• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Oyun ve video edit/render kullanım senaryosunda sessizlik için kule tipi soğutucu vs sıvı soğutucu

Kendimce bir fan curve ayarı yaptım ama işlemcinin 70'e kadar ısınmasına izin vermeliyim sanırım hocam.
Her işlemcinin tepe sıcaklık sınırı aynı değil. Ryzen 7000 ve sonrası işlemciler için 95 derece günlük kullanıma uygun bir sıcaklık değeri. İnsanlar 80 dereceden bile korkuyor, şaşkınlıkla bakıyorum onlara.

Noctua NH-D15 G2 LBC öneririm. Adamlar çok sessiz fan tasarımı yapıyorlar zaten kule tipinde 1 numaradır. Veya Arctic 3 Pro 420 mm olabilir.
420 sığmıyor hocam bir de Arctic ne kadar övülse de, kendim problem yaşamasam da sesli çalıştığını düşünüyorum. Kesinlikle almam bir daha.
Teşekkür ederim hocam bunu yapacağım.
Düz modelini alacağım, ARGB takıntısı yok ama yavaştan bir ARGB de yapmayı düşünüyorum hocam bundan dolayı.

Kule tipi düşünürseniz kesinlikle Noctua alın dediğim model ömürlük gider.

Ben bunu biliyorum hocam. Zaten benim kasanın hava akışı muazzam. Lancool 216 hava filtresi de almıştım kasayı alırken, içi tertemiz buzdolabı gibi. Aniden sıcaklık yükselmesi. 9800C3D kullanan tanıdıkta da 360mm Corsair ile aynısı oldu.

@Ayhan Dönmez -25 negative verdim curve ayarı olarak hocam. +200 de mhz verdim pbo
Konuyu, konu dışına taşımak istemem ama aşağıda yazacağım şu durum da var aslında;

Intel işlemcilerde bu ani fırmalar yoktu. 4K oynayacağım için ileride ola ki anakart değiştimek zorunda kalırsam soket eskidiğinde Intel'e geçeceğim sırf bundan dolayı. Ayar vs. yapılmadığı halde böyle problem yok. O kadar para kazandı AMD bir bellek kontrolcüsü olayını bir de şu ani voltaj fırmalarını bir halledemediler o kadar BIOS update vs. Intel'in ölü çıkarttığı ve kötü olan Core Ultra'da bile bu sorunlar yoktu ve bellek kontrolcüsü vs. harika çalışıyor.

Intel alacaksanız HBC olan modeli alın.

Hava soğutma derim. Özellikle işlemci yüke girdiğinde sıvı soğutmalar kafa ütüleyecek kadar fazla ses çıkarmaya başlıyor. Fan devrinin düşük kalabilmesi için absürt büyüklükte sıvı soğutma almak gerekiyor. İyi bir hava soğutma rahatlıkla 9950X3D gibi bir işlemciyi soğutabilir. En yüksek devirde dahi kullansanız sesinin çok çıkmadığını fark ediyorsunuz. 360mm'de alınsa, iyi bir hava soğutma da alınsa o işlemci render'da 95 dereceleri görecektir.

@ShadowLegion, bellek kontrolcüsü olayının temel sebebi Monolithic - Chiplet Design farkı. AMD'nin çoğu işlemcisinde Chiplet Design kullanılmasının sebebi verimlilik, kolay parça değişebilirliği, maliyet ve üretim kolaylığı. Hatta Intel bile Chiplet Design'a geçmeye başlayacak yakında sırf bu sebeplerden ötürü.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…