kadirhan

Çalışkan
Merhaba bu aralar kendi mail serverımı kurmak için araştırma yaptım ve pek anlamadığım için YouTube'da bakmak istedim. Karşıma şöyle video çıktı, eğer öncesinde kendisine mail serverı kuran varsa avantajlarını ve dezavantajlarını söyleyebilir mi? Söyleyen olursa sevinirim iyi günler.

Gördüğüm video;

Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer bir şirketin yoksa pek mantıklı değil, diyelim ki blabla isminde bir şirketin var, kendi mail sunucun olursa ve blabla.com alan adı sana aitse kendine [email protected] mailini alabilirsin. Bu sadece şirketin çok daha kurumsal gözükür.
Fakat bireysel birisiysen ve öylesine yapmak istiyorsan bence hiç uğraşma.

Eğer bir şirketin yoksa pek mantıklı değil, diyelim ki blabla isminde bir şirketin var, kendi mail sunucun olursa ve blabla.com alan adı sana aitse kendine [email protected] mailini alabilirsin. Bu sadece şirketin çok daha kurumsal gözükür.
Fakat bireysel birisiysen ve öylesine yapmak istiyorsan bence hiç uğraşma.

Güvenlik için yapmak istiyordum aslında amaç o idi o zaman hiç uğraşmama gerek yok diyorsun yani.

Güvenlik için yapmak istiyordum aslında amaç o idi o zaman hiç uğraşmama gerek yok diyorsun yani.
Sunuculara güvenmek mi? Ben şahsen pek güvenmiyorum. Günün sonunda, %100 anonimlik sunan ve asla veri paylaşmayan bir hizmet bulmak neredeyse imkansız özellikle Türkiye'de. Hükümetler ya da yetkililer biraz baskı yapınca, çoğu sunucu ya veriyi teslim eder ya da erişimi tamamen kapatır.

Mail servisleri kullanabilirsiniz bu daha az zahmetli ve daha güvenli bence. Ancak Proton Mail’i önermiyorum. Evet, mesaj içerikleri şifrelenmiş halde korunuyor olabilir, ama İsviçre yasaları gereği yasal taleplere yanıt veriyorlar ve meta veriler (mesela IP adresleri) paylaşılabiliyor. Yani tam bir gizlilik beklemeyin derim.

Güvenlik ve mahremiyet konusunda hassassanız, bence Tutanota’yı tercih etmelisiniz. Tutanota, kullanıcı gizliliğine gerçekten önem veren bir hizmet ve devletlere veri vermemek için yasal mücadeleler vermiş bir geçmişe sahip. Tutanota hem güvenli hem de veri paylaşmıyor, bu yüzden gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

Öncelikle hangi sebepten kendi mail sunucunu kurmak istiyorsun? Sadece güvenlikten ötürü diyorsan Gmail gibi servisler senin kendi sunucunda elde edeceğinden çok daha güvenli. Gizlilik/mahremiyet diyorsan Proton gibi hizmetleri deneyebilirsin. Eğer hem güvenlik hem mahremiyet hem de kişisel/profesyonel proje diyorsan o zaman kendi sunucunu kurmalısın.

Kendi sunucunda bulunan bir hizmeti kullanırken, bu sunucunun ve hizmetin bakımlarını kendin yapman gerekeceğini unutma. Ayrıca herhangi bir sebepten ötürü sunucun kapalı olduğunda hizmetlerinin çalışmayacağını yani mail alamayacağını unutma. Sadece Gmail gibi büyük hizmetler %99.99 gibi inanılmaz uptime sözlerini tutabilir.

Ancak bunlara karşın hobi ve merak için bunları yapmayı deneyebilirsin. Benim de kendi sunucum ve mailim var. Buna sahip olmanın en güzel tarafı kendi alan adınla bir maile sahip olmak. Mesela benim mail adresim alperen [at] webdekiyazar.com ve istediğim kadar bu şekilde mail adresi açabiliyorum. Bu özgürlüğe sahip olmaktan çok memnunum ama yine de önemli işlerim için Gmail kullanıyorum.

Öncelikle hangi sebepten kendi mail sunucunu kurmak istiyorsun? Sadece güvenlikten ötürü diyorsan Gmail gibi servisler senin kendi sunucunda elde edeceğinden çok daha güvenli. Gizlilik/mahremiyet diyorsan Proton gibi hizmetleri deneyebilirsin. Eğer hem güvenlik hem mahremiyet hem de kişisel/profesyonel proje diyorsan o zaman kendi sunucunu kurmalısın.

Kendi sunucunda bulunan bir hizmeti kullanırken, bu sunucunun ve hizmetin bakımlarını kendin yapman gerekeceğini unutma. Ayrıca herhangi bir sebepten ötürü sunucun kapalı olduğunda hizmetlerinin çalışmayacağını yani mail alamayacağını unutma. Sadece Gmail gibi büyük hizmetler %99.99 gibi inanılmaz uptime sözlerini tutabilir.

Ancak bunlara karşın hobi ve merak için bunları yapmayı deneyebilirsin. Benim de kendi sunucum ve mailim var. Buna sahip olmanın en güzel tarafı kendi alan adınla bir maile sahip olmak. Mesela benim mail adresim alperen [at] webdekiyazar.com ve istediğim kadar bu şekilde mail adresi açabiliyorum. Bu özgürlüğe sahip olmaktan çok memnunum ama yine de önemli işlerim için Gmail kullanıyorum.

Pek önemli işlerim olmuyor oyun vb şeylere mail hesabı yazıyorum belki sosyal medya hesaplarım için mail adresimi değiştiririm çünkü sosyal medya hesabım var yönettiğim onun için.

Sunuculara güvenmek mi? Ben şahsen pek güvenmiyorum. Günün sonunda, %100 anonimlik sunan ve asla veri paylaşmayan bir hizmet bulmak neredeyse imkansız özellikle Türkiye'de. Hükümetler ya da yetkililer biraz baskı yapınca, çoğu sunucu ya veriyi teslim eder ya da erişimi tamamen kapatır.

Mail servisleri kullanabilirsiniz bu daha az zahmetli ve daha güvenli bence. Ancak Proton Mail'i önermiyorum. Evet, mesaj içerikleri şifrelenmiş halde korunuyor olabilir ama İsviçre yasaları gereği yasal taleplere yanıt veriyorlar ve meta veriler (mesela IP adresleri) paylaşılabiliyor. Yani tam bir gizlilik beklemeyin derim.

Güvenlik ve mahremiyet konusunda hassassanız, bence Tutanota'yı tercih etmelisiniz. Tutanota, kullanıcı gizliliğine gerçekten önem veren bir hizmet ve devletlere veri vermemek için yasal mücadeleler vermiş bir geçmişe sahip. Tutanota hem güvenli hem de veri paylaşmıyor, bu yüzden gönül rahatlığıyla kullanılabilir.

Tutanotayı ilk defa duydum.