Okullarda neden rehberlik servisi var?

Çok saçma, ben bıraktım okulu ancak bırakmadan önce için konuşuyorum; gram faydaları yok. Asla psikolog gibi davranmıyor, tek dediği "ders çalış". Bence kaldırılmalı okuldaki rehberlikler. Ayrıca güvenilir de değil, sır söylesen ailene söylerler.

Olması gayet normal çünkü aslında yerine getirmesi gereken güzel hizmetler var. Ancak maalesef Türkiye sınırları içerisindeki hiçbir kişi görevini adamakıllı yapmadığı için böyle bir algı oluşuyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yapılma amacı öğrenciye yardımcı olmak. Hepsi iyi değil zaten. Amaçlanan öğrenciyi anlamak da atanan kişi ne kadar ilgili muamma. Devlette de özelde de okudum, devletteki rehber hocası gibisini görmedim. Özeldekinin tek amacı "Gel sana ders programı yazalım"dı . Devletteki sorunu çözmek için çözümler üretiyordu.

Bana yardımdan çok zararı oldu.

Aslında rehberlik servisinin amacı sadece "ders çalış" demek değil; öğrencinin psikolojik durumu, stres, ailevi sorunlar, kariyer yönlendirmesi gibi konularda destek olmaktır. Ama maalesef her okulda aynı kalitede çalışmıyor, o yüzden çoğu kişi fayda göremiyor.

Gizlilik konusunda da normalde her şeyi aileyle paylaşmaları gerekmiyor, sadece ciddi risk durumlarında (kendine zarar verme, intihar vb.) bilgilendirme yapılır. Yani sistemin amacı iyi ama uygulama her yerde aynı seviyede değil diyebiliriz.

İfadeler: 144
Neredeyse hepsi memurluk rahatlığı için bu mesleğe yönelmiş insan olduğu için gereksiz hâle geliyor.

Aslında iyi hocalarımız olsa bu çok değerli bir destek.

İşini güzel yapan hoca senin problemini ailene anlatmaz, kendi yardımcı olmaya çalışır. Aileye anlatmasını sağlayacak tek neden çocuğun ölüm riski olacak psikolojide bulunduğunu saptamasıdır.

Ancak rehber hocalarına anlattığını öteki hocalara anlatacağına ya da ailene anlatacağına emin olamadığın için gidemiyorsun; bana hiçbiri güven vermemişti.

Bence kaldırılmalı okuldaki rehberlikler. Ayrıca güvenilir de değil, sır söylesen ailene söylerler.
Hocam kurum olarak rehberlik kurumunun olması iyi hatta şart bir şey. Okulda da, iş yerinde de ve hayatın her alanında gerekli. Sıkıntı olan konu, bazı rehber hocaları görevini yeterince üstlenmiyor. Dönemde ya da senede 1 defa gelip ders çalışmayla alakalı konuşma yapıyor, 2-3 tane öğrenciyi odasına çağırıp dertlerini dinliyor oldu bitti gitti. Bu iş böyle olmaz. Hem ders konusunda hem sosyal konularda öğrenciye katkıda bulunmak için ellerinden geleni yapmalılar.

Sır konusuna gelince, öğrenci bir derdi varsa örneğin arkadaşıyla kavga etmişse, zorbalık görüyorsa ya da farklı ruhsal sorunları varsa bunu rehber hocayla paylaşabilir ama rehber hoca dediğiniz gibi güvenilir olmalı. Öğrencinin derdini ileride yüzüne vurmamalı ya da sırrı saklamalı. Tabii ki öğrenci intihar gibi bir konuya yönelecekse bunu ailesine bildirecek ama arkadaşıyla küs diye ders çalışamıyorsa, motivasyonu düşükse bunu hemen aileye söylemek doğru olmaz.

Piskolojik destek için. Bizim sınıfta biri çok ufak şeylere sinirlendiği için gidiyordu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…