Omnipotent paradoksu Tanrı anlayışını çürüten bir fikir mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 662
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 22
  • Görüntüleme Görüntüleme 646
  • Etiketler Etiketler
    fikir tanrı

662

Uzman
Makaleler
24
Aslında uzun zamandır aklımı kurcalayan bir soru bu. Omnipotent, her şeye muktedir anlamına geliyor. Tüm monoteist dinlerde ise Tanrı/Allah/Jesus/Elohim hep sonsuz kudrete sahip bir doğaüstü varlık olarak nitelendirilir. Tevrat'ta, İncil'de ve Kuran'da bir çok yerde Tanrı'nın "Ol!" demesi ile her şeyin olmasından bahsedilir. İnternette bulunan kaynaklarda araştırdığımda buna karşı argüman olarak başlıkta belirttiğim "Sonsuz güç paradoksu", "Taş paradoksu" vs. gibi bir sürü fikirler var.

Şimdi benim aklımı karıştıran şeylere gelelim. Bana karmaşık gelen şeyleri yapay zeka yardımı ile araştırdığım için doğruluğuna ekstra önem göstermem gerekiyor.
Taş paradoksuna göre:
  • Eğer Tanrı, kaldıramayacağı kadar büyük bir taş yaratabilirse, o zaman bu taşı kaldıramayacağı için her şeye gücü yeten bir varlık olamaz.
  • Eğer Tanrı, kaldıramayacağı bir taş yaratamazsa, o zaman yine her şeye gücü yeten bir varlık olamaz.
Bu durumda, Tanrı'nın her şeye gücü yetmesi kavramı mantıksal olarak çelişkili hale gelir.
Yapay zekaya bunu sorduğumda ise Tanrı'nın "her şeye gücünün yetmesi" mantıksal sınırlamalar içinde var olduğunu belirtti. O zaman benim kafamı patlatan soruya geleyim, Tanrı tüm doğayı ve evreni, her şeyi yarattıysa, doğanın işleyişi için mantığı da yarattı mantıken. O zaman Tanrı neden kendi yarattığı düzenden daha üstün bir düzende ve mantık sınırlarının olmadığı evrende yaratmadı? Veya Tanrı sonsuz kudret sahibi ise nasıl kendi oluşturduğu mantık sınırlamasını geçemeyecek güçte olsun? Cidden merak ettiğim konu bu. Felsefe kitaplarını yalayıp yutmuş arkadaşlar bu konuda beni aydınlatırlarsa sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bahsettiğin tüm omnipotent kavramlar, dinlerin Tanrıya atfettiği kavramlardır.

Sorulan "Tanrı, kendisinin kaldıramayacağı bir taş yaratabilir mi?" gibi sorular, dindarlar açısından çelişkili ya da saçma gelebilir. Sebebi ise sorunun kendi içerisinde, bildikleri Tanrı anlayışına ters olmasıdır. Ama mantıksal olarak bu tür sorular, dinlerin dışında "EĞER VARSA" gibi koşullu tümcelerin durumunu nitelendirmek için ideal bir mantık yürütme durumudur.

Yani, "Tanrı, kendisinin kaldıramayacağı bir taş yaratabilir mi?" sorusuna;

• Eğer Tanrı, kaldıramayacağı kadar büyük bir taş yaratabilirse, o zaman bu taşı kaldıramayacağı için her şeye gücü yeten bir varlık olamaz.
  • Eğer Tanrı, kaldıramayacağı bir taş yaratamazsa, o zaman yine her şeye gücü yeten bir varlık olamaz.

gibi mantık ilkelerini içeren iki seçenekli bir durum elde edersin. Bu sorunun iki seçenekten fazla bir seçeneği yoktur. Bu da yine Üçüncü Halin İmkansızlığı mantık ilkesine dayanır.

İki seçenekte de Tanrının gücünü, mantık ilkelerine dayanarak sınırlı olduğunu görebilmekteyiz. Eğer Tanrı varsa, gücü sınırlıdır. Gücünün sınırlı olma zorunluluğu vardır.

Tanrının gücü; taş kaldırmak ya da kaldırmamakla sınanmaz. Güç, bu kadar basit bir olgu değildir. Yani, o vakit dünyayı body buildingciler yönetmeliydi.

Diğer taraftan yaratılmiş olan zaten Tanrı olamaz ki Tanrı yaratılmamıştır. Bu da mantıklı bir soru değildir.

