Paradox Interactive, Project Caesar'ı duyurdu

Paradox Interactive, Paradox Tinto ekibi tarafından geliştirilen "Project Caesar" isimli projeyi resmi forumlarından duyurdu. Paradox Tinto, 2020 yılında kurulan, Paradox Interactive'a bağlı alt bir stüdyodur.

Oyunun ismi hususunda Paradox Interactive'dan resmi bir açıklama gelmese de, oyunun Europa Universalis serisinin devamı olduğu düşünülüyor. Geliştiriciler tarafından paylaşılan bazı bilgi ve resimleri alta ekleyeceğim:

Bilgiler
1 - Daha yenilikçi bir oyun deneyimi adına, coğrafi bölgeler illere bağlanmış. Örneğin bir ilde 5-6 farklı bölge bulunabilir, fakat bu bölgelerde nasıl etkileşim kurulacağı hakkında fikrimiz yok. Kişisel düşüncemi eklemek gerekirse, Hearts of Iron IV tarzı bir etkileşim modeli geliştirilecektir. Ordularımızı alt bölgelerden hareket ettirebilsek de, yalnızca iller ile iletişim kurabiliriz.
2 - Deniz seyahatleri değişmiş: Harita görüntülerine bakarsak, gemiler, okyanusları yalnızca belirli rotaları kullanarak geçebilecekler. Bu durum, tarihi gerçekçiliğe katkıda bulunuyor.
3 - Nüfus: Europa Universalis IV'da eksikliği en çok çekilen özelliklerden birisi olan nüfus, bu yeni oyunda önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor. Oyunun nüfus özelliğine sahip olduğu doğrulandı.

Nüfus, 3 ana özelliğe göre ayrılıyor: Din, kültür ve sosyal sınıf.

Kültür ve din, eski oyunla aşağı yukarı aynı kalırken, sosyal sınıf özelliği öne çıkıyor. Soylular, din adamları, tüccarlar, köylüler ve köleler bulunacak.

4 - Detaylı istatistikler: Ayrıca her bir ilde hangi dine, kültüre ve sosyal sınıfa mensup kaç insan olduğunu kapsamlı istatistiklerle görebileceğiz.

5 - Bölge sayısı: Oyunda an itibariyle 27.518 bölge bulunuyor. Bu bölgelerin, illere bağlı olduklarını belirtmekte fayda var. Kişisel fikrim, belirttiğim gibi, bölgelerle etkileşim kurulamayacağı, fakat yine de bizi oldukça zengin bir oyunun beklediği yönünde.

6 - Oyun tarihi: Yaygın bir spekülasyon, başlangıç tarihinin 1444'ten 1337'ye çekildiği yönünde. Yine de, bunu destekleyecek güvenilir bir kanıt bulunmamaktadır.

Resimler

Kaynakça
Ben bilgileri resmi sayfasından aldım, fakat desteklemesi amacıyla bulduğum bir haber kaynağını ekliyorum: Paradox says where we're going, we don't need no marketing plan as it just shows off and chats about the unannounced Europa Universalis 5

Son düzenleme:
Tam oyun adı altında Max 25 saatte sıkacak olan oyunu satıp yanında 1 ton DLC iteleyecekler yine.
Paradox Tinto sırf bu iş için kurulmuş gibi. 2020 yılında kurulduğunu varsayarsak en az 4 yıldır bu oyun üzerinde çalışıyorlar. Forum açıklamalarında da zaten yeniden oynanılabilirliğe önem verilen, yenilikçi bir oyun geliştirdiklerini belirlemişler.

Bu haber aslında anlık bir gelişme değil; 3-4 günlük bir olay fakat hala kimse farkında olmadığı için yayınlama kararı aldım. Paradox Tinto ile alakalı çok bilgi yok, 2 pozisyon için işe alım yapıyorlar, ve bunlar da İspanya'da. Bu bağlamda, Paradox Interactive'ın İsveç dışına da stüdyolar açıp genişlemeyi amaçladığını söyleyebiliriz.

