Oyunlarda grafiklerin titremesi sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Grindd
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 14
  • Görüntüleme Görüntüleme 204

Grindd

Uzman
Merhaba arkadaşlar, uzun süredir sorunla uğraşıyorum. Oyuna girince grafiklerde titreme, mouse sağa sola çevirince titremeler yaşıyorum. Sorunun topraklama olduğunu düşünüyorum çünkü ekran kartına dokununca titreme geçiyor. Statik elektriğini alıyorum. Sizce sorun elektriksel mi yoksa ekran kartı voltaj mı kaçırıyor? Yeni bir ekran kartıyla denemeli miyim?

Öncelikle çok geçmiş olsun. Bu sorun ile yaklaşık bir iki sene uğraşıp, kafa patlattım. İnsan bilmeyince klasik stuttering sorunları ile bunu karıştırabiliyor fakat hayır kesinlikle aynı şey değiller. Zaten bu sorunu foruma ben taşıdım öncesinde benzer bir konu açıldığına şahit olmamıştım. Zira bu klasik bir stuttering sorunu değil. Ben bunu daha çok ''mouse-triggered stuttering'' olarak nitelendiriyorum. Keza yabancı kaynaklarda da bu tarz tabirlere sıklıkla yer verilmiş. Yerli forumlarda pek fazla elle tutulur veri bulamazsın. Kafa patlatman şart. Forumda birkaç kişi hariç değil sorunu anlayıp çözüm aramak, bildiğin kafada kurduğunu düşünenler olacaktır. Yaşandığı için biliyorum. O günden beri bu konuya ilişkin çözüm aramayı bıraktım. @Ayhan Dönmez ve @Marix yaşadığım tüm sürece hakim olan iki kişidir. Birisi emekli oldu, diğeri de elinden geleni yapıp pes etti zira çözümü yok.

Sorunun çözümüne ilişkin; iki farklı laptop, hazır sistem, hazır sistemin parçalarının tek tek değişimi ve farklı lokasyon testleri, dört-beş farklı monitör, mouse, klavye, Line-Interactive UPS, Online UPS, W10/W11 farklı farklı işletim sistemi ve ekran kartı sürümleri, sayısız format, RAM tuning, ince BIOS ayarları... denendi.

İyileşme gördüğüm tek senaryo; kasanın başka bir lokasyonda önce ekran kartını değiştirdim çözülmedi üstüne farklı bir RAM de takınca %90 oranında düzeldi ve oldukça şaşırtıcıydı. Onun üzerine kendi evimde yeni RAM ve ekran kartı ile parça değiştirme sürecine başladım fakat sorunlar olduğu gibi geri geldi. O yüzden dediğin gibi elektriksel bir durum olabilir. Birkaç cihazda aynı şeyi yaşamış olmam bunu tasdikler nitelikte.

Güncel durum: Uzay sistem ile takılıyorum, mouse'u sağ-sol keskin döndürmeye çalışıyorum ki kaydırırken ekran titremesin, gözüm kanamasın. Starwars BF2'de çok rahatsız etmiyor fakat Dead by Daylight'da mouse'u sürüklersem ekran iyice kötü görünüyor. Bunun FPS, %1 Low ve/veya herhangi bir donanım yetersizliği ile alakası yoktur. Tasdiklendi, onaylandı. Elimde birsürü alınmış yedek parça var; öyle boş boş kapalı kutu bekliyorlar. Satmayla uğraşacak enerjim bile kalmadı. Bu kadar detaylı yazma sebebim benzer bir süreçten geçmeni istememem. Varsa bir yakınından rica edip onun evindeki parçalarla benim yaptığım gibi test et. Düzelirse sorunun kaynağı benzerdir, çözüm aramak için tonla para dökmek zorunda kalmazsın.

Son düzenleme:
Uzay kasa montaj yapınca benim sorunum çok azalıyor. Sorun elektriksel topraklamanın zayıf olma olasılığı da var en önemlisi bu. Başka evde denediğimde her şey çok iyidir ama hala değiştirmediğim tek parça ekran kartı ve şüpheliyim ondan.

Uzay kasa montaj yapınca benim sorunum çok azalıyor.
Dediğim gibi muhtemelen elektriksel bir sorun. Farklı bir lokasyonda önce olduğu gibi sonrasında farklı bir ekran kartı ile kasayı test et. Sorun çözülürse kaynağı saptamış olursun.

Dediğim gibi muhtemelen elektriksel bir sorun. Farklı bir lokasyonda önce olduğu gibi sonrasında farklı bir ekran kartı ile kasayı test et. Sorun çözülürse kaynağı saptamış olursun.

Başka yerde denedim orada titreme geçmişti eve geldiğimde 1-2 gün sonra geri başladı evdeki elektrik tesisatına baktırdım. Ama sorun yeni bir topraklama hattı çektirmen çok maliyetli. Nötr-toprak arası ölçmeni tavsiye ederim sorunun toprak hattında olup olmadığını anlarsın. Topraklama hattın kötü olduğu için online UPS'ler hiçbir işe yaramıyor o da içinde biriktirdiği statik elektirğini atamıyor daha da kötü olur.

Binada topraklama hattı var hatta elektrikçi geldi baktı fakat değerlerde bir sorun görmedi. Bu baya ince işçilik gerektiren bir konu. Eğer ki elektriksel olduğu kesinse ki sende öyle duruyor ciddi bir maliyetin altına şahsen ben girmek istemezdim. Yabancı forumları hatim indirdim; atıyorum birisi beş sene bu sorunlarla uğraşıp şehir değiştirmiş anca öyle çözüm bulabilmiş. Myth gibi duruyor fakat ben elektriksel sorunlara inanıyorum.

Elektriksel durumlar bence de çok etkiliyor benim bulunduğum bölge yeni bina yapılan yerler. Benim düşüncem ve araştırmama göre trafo yeterli olmuyor ve kirli elektrik basıyor eğer binanın topraklama hattı kötüyse bunu toprağa atamıyor ve nötr üzerinden gelip senin hassas elektronik aletlerini etkiliyor bu sorun diğer cihazları etkilemiyor belli olmuyor.

Aynen öyle. Televizyon veyahut başka bir cihazda böylesine ince bir sorunu saptamak mümkün olmaz. Bilgisayarlar görüntü aktarımı noktasında çok daha hassas oluyorlar. Bakalım benim sorun çözümsüz kaldı inşallah en azından sana bir faydamız dokunabilir. Kolaylıklar diliyorum.

Bu arada başka bir evde test yaparken o evde cihaz 1-2 gün kalsın ki bütün ki konsantratörlerini boşaltsın çünkü ben test yaptığım yerde ilk 1-2 saat hiç bir fark yoktu düzelmeler sonradan başladı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…