NVIDIA güncel dizüstü sürücüleri problemli olabilir

Hasan Merkit

Moderasyon Üyesi
Moderatör
Makaleler
14
Arkadaşlar, son 2 cihazımda NVIDIA ile ilgili yaşadığım problemler, yaptığım uzun deneme/yanılma sonrasında NVIDIA tarafından getirilen sürücü güncellemeleri kaynaklı çıktı.

"Dirty" olarak temiz olmayan sürücü yükseltmesi, "Clean" olarak temiz kurulumlar olmak üzere 2 şekilde deneme yaptım. Elde ettiğim sonuca göre, maalesef son yayınlanan NVIDIA sürücülerinde ciddi problemler çıkıyor.

Laptop kullanıyorsanız, OEM tarafından sağlanmış son sürücülerin sağlıklı göründüğünü belirtmek isterim. Bu yüzden güncel cihaz kullanıyor iseniz, NVIDIA sürücülerini kendi sitesinden değil OEM (markanızın) sitesi üzerinden indirmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Yaptığım testler sonucunda, dizüstü tarafı için en sağlıklı sürücü,
Windows için: v576 gibi görünüyor.
Linux için: Açık kaynak veya güncel sürücüyü değil, v580 kullanmanızı öneririm.

Yine de OEM sayfasındaki sürücü, en sağlıklı seçenek gibi görünüyor.

Test edilen cihazların biri AMD diğeri ise Intel işlemciye sahip. v576 sürücüsüne düşürmek, iki cihazda da çökme, mavi ekran ve parlaklık sorunlarını çözdü.

Not: ASUS Tuf Gaming A16'da parlaklık bozulma sorunu, Hybrid değil dGPU only modunda ortaya çıkmaktadır.

Son düzenleme:
Ben konuya ekstra eklemek istiyorum; sadece güncel değil, eski dizüstü sürücülerinin birçoğunda bile problem yaşatıyor. Özellikle 3000 serisi 3 tane cihaz kullandım, ikisinde her NVIDIA güncellemesi gördüğümde soğuk terler akıtıyordum.

V580 sürücüsüne kalıbımı basarım, şu anda kullandığım sürüm bu ve en stabili diyebilirim gönül rahatlığıyla.

Not: Zorin OS kullanıcısıyım.

Konuyu geçen ay ben de dile getirdim. NVIDIA Denetim Masası oyun ile çakışıyor laptop mahvoldu zor düzelttim.

V580 sürücüsüne kalıbımı basarım, şu anda kullandığım sürüm bu ve en stabili diyebilirim gönül rahatlığıyla.
Not: Zorin OS kullanıcısıyım.
v580 sürücüsü Ubuntu tarafında da iyi durumda gibi görünüyor.

NVIDIA tarafı "stabil" diyenlere duyurulur; 2025 Temmuz ayı sürücülerini kullanıyorum. O tarihten sonraki her sürücü ile sorun yaşadım.
İlginç, bunu da değerlendireceğim.

Yemin ediyorum her Windows 11 veya NVIDIA güncellemesinde, camı açıp "sizin yapacağınızı işi!" diye bağırasım geliyor artık...

V580 sürücüsü maalesef Intel işlemcili cihazda da probleme yol açıyordu. Windows tarafında V576 daha uygun gibi görünüyor. Tabii üretici farkların ciddi etkenler olduğunu da unutmamalıyız.

Eklemeyi unutmuşum, evet ben AMD işlemcili bir cihaz kullanıyorum. Windows tarafında henüz Intel işlemcili V576'yı deneyimlemedim ama deneyimlediğini söylüyorsan doğrudur.

Kesinlikle hafife alınmayacak sürücü problemleri yaşıyor NVIDIA. Şu yaşanan problemler dile getirilmesine rağmen aynı hatalar AMD tarafında olsa şu an ekran kartlarını çarmıha geriyordu millet.

Son düzenleyen: Moderatör:
NVIDIA harika ötesi bir firma değil miydi? Sürekli böyle lanse ediyorlardı. Sanırım öyle değilmiş.
O zaman bombaya hazır mısın? Güncel AMD sürücülerinde de ciddi problemler yaşıyorum. OEM sürücüsü şu anda stabil. Onu da test etme aşamasındayım. Piyasada sürücü üretmeyi beceremeyen 2 firma var da diyebiliriz.

Laptoplarda üreticiler, donanım kimliklerini ve voltaj profillerini özelleştirdiği için NVIDIA'nın sitesindeki genel sürücüler sık sık çakışma, mavi ekran ve parlaklık sorunu yaratıyor maalesef.

Özellikle TUF ve ROG serilerinde oem sürücü veya test edilmiş eski sürümleri kullanmak en stabil çözüm. Paylaşım için teşekkürler. İlgili konuyla reddit de açılan gönderiler;

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…