Paranınızın değerini korumak için ne yapardınız?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan III. Osman
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 25
  • Görüntüleme Görüntüleme 781
Dolar stabil bir biçimde değerini koruması için en mantıklısı der miydiniz? Dediklerinizden bu anlam çıkıyor gibi biraz.
Demem çünkü bankaların verdiği yıllık mevduat faizi uzun vadede doların enflasyonu karşısında düşük kalıyor. Yani paranı dövizde bile tutsan bankada durduğu sürece zararda olacaksın ama tabii TL'de tutmaya göre kıyaslarsak arada dağlar kadar fark var. TL'ye göre değeri çok daha az düşer uzun vadede ama paranı dövizde tutmak da sana istediğin korumayı sağlamıyor.

Paranın değerini gerçekten koruması hatta kâr getirmesi için bir miktar risk alıp yatırım yapman gerekiyor.

1 - Doğru yerde seçilerek alınmış bir ev eğer bir şanssızlık olmazsa bunu orta/uzun vadede sağlar. Bir doğal afet olmazsa, o bölge gelecekte değerlenirse evin değeri ciddi oranda artabilir. Tabii doğal afetle karşılaşmak ya da o bölgenin ayağa düşmesi gibi bazı riskler de var ama sanırım hâlâ ülkedeki en az riskli yatırım olabilir.

2 - Altının değeri bazı dönemlerde çok yükselebiliyor, bu anı yakalayıp yüksekten satıp tekrar düştüğünde alım yapmak da uzun vadede kâr getirebilir ama ekonominin stabil işlediği uzun bir dönem olursa bunu sağlamak için çok uzun bir zaman beklemen gerekir.

3 - Direkt ABD gibi daha güvenilir ve daha stabil firmaların olduğu bir borsada hisse alımı yapılabilir. Hisse alım satım için piyasa takibini gün içinde düzenli yapmak ve hisesine sahip olduğun firmanın gelecek hareketlerini iyi takip etmen gerekir. Diğer ikisine göre daha uğraştırıcıdır ama hem risk yüzdesi hem kâr miktarı en yüksek alan bu.

4 - O parayla bir iş kurarsın, işini düzgün işletebilirsen o paranın da fazlasını orta vadeden sonra getirebilir ama en zahmetli yol bu. İşin batma riski de oldukça yüksek o yüzden önceden çok iyi bir planlama yapmak gerekiyor.

Borsaya kafası basmayan adam her türlü tutamaz elinde diyorsun yani haklısın.

Ev almak her zaman daha mantıklıdır.

Altın veya dolar arasından her zaman altını seçerim. Dolar bir gün değer kaybeder (zannetmiyorum) ama altın değer kaybetmez. YTD.

Ev almak her zaman daha mantıklıdır.

Altın veya dolar arasından her zaman altını seçerim. Dolar bir gün değer kaybeder (zannetmiyorum) ama altın değer kaybetmez. YTD.

Konsol alıp satmak nasıl fikir

İfadeler: 199
Ev hiçbir zaman yatırım olmaz. Değer olarak kendini korur fakat anlık nakite çeviremezsiniz. Piyasa durgun olur ucuza gider, acil paraya ihtiyacınız vardır ucuza gider.
Siz gider 10 yıl boyunca paranıza 1,5 ev parası daha katarak kredi ödersiniz. 10 yıl sonunda acil satmak zorunda kalırsınız hop gitti 10 yıllık emek. O 10 yılın çilesi yanınıza kar kalır.

Dolar-euro-Kuveyt dinari, ufak çapli borsa yatirimlari, bolca altin. Kaçak mülteci ticareti.

Ev hiçbir zaman yatırım olmaz. Değer olarak kendini korur fakat anlık nakite çeviremezsiniz. Piyasa durgun olur ucuza gider, acil paraya ihtiyacınız vardır ucuza gider.
Hem doğru hem değil.

Katıldığım kısım evi bir anda satmak pek mümkün değil, aylar hatta 2-3 yıl kadar sürebilen bir süreç. Yani acil nakit paraya ihtiyacın varken evi satmak isterken zarar edersin dediğin gibi.

Katılmadığım kısım ise aileden tecrübe ettiğim bir şey, 2007 yılında 150 bin euro civarına yazlık yerden alınan evleri 2015-2018 yılı aralığında ev başına 220-250 bin euro fiyatla sattık. Tam da o dönemlerde o tatil yerine geniş yol yapıldığı için emlak fiyatları yükseldi, bölgeye daha fazla yazlıkçı yöneldi. Evlerin hepsinin istediğimiz fiyatlara satılması 3 yıl kadar sürdü (aslında sadece 1 tanesi geç satıldı, diğer 5 tanesi ilk 2 yıl içinde satıldı) ama enflasyon farkını bile hesaplasan %40 civarı bir kâr elde edildi. Bu arada belirtmek isterim ki bu süreçte evlerden gelen kiraların da bir kısmı pasif gelir olarak hanemize yazıldı.

Aslında babam ev alım taraftarı değildir o da dedem gibi arsa tercih eder ama onun için farklı konularda öngörü sahibi olmak gerekli. Evin doğal afetler gibi etkenlerden değerinin buharlaşması söz konusuyken arsaların da başka nedenlerden dolayı çok değer kaybetmesi ihtimali var.

Ben de deprem riskinden dolayı 30 yılı geçmiş daireden taşınmak istiyorum, ilk olarak istediğim bölgedeki müstakil evlerin değerleri 3 yıl önce 480 bin dolar civarındayken şu anda 660 bin dolara çıktı. Enflasyon farkını bile çıkarsan arada %22 gibi bir fark var bugün o evi almak istediğimde. Muhtemelen de bu yaza doğru taşınacağım, 3 yıl önce alabilseydim daha uygun fiyata gelecekti.

Son düzenleme:
Trink para varsa ve şanslıysanız sizin bu örnekteki gibi kazançlar mümkün. Sanıyorum ailenizin ekonomik durumunuz iyi ve ev-arsa almayı yatırım olarak değil deticaret olarak yapıyorsunuz?

Sanıyorum ailenizin ekonomik durumunuz iyi ve ev-arsa almayı yatırım olarak değil de ticaret olarak yapıyorsunuz?
Zamanında dedem şimdi de babam arada bir böyle alım fırsatları gördükçe çoğunlukla arsa alımı yapıyor, ev alımını çok fazla tercih etmiyorlar doğal afetler ve yapının zaman içinde yaşlanıp değer kaybı yaratmasından dolayı. Muhtemelen ben de onlar gibi acil nakit ihtiyacı gibi durumlar için paranın bir kısmını altında ve mevduatta tutarım, kalan kısmını da hisse alım satımı ve arsa yatırımı olarak değerlendiririm.

Şimdi hedefimde şehrin biraz dışında müstakil eve taşınıp deprem endişesinden kurtulmak var, para tamam ama istediğim evi bulmaya çalışıyorum şu anda. Gelecek yıldan sonra ben de böyle fırsatları kollamaya başlarım muhtemelen.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…