Herkese selam arkadaşlar, geçenlerde YouTube'da gezinirken aşağıdaki videoya denk geldim.
Video
Video'nun kısaca özeti, Opera GX'in aslında diğer tarayıcılara göre neden daha kötü olduğunu açıklıyor. Bu videoyu izleyenler, Opera GX kullananlar bu konu hakkında yorumlarını paylaşırsa güzel olur; bilmeyen arkadaşlarımız birkaç fikir sahibi olur bu sayede.
Bu videoyu izlemiştim. Video aslında hiçbir ayara dokunmadan tarayıcı kullanan kitle için bazı haklı uyarılarda bulunsa da, teknolojiden anlayan ve tarayıcısını yapılandıran bir kullanıcı için durum çok farklı
Opera, son iki yıldır dünyanın en büyük bağımsız denetim şirketlerinden biri olan Deloitte tarafından denetleniyor. VPN'in gerçekten kayıt tutmadığı (no-log) resmen onaylandı. Ayrıca Android sürümü Google Play'den bağımsız güvenlik incelemesi rozeti aldı. Yani o "her şeyi Çin'e satıyorlar" mevzusu, denetlenen ve tescillenen bir yalan.
Opera, 2022'den başlayarak 2026'ya kadar devasa hisse geri alımları yaptı. Qihoo 360 gibi ortakları sistemden tamamen temizledi. Şu an yönetim ve veri işleme tamamen Norveç (GDPR) yasalarına bağlı.
Opera, kurulum ekranında zaten pek çok veri gönderim ayarını kapatabiliyorsunuz. "Ya kapatmazlarsa, arkadan verirlerse?" şüphesi tamamen absürt. Opera, resmi olarak GDPR yasalarına bağlı. Yani böyle bir şeyi hukuken yapamazlar, denetleniyor. GDPR, dünyanın en katı veri yasalarından biri, hiçbir firma durduk yere AB'den milyarlarca dolar ceza almak istemez.
Opera'nın, Amerikan borsasında işlem gören halka açık bir şirket olduğunu unutmayın. Bu ne demek? Şeffaflık zorunluluğu demek. Opera, yatırımcılarına ve denetleyici kurumlara karşı şeffaflık raporları sunmak zorunda. Eğer iddia edildiği gibi sinsi bir veri kaçırma durumu olsaydı, bu sadece gizlilik skandalı değil, yatırımcıyı yanıltmaktan borsadan atılma ve milyarlarca dolarlık tazminat davası demek olurdu. NASDAQ'taki bir şirket, merdiven altı bir yazılım firması gibi davranamaz.
Eğer tarayıcıyı kurarken; kurulumda tüm reklam/konum rızalarını kapatmak, ayarlardan "Telemetri" ve "Kullanım Bilgileri" kısımlarını devre dışı bırakmak, üzerine uBlock eklentisi ve sistem bazlı AdGuard DNS çekerseniz. Bu durumda Opera; Chrome ve Edge'in optimize edilmiş halinden bile kat kat gizli bir hale geliyor. Çünkü Opera bir işletim sistemi veya arama motoru sahibi değil; sizin kimliğinizi diğer servisleriyle eşleştirecek bir ekosistemi (Google/Microsoft gibi) yok. Yani iyi ayarlar yaparsanız, bir Firefox kadar iyi gizlilik sağlamasa da Chrome ve Edge'den çok daha gizlilik odaklı bir tarayıcı olabilir.
Video biraz tık almak için dramatize edilmiş. Eğer ayar yapmayı bilmiyorsanız haklı. Ama ayar yapmayı biliyorsanız, Opera GX şu an en kontrol edilebilir ve özelleştirilebilir seçeneklerden biri.
Bir de çok karıştırılan bir şeyi ekleyeyim: Güvenlik ile gizlilik aynı şey değildir.
Güvenlik: Tarayıcınızın virüslere, hacklenmelere veya kimlik hırsızlığına karşı ne kadar sağlam olduğudur. Bu konuda Chrome, Edge ve Opera zaten Chromium tabanlı oldukları için hemen hemen aynı seviyededir.
Gizlilik: Tarayıcının bizzat kendisinin veya içindeki trackerların sizin verinizi ne kadar topladığı ve bunu kime raporladığıdır.