Yer
İstanbul
Herkese merhaba, 10.06.2025 tarihinde PcKolik mağazasından bir hazır sistem satın aldım ve montajlı halde aldım. Daha sonra bu sisteme kendim birkaç Upgrade'ler yaptım (SSD, ekstra ekran kartı gibi) ve bugün ise sistemime Wraith Prism RGB fanın montajını yaptım, fakat eski fanı söktüğümde soğutucu bakır ile işlemci arasında herhangi bir termal macun yoktu pırıl pırıldı. 2 aylık kullanımda yeri geldi normal kullandım, yeri geldi oyun oynadım yüke bindi genel anlamıyla şu an sistemde bir sorun oluşmadı, kapanma vs. hiçbir şekilde olmadı fakat ileri ki zamanda olur mu? Ya da ısınmayan işlemci de o yüzden mi termal macun sürmediler? Bu konuya birisi aydınlık getirebilir mi? Şu an ben kendim DF-36 termal macun sürdüm. İşlemcim: 8500G

Termal macun sürülmesi standart bir şey. Stok fanın altında (işlemcinin üstünde değil) her zaman macunlu yüzey olur eğer o işlemciye bulaşmadıysa sana denk gelmiş.

60 günden fazla bir sürede kilitlenme, bozulma yaşamadıysan eğer, şansına soğutucu bloğu ile işlemci yüzeyi teması macunsuz halde yeterli olmuş demektir. Eskiden ince bir katman oluşturması için japon yapıştırıcısı sürerdik. Haliyle gözükmeyen bir katman olurdu. Eskiden dediğim zamanların üzerinden 15 yıl geçmiş.
Kilitlenme yaşadıysan eğer, windows loglarından bu kilitlenme raporlarını alarak ve soğutucu blok ile işlemci arasındaki macunsuz halinin fotoğraflarıyla mağazaya başvurup yeni işlemci isteyebilirsin.
İşlemcin aşırı ısınan bir model değilse, bilindik arızaları yoksa bu ısınma konusu ile ilgili, ısınmada çektiği gücü rahat yöneten bir modelse kullanmaya devam edebilirsin. İşlemci ve anakart modelin cevap için önemli.

60 günden fazla bir sürede kilitlenme, bozulma yaşamadıysan eğer, şansına soğutucu bloku ile işlemci yüzeyi teması macunsuz halde yeterli olmuş demektir. Eskiden ince bir katman oluşturması için Japon yapıştırıcısı sürerdik. Haliyle gözükmeyen bir katman olurdu. Eskiden dediğim zamanların üzerinden 15 yıl geçmiş.
Kilitlenme yaşadıysan eğer, Windows loglarından bu kilitlenme raporlarını alarak ve soğutucu blok ile işlemci arasındaki macunsuz halinin fotoğraflarıyla mağazaya başvurup yeni işlemci isteyebilirsin.
İşlemcin aşırı ısınan bir model değilse, bilindik arızaları yoksa bu ısınma konusu ile ilgili, ısınmada çektiği gücü rahat yöneten bir modelse kullanmaya devam edebilirsin. İşlemci ve anakart modelin cevap için önemli.

Şu ana kadar herhangi bir kötü olay yaşamadım oyunlarda sisteme göre güzel FPS değerleri aldım. Şimdi mağazaya macunsuz halini atamam çünkü yeni fan ve termal macun aldıp ve uyguladığımı belirtmiştim. Önceki stock fan ile işlemcinin arasında hiçbir termal macununa dair bir şey yoktu.

Anakart modeli: MSI A620M-B
İşlemci modeli: AMD Ryzen 5 8500G.

AMD Ryzen 5 8500G işlemci 65W TDP değerinde. Aşırı ısınan bir işlemci değil.
Windows Olay Günlüklerinde Sistem raporlarında 41, 18, 19 ID numaralı raporlamalara bak. 41 Düzgün kapatılmadan, donma sonucu sistemin yeniden başlamasıdır. 18 ve 19 hata olmadan önce ne olduğunu loglar. WHEA şeklinde bir aşırı ısınma kaydı düşmüş mü kontrol etmelisin. 41 olayından önceki 18 veya 19 kaydında aşırı ısınma kayıtları var ise bunların ekran görüntülerini almalısın.
Garantici biri olarak bu ekran görüntülerini alırken video çekerim. Önce kasayı gösteririm, bakın bu sizden aldığım PC kasası der gibi. Sonra ekrandaki hata loglarını videoya alıp ekran görüntüsü alma anımın videoda olmasını sağlarım.
İşlemci kendini korumak için gücü kısmış ise bu hata logları oluşmayacaktır. Rahatça kullanmaya devam edebilirsin. Ancak hata logları var ise gelecekte veya şimdi yeni bir işlemci istemek için elinde bir kanıt olur.