DRAGON
Uzman
Konu Başlıkları Gizle
Testi tamamen sade bir şekilde yaptığım için CPU skorunda ciddi bir artış gördüm. Şu ana kadar aldığım en yüksek puan diyebilirim. Diğer kullanıcıların skorlarına baktım; 413K puan alan biri vardı, ancak ben 440K puan almayı başardım! Bu performansı yakalamak için bazı uygulamaları devre dışı bıraktım ve ayarları optimize ettim. Bu süreci merak edenler için her şeyi detaylıca anlatacağım. Ayrıca skorumu doğrulamak isteyenler için bağlantıyı da bırakıyorum: Test Tab A9+ 8/128 versiyonu ile yapılmıştır.
AnTuTu Benchmark Skoru.
Gelelim sadede: Yüksek CPU skoru elde etmemin sebebi, bazı uygulamaları kapatıp doğru ayarları yapmam. Bu sadece AnTuTu skoru için değil, genel kullanımda da işe yarıyor. Şimdi detaylara geçelim.

Not: Bu ayarlar sadece One UI 6.1 Android 14 Samsung tablet kullanıcıları için geçerledir telefonlarla uyumluluk sorunları veya farklı bir sorun yaşayabilirsiniz.
Test: Galaxy Tab A9+ ile gerçekleştirilmiştir.
AnTuTu Benchmark Skoru.
Performans ve UI Sorunları
Tableti kullananlar fark etmiştir; arayüz gerçekten yavaş. Mesela klasör açarken ya da klavyeyi çağırırken cihazın donarak yanıt vermesi inanılmaz sinir bozucu. Bunun dışında pek bir sorun yok, ama akıcılık konusunda eksik. Neyse ki One UI 6.1 güncellemesiyle multi-touch problemi çözülmüş oldu.Gelelim sadede: Yüksek CPU skoru elde etmemin sebebi, bazı uygulamaları kapatıp doğru ayarları yapmam. Bu sadece AnTuTu skoru için değil, genel kullanımda da işe yarıyor. Şimdi detaylara geçelim.
Hangi Uygulamaları Devre Dışı Bıraktım?
Cihazın performansını artırmak için aşağıdaki sistem uygulamalarını devre dışı bıraktım. Ancak, bazı uygulamalar işinize yarıyorsa devre dışı bırakmayabilirsiniz:- Akıllı Öneriler
- Android System Intelligence
- AppCloud
- ARCore: Eğer YouTube veya diğer 360° içeriklerde sorun yaşamak istemiyorsanız bunu kapatmayın.
- Bluetooth MIDI Service
- Bookmark Provider
- Call Log Backup/Restore
- Engellenen Numaraları Depolama
- com.android.providers.media
- Data Restore Tool: Cihazlar arasında veri aktarımı yapıyorsanız açık bırakın.
- com.android.providers.partnerbookmarks
- Fotoğraf Ekran Koruyucular: Ekran koruyucu kullanıyorsanız devre dışı bırakmayın.
- Foundation
- Galeri Hikayeleri
- Gmail: Eğer sık kullanmıyorsanız, tarayıcı üzerinden kullanabilirsiniz.
- Google: Bu uygulamayı kapatmak büyük bir etki yaratıyor, ama buna bağlı çalışan bir uygulama varsa dikkat edin.
- Google One Time Init
- Google Ses Hizmetleri: Klavyeden sesli komut kullanıyorsanız açık bırakın.
- Google Takvim Sync
- Google Wi-Fi Provisioner
- Güvenli Klasör
- Haritalar
- Hava Durumu
- Hiya Service
- Kullanıcı Kılavuzu
- Kullanıcı Sözlüğü
- Market Geri Bildirim Aracı
- Meet Installer
- Google Mesajlar ve Samsung Mesajlar
- MTP Ana Makinesi ve MTP Uygulaması
- OneDrive
- Private Compute Services
- Print Service
- Roboto
- Samsung Checkout
- SamsungOne
- Sectrashprovider
- Service Provider Location
- SIM App Diyalog
- Smart Switch
- Takvim Depolaması
- Windows Bağlantısı
İnternet Açıldığında Gelen Uygulamalar
Bir de internete bağlandıktan sonra cihaza yüklenen uygulamalar var. Aslında bu kısım daha kişisel tercihlere bağlı. Ancak performans açısından gereksiz gördüğüm şu uygulamaları devre dışı bıraktım:- Samsung İnternet
- Samsung Free
- Samsung Shop
- Google Drive
- Google TV
- Google Meet
Ek Ayarlar ve Optimizasyon
Uygulamaları devre dışı bırakmanın yanı sıra bazı ayarları da değiştirdim. Bunlar da performans artışı sağladı:- Bildirim Ayarları:
Gereksiz bildirim gönderen uygulamaları kapatın. Çoğu uygulama arka planda bildirim hizmetlerini çalıştırarak RAM yükü oluşturuyor. - Pil Ayarları:
- Arka plan kullanım sınırlarını ayarlayın.
- Tüm uygulamaları uyku moduna alın ve ardından gerekirse "Derin Uyku Modu"na geçirin.
- Sadece sık kullandığınız uygulamaları bu listeden çıkarın (Play Store, Chrome, YouTube gibi). Özellikle YouTube’un bildirim hizmeti cihazı çok yoruyor.
- Ana Ekran Ayarları:
- "Ana ekrana medya sayfası ekle" seçeneğini kapatın.
- Hesaplar ve Yedekleme:
- "Verileri Otomatik Senkronize Et" seçeneğini kapatın. Yedeklemeleri manuel yapmanız çok daha iyi olacaktır.
- RAM Plus:
- Eğer depolama alanı sorununuz yoksa RAM Plus’ı 8 GB yapın.
- Geliştirici Seçenekleri:
- "Çalışan Hizmetler" sekmesini kontrol edin. Yüksek RAM kullanan ya da gereksiz gördüğünüz uygulamaları kapatın.
Son Tavsiyeler
- Cihaz Bakımı Widget’ı: Bu widget’ı ana ekrana koymanızı öneririm. Oyuna girmeden önce ya da ara ara bu widget’ı kullanarak cihazın ön belleğini temizleyebilirsiniz.
- Otomatik Güncellemeler: Play Store’daki otomatik güncellemeleri kapatın. Gerektiğinde manuel olarak güncellemek daha iyi olacaktır.

Not: Bu ayarlar sadece One UI 6.1 Android 14 Samsung tablet kullanıcıları için geçerledir telefonlarla uyumluluk sorunları veya farklı bir sorun yaşayabilirsiniz.
Test: Galaxy Tab A9+ ile gerçekleştirilmiştir.
Son düzenleyen: Moderatör: