuhoiisa
Üstün
Unstable kanalina gecmek icin 1 hafta ugrastigim dagitim (Systemd version in Unstable lower than Stable). Guzel dagitim ama alismak lazim.