21611

Becerikli
Gezinirken bir yazarın, kitapları için ücretsiz PDF'lerini kullananlara hakkını helal etmediğini söylüyordu. Yorumlarda neredeyse herkes parasının yetmediğini, bu yüzden yazarın hakkının önemli olmadığını söylüyor. Parası yetip de PDF kullananları bunun dışında tutuyorum, onların yaptığı kesinlikle yanlış.

Ben burada her şekilde yazar haklı olduğunu düşünüyordum ve yine öyle düşünüyorum ama bu kadar fazla olumsuz yorum gördüğümde, ben mi yanlış düşünüyorum, diye düşündüm. Siz ne düşünüyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bana göre kitabın ne olduğu önemli. Ders kitabı falansa insan mecbursa ve parası yetmiyorsa yapacak bir şey yok fakat roman veya hikaye kitabıysa paran yoksa onu da okumazsan çok şey kaybetmezsin gibi. Paran olunca satın alır okursun.

Korsan kullanmak bir gerekliliktir. Özellikle Türkiye'de kim ilk oynadığı oyunu, ilk izlediği filmi, ilk okuduğu kitabı orijinal şekilde okudu? Elinizde olmayan sebeplerden dolayı kendinizi kötü hissetmenize gerek yok. Günümüzde çoğu kişi favori yazarlarını, kitaplarını korsan şekilde keşfediyor ve tüketiyor. Neil Gaimanın bu konuda çok güzel bir konuşması var. İzlemenizi tavsiye ederim.

Korsan kullanmak bir gerekliliktir. Özellikle Türkiye'de kim ilk oynadığı oyunu, ilk izlediği filmi, ilk okuduğu kitabı orijinal şekilde okudu? Elinizde olmayan sebeplerden dolayı kendinizi kötü hissetmenize gerek yok. Günümüzde çoğu kişi favori yazarlarını, kitaplarını korsan şekilde keşfediyor ve tüketiyor. Neil Gaimanın bu konuda çok güzel bir konuşması var. İzlemenizi tavsiye ederim.

Tamam ama yazar olduğunuzu düşünsenize. Faydalı bir kitap yazıyorsunuz ve herkes internetten bulup okuyor, hatta parayla alanlara enayi deniyor. O kadar uğraştıktan sonra kazanmanız gerekenden çok az kazanıyorsunuz.

Tamam ama yazar olduğunuzu düşünsenize. Faydalı bir kitap yazıyorsunuz ve herkes internetten bulup okuyor, hatta parayla alanlara enayi deniyor. O kadar uğraştıktan sonra kazanmanız gerekenden çok az kazanıyorsunuz.

Pratikte işler öyle yürümüyor. Genelde korsan kullanım bir reklam gibidir. İnsanlar sizin eserinizi çok kolay şekilde ulaşıp keşfedebilir. Bu sizin dediğiniz bir zamanlar napstar ile plak şirketlerinin yaşadığı duruma benziyor. Napstar vb programlar çıktı diye müzik endüstrisi bitti mi? Hayır. Sadece değişime ayak diretenler yok oldu bu süreçte. Günümüzde hala müzik dinleyebiliyoruz ve sanatçılar para kazanabiliyor. Tek farkı para kazanma şekilleri değişti. Bu bir değişim süreci. Kitap endüstrisi mutlaka kendini idame ettirecek bir yol bulur. Siz bunları düşünmeyin ne kadar yararlanabiliyorsanız yararlanmaya bakın. O çok telif haklarına dikkat eden şirketler bile kendi çıkarları olduğu zaman ihlal etmekten geri durmuyorlar. ChatGPT ve Gemini gibi birçok yapay zeka telif hakkı koruması olan kitapları ve kaynakları kullanarak eğitildi. Telif hakkı sadece kağıt üstünde olan bir olay.