Amerika klima ülkesi. En fakir adamda bile var. Zamanının ekonomik iyiliği ve çok sıcak bölgelerde yeterince yaşam olması buna itmiş. Adamlar ev yaparken klimaya gore yapıyor.

Tam pencereye sığacak şekilde de yapılabilir. Yukarı açılan pencere olması gerekmiyor. Onlarda pencere genişliği standart değil zaten.

Cok ses çıkarıyor, ışığı ve havalandırmayı engelliyor, daha az verimli. Türkiye'ye geç gelen teknolojiler gibi düşük teknolojili hali es geçilmiş.

@İlkKezAmfiKullananAdam, var mış. Mesajı yazdığımda pek bir şey bulamamıştım ama yeterince tutarlı şekilde var mış. Sebebi eski teknoloji, daha iyisi yok diye var mış. Babam alüminyum doğramacı. Konuştuğu kişiyle laf arasında bankalara iş yaparken kocaman klimalar vardı hatırlarsın dedi. Araya girip bu kadar bilgi edinebildim. Belki de cam kesilip doğramaya monte edilecek şekildedir ama evaporator ve condenser kısmı art arda olan şekli 25-30 yıl önce var mış.

Son düzenleme:
Ben de tam bunu düşünüyordum. Reddit'te birinin setup fotoğrafında gördüm. Pencere dışarıdan içeriye hava üfleyen bir fan var. Dedim Türkiye'de bunlardan var mı bi bakayım. Tuvalet penceresine takılan boyutta var sadece. Aslında bu şekilde bir şeyi hep odamda istemişimdir. Özellikle yazın dışarısı serin olsa bile odam aşırı sıcak oluyor. Çatının sıcağı gece odaya çöküyor. Dışarısı 25 derece olsa bile odanın içi en az 35 derece oluyor. Kuzeyden esmedikçe odama esinti de gelmiyor. Böyle bir şey yapmayı düşünüyorum seneye kadar. En azından geceleri odada terlemeden durabileyim. Ama bunun için pencere telini nasıl yapmalıyım onu düşünmem lazım. Veya, teli de tümden açıp panjuru fan yüksekliği kadar indirirsem mantıklı olabilir. Bunu bi düşünmem lazım.

Endüstriyel alanlarda kullanılan 50-100 cm civarında capi olanlar var. Özellikle incelemedim ama doğrama ona göre tasarlaniyor sanırım. Keza hiç estetik değil ve çok ses çıkarıyor.
Aslında 2 adet küçük olanları yanyana koyup yapma fikrim var. Tuvalette kullandığımız var, biraz sesli ama tahliye olarak iş yapıyor. Yazın zaten sürekli vantilatör son güçte çalıştığı için bunun sesi ekstra rahatsız etmez diye düşünüyorum. Ama bunların sıkıntısı da direkt 240 ile çalışıyorlar. 14 cm'lik kasa fanı ile yapsam bu kadar etkili olmaz herhalde.