Bu konuyu gören ekip arkadaşımın (
@Exinie ) mesajını buraya bırakıyorum. Bu ısrarla paylaşılan programın arka planı şöyle, arkadaşlar
Spoiler: Araç korsan oyun sağlıyor. Üstüne de para istiyor. Ayrıca geliştiricileri etik dışı şekilde reklam yapmaya çalışıyor. Muhtemelen yapay zekâya yazdırılmış.
SteamTools adında ilk başta Çinliler tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir yazılım var. Bu yazılım sayesinde bir kimsenin Steam oyun lisansını bir başkası kullanabiliyor, o kişinin hesabına girmeden. Lisans, bir iki dosyanın bu programın penceresine sürüklenip Steam'ın açılıp kapatılmasına bakıyor kullanmak için. Bu adımlardan sonra kütüphanene lisans dosyasını import ettiğin oyun geliyor ve indirip oynayabiliyorsun, güncelleme de alıyorsun, sadece hesabında satın almış gözükmüyorsun, başarımlar falan geliyor mu hiç bilmiyorum, neyse konu o değil.
Konu şu; bizim uyanıklar bu açık kaynak yazılımın CLI'ını arka planda kullanan yeni programlar yapıyor (çoğu VibeCoded veya çok acemice yazılmış şeyler). Program SteamTools'un yaptığının tamamen aynısını yapıyor, tek fark adamlar senden aylık ücret alıyor
DD yani beleş bir şeyi gatekeepleyip kendi programlarıymış gibi "Türk gençlerine ucuz oyun. Öğrencilerin cebine uygun ve tamamen güvenli (Steam üzerinden indiriyorsunuz)" şeklinde pazarlayıp millette Shopier'den satıyorlar.
Bunun ilk örneği sanırım "Nowacs" adında bir program, biz bu olayı ilk bu program ile keşfettik. Instagram'da çok reklam yaptılar. Bu programın ilk sürümlerini arkadaş bir şekilde bulup yazıldığı dilin Python olduğunu öğrenip kodlarını ona göre ayıkladı. Arkada SteamTools kullanıyordu, lisans dosyalarını kendi PHP web server'larından çekiyordu, SteamTools CLI'a yolluyordu falan filan. Komik yanı da ortada authenticate'e sahip bir API yok. Program hardcoded IP, kullanıcı adı ve şifre ile MySQL veritabanına bağlanıyor, tüm SQL sorgularını da yine hardcoded bir şekilde çalıştırıyordu. Yine benim arkadaş Discord sunucusuna falan girmişti, oradan projenin başındaki kişinin programı yazdırdığı kişiye falan ulaşmıştık. O kişiyi de vaat ettiği parayı vermeyerek falan dolandırmış dediğine göre.
Kısaca bu tür bir sürü program var ve gördüğüme göre hâlâ daha yayılmaya, reklamlanmaya ve haksız para kazanılmaya devam ediyormuş. Benim bu anlattığım olay 2025 ortasında falan döndü yani öyle diyeyim.