NVIDIA, RTX 5060 ve 5060 Ti modellerinde 8 GB VRAM ile hayal kırıklığı yarattı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Xitana
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 398
  • Etiketler Etiketler
    nvidia

Xitana

Uzman
Yer
Türkiye Cumhuriyeti
Biliyorsunuz ki NVIDIA bugün 5060/5060 Ti serisininde çıkışını yaptı, 5000 serisi zaten bir sürü hatalarla gelmişti bir de 8 GB VRAM koyup insanlardan 20 bin TL istiyorlar. NVIDIA gelen AMD çanlarının farkında değil ki rezilleşmeye devam ediyor. Fiyatlar zaten rezalet 8 GB VRAM'e 20 bin TL kim verecek?

Tamam 5070/5070 Ti AMD'nin mükemmel kart çıkarmasına geldi filan onu anladık e abi 5060'lar neden bu kadar kötü? 7800XT ile denk galiba, 8 GB VRAM 1080P'de anca yeter, 2K yapsan asla yetmeyecek bir VRAM'e sahip kart tamam 5080 16 GB VRAM geldi onu anladık ama bu rezalet ne? Yıl olmuş 2025 sen hala 8 GB VRAM'li kart koyuyorsun tamam VRAM'den çok bahsettim biliyorum ama cidden şu an bunları konuşmazsak 6000 serisinde de devam edecek.

Umarım AMD yüksek yerlerede oynamaya başlayıp 5090 rakibi bir şey çıkartır, NVIDIA'nın AMD'nin 7000 serisini çıkarmadan önce çok net bir üstünlüğü vardı. 7000 ile AMD kapatır gibi oldu, 9000 serisi ile bayağı azaldı. 35k verip aldığın 9070XT 42K verip aldığın 5070 Ti'dan daha iyi çoğu oyunda bunu nasıl açıklayacaksın? DLSS falan filan e AMD'de de FSR var abi o kadar abartılacak kadar da fark yok. NVIDIA'nın artık yaptığı ekran kartlarına bir çekidüzen vermesi gerektiğini düşünüyorum. 5000 serisi ile tamamen saçmaladılar. 5080/5090 en üst kartları çok iyi tamam ama bu kartların altı 5000 serisi cidden kötü kalmış. Umarım 6000 serisinde bunu düzeltirler okuduğunuz için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
NVIDIA her ne kadar dünyanın en değerli markalarından biri olsa da sonunun Intel gibi olması için kendini zorluyor bence. 8 yıl önce çıkmış 1080Ti'da bile 11GB kullanırken neden şu anki kartlarda 8 GB kullanıyor diye sorgulamayacağım. Çünkü bunu marka takıntısının bayağı fazla olduğunu bilerek yapıyorlar. Tek sorun VRAM olsa neyse. Duyduğuma göre yeni bazı kartlarda rop eksikliği var mış(yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim). Şu ROP sorunlarıyla bile AMD'ye bayağı avans verdiklerini düşünüyorum.

Son düzenleme:

Taş gibi 3080'i bile 10 GB yaptılar.

Fazla özgüvenli davranıyorlar. Bu özgüvenin kaynağı ise Crypto Mining furyasındaki talep ve üretim kapasiteleri sayesinde kazandıkları paralar. Oyuncu olarak 3000 serisinden sonraki hiçbir kart beni heyecanlandırmadı, içerik üreticileri ve profesyoneller için durum farklı tabii.

AMD sessiz sessiz geliyor farkında değiller bir anlık hamleyle Intel'i solladığı gibi sollama ihtimali düşük ama var. Ayrıca bu şekilde devam ederlerse belli bir yerden sonra rekabette yenik düşeceklerini düşünüyorum özellikle AMD tarafında bangır bangır gelen mobil ve dahili grafikli işlemciler geliştikçe sadece NVIDIA değil direkt harici GPU'ların papucu dama atılabilir.

Geforce kismi NVIDIA'nin ekran karti gelirlerinin sadece yuzde 10'unu olusturuyor. Piyasa da elinde domine ettigini biliyor en azindan yazilimsal teknolojilerde. Haliyle o kadar kasmiyorlar.

VRAM çok ucuz aslında ama Nvidia bilerek koymuyor tercih meselesi. Bence 60 serisi alan insanları kötü hissettirip 80 serisine yükseltmek gibi uzun vadeli bir planları var.

VRAM bir planlı eskitme silahıdır. Dün İndiana Jones oynarken 16 GB VRAM yetmedi doku ve gölge ayarlarını kısmak zorunda kaldım. Çözünürlük 2K bu arada 4 bile değildi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…