DLC konusuna gelirsek: Ek satın alınabilir içerik koymadan şirket finansal giderlerini nasıl karşılayacak, kalkınmayı nasıl sürdürecek? Paradox Interactive, hayır kurumu mu? 2 yılda bir oyun yayınlıyorlar, oyuncuların bir bölümü zaten zırnık koklatmadan korsan indiriyor, geri kalanının tek seferlik verdiği parayla mı yeni oyun geliştirip 423 personelin maaşlarını ödeyecekler?

Hayır. Tekrar oynanabilirliği yüksek oyunlar yapıp yanına 1500 tane DLC itelemeyecekler. Zaten oyunları her türlü fazlasıyla başarılı oluyor ve yüksek satış sayılarına erişiyor. Yanına 3-4 tane DLC koymalarında sakınca görmüyorum. Ama 10'dan fazla DLC yapıp oyunculara itelemeleri son derece saçma. Tıpkı EA'in Sims için onlarca DLC çıkarması gibi. Oyuncuları söğüşlemeye çalışıyorlar ve bunun savunulacak bir tarafı yok.

DLC adı üzerinde, downloadable content. Bedava yapacağı şeye neden DLC adını versin? Doğrudan oyuna eklerler. Ayrıca oyunculara yönelik hiç güncelleme gelmiyor mu yani? Paradox oyunlarının ilk halleriyle, son hallerini karşılaştırın isterseniz. Mod topluluğu ve Paradox'un bu konudaki desteği sağolsun, oyunlar DLC olmadan bile gayet oynanabilecek durumdalar.

Ayrıca önceki mesajda bahsettiğim gibi, Paradox da, yeniden oynanabilirliği yüksek tutmayı hedefliyor.

Oyunlara güncelleme gelmiyor demedim zaten. Ana oyunun yanında 3-4 tane DLC çıkarmaları gayet normal, maddi amaçlarla kurulmuş bir şirket sonuçta ve para kazanmaları lazım. Ancak doğrudan ana oyuna ekleyip daha fazla oyuncu kazanabilecekleri şeyleri DLC adı altında çıkartıp oyuncuları söğüşlemeye çalışmaları son derece saçma. Direkt olarak açgözlülük hatta.

Demek istediğim şu: Mesela yeni çıkacak oyunu ele alalım. En az 4 yıldır oyun geliştiriyorlar, buna personel masrafları, ofis giderleri, vergiler, şirket giderleri, müzik, sanat, yazılım, pazarlama dahil birçok çalışma dahil. 4 yıldır bu oyunu geliştiriyorlar, diyelim ki 2026 gibi çıktı: EU4'ü tarihi boyunca toplamda 2 milyon insan satın almış. Bu, şirket için aşağı yukarı 30 milyon dolar para eder. Bakın, 10 yılda 30 milyon dolar. 400 personel çalıştırıyorlar.

EUV çıktığında, 40 dolara bir defalığa mahsus birkaç bin kişiye satacaklar, sonra 5 yıl boyunca minimal gelir elde ederek ayakta mı kalabilecekler? Paradox'u Rockstar gibi devlerle karıştırıyorsunuz. Paradox Interactive'in o kadar büyük bütçesi veya müşteri portföyü yok. Bu adamlar sürekli DLC çıkartmazlarsa birkaç aya iflas bayrağı çekerler. Oyuncular DLC'lere ucuza sahip olabilsinler diye abonelik sistemi de geldi. Bence insanlar, bu firmaya karşı hiç adil davranmıyorlar.

Bakın dediğim gibi DLC çıkarmalarına karşı değilim. Elbette DLC çıkaracaklar çünkü maddi amaçlarla kurulmuş bir şirket sonuçta. Ben bunu abartıp oyuna onlarca DLC çıkarmalarına karşıyım.

Sizi anlıyorum, fakat, dediğim gibi, sürekli DLC çıkartmazlarsa iflasları kaçınılmaz olur. DLC satın almayanlar için mod alternatifleri de var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…