Novato akıllı röle kurulumu nasıl yapılır?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan emre259
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 275
  • Etiketler Etiketler
    kurulum

emre259

Uzman
Arkadaşlar, Novato isimli akıllı röleyi almak istedim fakat kurulumunda bir türlü emin olamıyorum. Bir fotoğraf şeması koymuşlar ama ben hiçbir şey anlamadım. Anlayan arkadaşlar biraz daha detaylı anlatabilir mi? Özellikle anahtar kabloları kafamı karıştırdı.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20241217_223841_Hepsiburada.webp
    44,1 KB · Görüntüleme: 157
Son düzenleyen: Moderatör:

Sonoff öneririm.

Röle üzerinde L yazan kısma faz (besleme) veriyorsun ve anahtarada ister L giriş portundan, ister kablodan klemens veya kablo üzerinden ek alıyorsun. Daha sonra anahtardan çıkıp S1 (Switch olarak da geçer) bu porta kabloyu giriyorsun. L1 portu ise lambayı bağlamak için kullanılıyor lambaya L1'den kablo çekeceksin lambanında çıkışı notr ( bizim halk arasında şase olarak da geçer) ister buradaki boş porta tak.

İsterde kabloya ek at.

Anahtar tipiniz gorseldeki gibi vaviyen mi yoksa komutator mu?

Vaviyen:

Eki Görüntüle 108181

Komutator:

Eki Görüntüle 108182

Komitatör olabilirde bu devre için vaviyen olmaz normalde hocam.
Adi (tekli) anahtarda olabilir.

Tesisati bilemedigim icin sormak zorundayim, evet adi de olabilir.
Hocam tekli anahtar adi diyorsunuz sanırım içinde üç tane kablo var diye biliyorum sadece birisi topraklama.

Hocam kısaca yapacağım şeyi anlatayım teyit edin biraz acemiyim kusura bakmayın. Yarın prizde nötr kablosu var mı kontrol edeceğim bu arada. Ama üç tane var birisi odur diye düşünüyorum.

Nötr kabloyu N'ye çekiyorum en başta.
Sonra faz kablosunu L'ye çekiyorum ve L'den bir kablo daha çekip onuda anahtara takıyorum. Sonra anahtardan S1'e kablo takıyorum. Buraya kadar her şey tamam. L1'i kullanmam gerekli mi ve elimde bir tane topraklama var onu anahtarda aynı yerde mi bırakayım.

Son düzenleme:
Yarın prizde nötr kablosu var mı kontrol edeceğim bu arada. Ama üç tane var birisi odur diye düşünüyorum.

Genelde mavi kablo olur yanlış bağlamada başa gelebilecek durumlar;
• Nötr yerine Faz'a bağlarsan sigorta atar muhtemelen. (faz kablosunun rengi kahverengi, kırmızı veya siyah olabilir kontrol kalemi ile kolayca bulabilirsin.) (ek olarak geçeyim normalde olmaz ama bizim elektrikçiler yapabiliyor ikisini de siyah çekmiş olabilirler bu yüzden kontrol kalemi kullanmak iyi olur)
• Nötr yerine toprağa bağlama evde kaçak akım rolesi var ise atıp atıp durur (topraklama sarı yeşil kablodur)

Muhtemelen böyle görünecektir.

Hocam tekli anahtar adi diyorsunuz sanırım içinde üç tane kablo var diye biliyorum.

Tekli anahtarda iki adet kablo giriş/çıkışı olur.
İkili anahtarda 3 adet giriş/çıkış olur bunlarda sadece faz besleme kablosu kullanılır nötr veya topraklama kullanılmaz. Tekli anahtarda birinden girip birinden çıkarsın sağ sol fark etmez.
İkili anahtarda fark eder bir tarafta tek giriş olur diğer tarafta 2 adet çıkış olur siz devrede hangi anahtar tipini kullanacaksınız?

L1'i kullanmam gerekli mi ve elimde bir tane topraklama var onu anahtarda aynı yerde mi bırakayım.

Topraklama bu devrede lazım değil l1'i lambaya bağliyacaksin.

Hocam şimdi anahtarı söktüm baktım iki kabloymuş gerçekten, sanırsam nötr denen kabloyu bağlantı için çekmem lazım. Hemen yanda priz var. Orada faz ve nötr tespit edip nötr soketine bir kablo daha taksam anahtar kısmına delik açıp çeksem olur mu sistem tamamlanır mı? Burdan nötr çektiğim için anahtarı kullandığımda prizde sorun çıkar mı?

Bu son sorumdu sanırım öğrendim denebilir herkese teşekkür ederim bilgiler için.

Dosya Ekleri

• 20241218_124341.webp
    96,8 KB · Görüntüleme: 59
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…