Aslında uzun zamandır aklımı kurcalayan bir soru bu. Omnipotent, her şeye muktedir anlamına geliyor. Tüm monoteist dinlerde ise Tanrı/Allah/Jesus/Elohim hep sonsuz kudrete sahip bir doğaüstü varlık olarak nitelendirilir. Tevrat'ta, İncil'de ve Kuran'da bir çok yerde Tanrı'nın "Ol!" demesi ile her şeyin olmasından bahsedilir. İnternette bulunan kaynaklarda araştırdığımda buna karşı argüman olarak başlıkta belirttiğim "Sonsuz güç paradoksu", "Taş paradoksu" vs. gibi bir sürü fikirler var.
Şimdi benim aklımı karıştıran şeylere gelelim. Bana karmaşık gelen şeyleri yapay zeka yardımı ile araştırdığım için doğruluğuna ekstra önem göstermem gerekiyor.
Taş paradoksuna göre:
Yapay zekaya bunu sorduğumda ise Tanrı'nın "her şeye gücünün yetmesi" mantıksal sınırlamalar içinde var olduğunu belirtti. O zaman benim kafamı patlatan soruya geleyim, Tanrı tüm doğayı ve evreni, her şeyi yarattıysa, doğanın işleyişi için mantığı da yarattı mantıken. O zaman Tanrı neden kendi yarattığı düzenden daha üstün bir düzende ve mantık sınırlarının olmadığı evrende yaratmadı? Veya Tanrı sonsuz kudret sahibi ise nasıl kendi oluşturduğu mantık sınırlamasını geçemeyecek güçte olsun? Cidden merak ettiğim konu bu. Felsefe kitaplarını yalayıp yutmuş arkadaşlar bu konuda beni aydınlatırlarsa sevinirim.
Şimdi benim aklımı karıştıran şeylere gelelim. Bana karmaşık gelen şeyleri yapay zeka yardımı ile araştırdığım için doğruluğuna ekstra önem göstermem gerekiyor.
Taş paradoksuna göre:
- Eğer Tanrı, kaldıramayacağı kadar büyük bir taş yaratabilirse, o zaman bu taşı kaldıramayacağı için her şeye gücü yeten bir varlık olamaz.
- Eğer Tanrı, kaldıramayacağı bir taş yaratamazsa, o zaman yine her şeye gücü yeten bir varlık olamaz.
Yapay zekaya bunu sorduğumda ise Tanrı'nın "her şeye gücünün yetmesi" mantıksal sınırlamalar içinde var olduğunu belirtti. O zaman benim kafamı patlatan soruya geleyim, Tanrı tüm doğayı ve evreni, her şeyi yarattıysa, doğanın işleyişi için mantığı da yarattı mantıken. O zaman Tanrı neden kendi yarattığı düzenden daha üstün bir düzende ve mantık sınırlarının olmadığı evrende yaratmadı? Veya Tanrı sonsuz kudret sahibi ise nasıl kendi oluşturduğu mantık sınırlamasını geçemeyecek güçte olsun? Cidden merak ettiğim konu bu. Felsefe kitaplarını yalayıp yutmuş arkadaşlar bu konuda beni aydınlatırlarsa sevinirim.
Son düzenleyen: Moderatör: