berkeguvenc

Çalışkan
Herkese merhaba,

Geliştirmekte olduğum "Site/Tesis yönetim ve görev takip sistemi" projesi için canlıya çıkmadan önce sunucu mimarisi konusunda deneyimli arkadaşların tavsiyesine ihtiyacım var.

Projenin içinde birbiriyle konuşan farklı yapılar var. Mimarinin sorunsuz ve 7/24 kapanmadan çalışması gerekiyor.

Proje bileşenleri:

• Ana backend: Node.js + prisma orm. Mobil uygulamalardan ve web panelinden gelen anlık istekleri karşılıyor.
  • Veri tabanı: PostgreSQL.
  • Frontend: Next.js (React). Kullanıcının görevleri oluşturduğu ve takip ettiği panel.
  • Bildirim mikroservisi: Node.js üzerinde ayrı bir portta çalışan bağımsız bir bot (Baileys/WebSocket altyapısı) kullanıyor.

İhtiyaçlarım ve soru işaretleri:
  1. RAM ve CPU: Baileys botları session verilerini tutarken ve websocket bağlantısını açık tutarken bazen RAM tüketebiliyor. Ana backend + dB + frontend + bot aynı VPS/VDS üzerinde çalışsa minimum kaç GB RAM ve vcpu gerekir?
  2. Dağıtık mimari mi, tek sunucu mu? Next.js'i Vercel'e atıp, backend + veri tabanı + bot için tek bir sağlam VPS/VDS mi almak mantıklı? Yoksa Bot'u ayrı, Backend'i ayrı sunuculara mı bölmeliyim?
  3. Botun kapanmaması: Botun uyku moduna geçmemesi ve sürekli ayakta kalması şart.
  4. Firma önerisi: Türkiye lokasyonlu bir VPS/VDS mi (ping süresi için), yoksa yurt dışı (hetzner vb.) Cloud çözümleri mi daha stabil olur?

Daha önce benzer şekilde baileys bot entegrasyonlu projeleri canlıya almış arkadaşların tecrübelerini ve sunucu konfigürasyonu önerilerini bekliyorum. Şimdiden teşekkürler!

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkese merhaba,

Geliştirmekte olduğum "Site/Tesis Yönetim ve Görev Takip Sistemi" projesi için canlıya çıkmadan önce sunucu mimarisi konusunda deneyimli arkadaşların tavsiyesine ihtiyacım var.

Projenin içinde birbiriyle konuşan farklı yapılar var. Mimarinin sorunsuz ve 7/24 kapanmadan çalışması gerekiyor.

🛠️ Proje Bileşenleri:

• Ana Backend: Node.js + Prisma ORM. Mobil uygulamalardan ve web panelinden gelen anlık istekleri karşılıyor.

• Veri tabanı: PostgreSQL.

• Frontend: Next.js (React). Kullanıcının görevleri oluşturduğu ve takip ettiği panel.

• Bildirim Mikroservisi: Node.js üzerinde ayrı bir portta çalışan bağımsız bir bot (Baileys/WebSocket altyapısı) kullanıyor.

📌 İhtiyaçlarım ve Soru İşaretleri:
1. RAM ve CPU: Baileys botları session verilerini tutarken ve WebSocket bağlantısını açık tutarken bazen RAM tüketebiliyor. Ana backend + dB + Frontend + Bot aynı VPS/VDS üzerinde çalışsa minimum kaç GB RAM ve vCPU gerekir?

2. Dağıtık Mimari mi, Tek Sunucu mu? Next.js'i Vercel'e atıp, Backend + veri tabanı + Bot için tek bir sağlam VPS/VDS mi almak mantıklı? Yoksa Bot'u ayrı, Backend'i ayrı sunuculara mı bölmeliyim?

3. Botun Kapanmaması: Botun uyku moduna geçmemesi ve sürekli ayakta kalması şart.

4. Firma Önerisi: Türkiye lokasyonlu bir VPS/VDS mi (ping süresi için), yoksa yurt dışı (Hetzner vb.) Cloud çözümleri mi daha stabil olur?

Daha önce benzer şekilde Baileys bot entegrasyonlu projeleri canlıya almış arkadaşların tecrübelerini ve sunucu konfigürasyonu önerilerini bekliyorum. Şimdiden teşekkürler!

RAM bellek üzerinde çok fazla veri alıp işleyecek ise 32 GB min RAM ve min 8 çekirdek işlemci yeterli gibi geliyor. Ayrıca VPS sunucu olması şart bence. Ping süresi içinde yurt dışı sunucu öneririm.

Hostinger, Netverim, Netvay gibi markaları forumda gördüm. Bazı yorumlarda Türkticaret övülmüş ama diğer keşfettiğim markalara göre fazla fiyat istiyorlar. Sanırım Türkticaret de kesinti yaşama oranı daha düşük. Paket içeriğine baktığımda çoğu markaya göre daha az özellik var. Hangisini seçsem karar veremedim.

Hostinger, Netverim, Netvay gibi markaları forumda gördüm. Bazı yorumlarda Türkticaret övülmüş ama diğer keşfettiğim markalara göre fazla fiyat istiyorlar. Sanırım Türkticaret de kesinti yaşama oranı daha düşük. Paket içeriğine baktığımda çoğu markaya göre daha az özellik var. Hangisini seçsem karar veremedim.

Şahsen Türkticaret önermem. Arkadaşımın sunucusu vardı yavaşlık, bağlantı kopması, FTP sorunları, mail sorunları çok yaşadı. Bıktı gününü zor bitirdi sonra taşımıştı dosyaları. Hostinger bir nevi alınabilir. Fiyatları uygun geldi bana.

Şahsen Türkticaret önermem. Arkadaşımın sunucusu vardı yavaşlık, bağlantı kopması, FTP sorunları, mail sorunları çok yaşadı. Bıktı gününü zor bitirdi sonra taşımıştı dosyaları. Hostinger bir nevi alınabilir. Fiyatları uygun geldi bana.
Teşekkür ederim. Birkaç güne kararımı vermiş olurum. Tercih ettiğim markayla göre deneyimlerimi paylaşırım

Benzer bir sistem için BirSunucum (fiyat açısından uygun olması sebebiyle) firmasından VPS aldım. Yaklaşık 10 gündür bir sorun olmadan kullanıyorum. Bir webmaster forumunda konularını görünce fiyatlarının uygun olması sebebiyle tercih ettim, sanırım yeni bir bu nedenle doğal olarak bilinmiyor. Dilerseniz araştırıp bakabilirsiniz. Seçenek olabileceği için belirtmek istedim.