Bu saçma denklikleri mantıkla ilişkilendirmek de anlayışa fayda sağlamaz. Maddeden üstün ve karşıtı olmayan bir olgunun, maddi alemde anlaşılabilir bir denkliği yoktur.

Son düzenleme:
Asıl soru hangi Tanrıdan bahsettiğin, İslam, Hristiyanlık ve Tevrat’taki tanrılar yalandır. Tüm dinlerin ana kaynağı Antik Mısır, Sümerler ve Mezopotamyadır. Bu üç büyük din antik dinlerden alıntı yapmış ve çalmıştır bu yüzden aslında bahsettiğimiz Tanrı veya Tanrılar ne sonsuz güce sahip ne de gözle görülemez diye bir şey yok.

Bu üç büyük din antik dinlerden alıntı yapmış ve çalmıştır

"Mal biriktirip, yığmayın" sözü hangi Mısır, Sümer veya ne medeniyet ise onun yazısında geçmektedir? Kimler buna uymuştur? Nereye bakıyorsunuz? Anlamak gerçekten zor.

Yeryüzündeki gücün kaynağı nedir? Hangi dini metinler buna el atmıştır?

Son düzenleme:
"Mal biriktirip, yığmayın" sözü hangi Mısır, Sümer veya ne medeniyet ise onun yazısında geçmektedir? Nereye bakıyorsunuz? Anlamak gerçekten zor.
Antik Mısır hakkında açıp bir kitap okudun mu veya bir belgesel izledin mi gelip burada bir satır yazıp gitmekle olmuyor.

İslamdaki “Ruh” kavramı antik Mısırdan alıntıdır
“Tek doğru tanrı” kavramı antik Mısırdan alıntıdır
Supreme God “Amun” / Arapçada “Amin”
İslami ay takvimi antik Mısırdan çalıntıdır
1 aylık oruç / antik Mısır
Ölüm ve ahiret inancı / antik Mısır
İlahiyat ve mezhepler / ilk Mısırda ortaya çıkmıştır

Daha sayayim mi…?

2000 yıl önce bahsedilen Hz. İsa hikayesi

Ve 5000 yıl önce yazılmış antik Mısırdan çıkan Horus isimli tanrı ile benzerliklerini araştır.

Az buz okudum da temelde çalıntı diyorsunuz ya ben de diyorum ki, tespite dair farklılıkları da bir gözden geçirin.

Verdiğiniz örneklerde nedense mal mülk hususu yok. Yoksa sadece, görmek istediğinizi mi görüyorsunuz?
Bence görmek istediğini gören sensin çünkü yazdıklarıma karşı hiç bir argümanın yok sen de biliyorsun İslamın antik Mısırdan (ç)alındığını :hehehe: ama dile getiremiyorsun işte.

Senin bugün kutsal diye taptığın kitabı binlerce yıl öncesinden antik Mısırdaki insanlar tarafından keşfedilmişti.

Bu arada islamdaki yaratılış ve Nuh tufanı da Sümerlerden (ç)alıntıdır bilmiyorsan söyleyeyim.

Ama yok sen kafayı “mal mülk hususuna”. taktın ha o zaman sana onun argümanınıda sunarım sorun yok.

Toplumsal hiyerarşi ve mülkiyet, adalet ve paylaşım

Firavunlar: zengin ve mülk sahibi

İslam:
Halifeler: zengin ve mülk sahibi

Antik Mısırda: ölen kişilerin mezarlarına pahalı ve değerli eşyalar gömülürdü

İslamda: Zekat ve İnfak

Ama yok İslam özgün ve tek doğru din :hehehe:

Son düzenleme:
Antik Mısır hakkında açıp bir kitap okudun mu veya bir belgesel izledin mi gelip burada bir satır yazıp gitmekle olmuyor.

Az buz okudum da temelde çalıntı diyorsunuz ya ben de diyorum ki, sebene dair tespitteki farklılıkları da bir gözden geçirin.

Verdiğiniz örneklerde nedense mal mülk hususu yok. Yoksa sadece, görmek istediğinizi mi görüyorsunuz?

İlahiyat ve mezhepler / ilk Mısırda ortaya çıkmıştır

Ayrıca, bu zaten islamda yok.

Son düzenleme:
Geri
Yukarı Alt