Obsesif kompulsif bozukluk nasıl geçer?

CVaRy

Uzman
Yer
Tbilisi/Georgia
Çok değişik takıntılara sahibim. Uyutmuyor özellikle kafamı yastığa koyduğumda aklıma geliyor. En kısa sürede kurtulamazsam uyku uyuyamaz olacağım sanırım. Kısa bir süre önce ( sanırım 1 ay oldu ) ağır depresyon geçirdim. İştah problemi yüzünden bayağı kilo verdim. Tam depresyon geçti derken şimdi OKB çıktı. Acaba diyorum Depresyon'un bir yan etkisi olabilir mi? 4 - 5 yıl önce bu durumu bir kez daha yaşamıştım anti-depresan kullandım 1 ay gibi sonra aniden kestim. Ani kesmenin sonucunda ciddi sorunlar ortaya çıktı panikatak, şu an yaşadığım OKB, gibi. Biraz anti-depresan ilaçları araştırdım tabii çoğu reçeteyle satılıyor. Sözlük gibi platformlardan okuduğum kadarıyla sertralin diğer adıyla lustral etkili bir anti-depresan'mış. Ne yapacağım

Bak sana altın tavsiye vereyim.
MHRS->Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (Psikiyatri)
Hayatımda sadece 1 kez Psikiyatri`ye gittim. bayağı etkili ilaçlar yazmıştı dediğim gibi anti-depresan dahil bir çok vitamin takviyesi aldım işe yaramıştı. sanırım bir kez daha gitmenin zamanı geldi. Teşekkürler bu arada.

Uzun zaman sonra ilk defa bunu yaşadım. büyüttükçe büyüttüm kafamda. 1.ay gibi daha çok mutlu eden sevdiğim aktiviteleri yapmaya çalışacağım. sonuç bakalım ne olacak işe yaramazsa mecbur psikiyatri.

Hayatımda sadece 1 kez Psikiyatri`ye gittim. bayağı etkili ilaçlar yazmıştı dediğim gibi anti-depresan dahil bir çok vitamin takviyesi aldım işe yaramıştı. sanırım bir kez daha gitmenin zamanı geldi. Teşekkürler bu arada.
Yalnız psikiyatri öyle bir şey değil.
Yani 1 kere gidip ilaçları kullanıp "aa geçti, tamam o zaman ilaçları bırakayım" demelik bir alan değil.
Geçirdiğinin depresyon olduğuna emin misin bu arada? Ben hiç 1 ayda geçen depresyon görmedim çünkü.

Yalnız psikiyatri öyle bir şey değil.
Yani 1 kere gidip ilaçları kullanıp "aa geçti, tamam o zaman ilaçları bırakayım" demelik bir alan değil.
Geçirdiğinin depresyon olduğuna emin misin bu arada? Ben hiç 1 ayda geçen depresyon görmedim çünkü.
Yanlış anlamışsın dostum. 1 ay önce geçti 6 aydır devam ediyordu. Sebebi ortadan kaldırınca herşey normale döndü.

Psikolojik ve gerektiğinde psikiyatrik yardım almazsan geçmez. Özellikle buradan aldığın tavsiye ile asla geçmez, kendini kandırmana gerek yok ihtiyacın olan yardımı alman lazım.

Geçmez ama azaltabilirsin. Bunu da farklı bir hobi edinerek yapabilirsin ancak, kendini başka şeylerle meşgul etmelisin. Anti-depresan gibi ilaçlar düzenli olarak kullanmama rağmen bende hiçbir işe yaramadı bu arada. Psikiyatri aracı olabilir sadece çözüm değil. Senin kafanda bitiyor iş. Bizzat yaşadım bu berbat hastalığı.

Yanlış anlamışsın dostum. 1 ay önce geçti 6 aydır devam ediyordu. Sebebi ortadan kaldırınca herşey normale döndü.
Anladım. Ama bir dakika? Sadece 1 kere psikiyatriye gidip 6 ay yetecek ilaç mı aldın, anlamadım.

İlaçları birden bırakmışsın sanırım yanlış anlamadıysam.
Bunu yapmaman gerekirdi. Psikiyatrik ilaçlar ağrı kesici değiller.

Kullandığın ilaç serotonin dengesini sağlıyordu. Birden bırakmışsan eğer beyindeki serotonin seviyesi aniden düşer.
Serotonin halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinse de uyku düzenleyici, duygu kontrolü (amigdala aktivitesi düzenleyici), prefrontal korteksin görevini yerine getirmede yardımcı görev edinir.

İlacı kontrolsüzce aniden bırakmışsan serotonin aniden düşer ve yukarıda yazdığım işlevler bozulur. Uyku kontrolü olmadığı için uykusuzluk çekebilirsin.
Amigdala işlevinde bozulma olduğu için duygusal regülasyon olmayabilir. Prefrontal korteks ise odaklanma ve düşünce kontrolü yerine getirmeyebilir.

Anladım. Ama bir dakika? Sadece 1 kere psikiyatriye gidip 6 ay yetecek ilaç mı aldın, anlamadım.

İlaçları birden bırakmışsın sanırım yanlış anlamadıysam.
Bunu yapmaman gerekirdi. Psikiyatrik ilaçlar ağrı kesici değiller.

Kullandığın ilaç serotonin dengesini sağlıyordu. Birden bırakmışsan eğer beyindeki serotonin seviyesi aniden düşer.
Serotonin halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinse de uyku düzenleyici, duygu kontrolü (amigdala aktivitesi düzenleyici), prefrontal korteksin görevini yerine getirmede yardımcı görev edinir.

İlacı kontrolsüzce aniden bırakmışsan serotonin aniden düşer ve yukarıda yazdığım işlevler bozulur.
4 - 6 yıl arası olmuştur psikiyatri`ye gideli tam hatırlamıyorum. depresyon için herhangi bir çözüm yolu aramadım açıkçası çünkü kaynağını çok iyi biliyordum. sebebi bariz belliydi. O zaman şimdi obsesif kompulsif bozukluğu serotonin dengesizliği veya eksikliği yüzünden ortaya çıkmış.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt