bsavasc

Gelişen
  • Anakart: Gigabyte B850M Gaming X WI-FI6e
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9700X.
  • Ekran kartı: Gigabyte RTX 5070 Ti eagle OC sff.
  • İşletim sistemi: Windows 10 x64 22H2 KB5075912.

Minidump dosyası: https://www.mediafire.com/file/j13bppg6925svky/021526-8906-01.dmp/file

Herkese merhabalar,

Yeni kurduğum sistemde mavi ekran hatası alıyorum. Sorunu çözmek adına yaptıklarım şunlar:

• Temiz Kurulum: Windows'u 4 kez, 2 farklı USB bellek ile temiz kurulum yaparak kurdum (3 kez Media Creation Tool 22H2, 1 kez Rufus ile Windows 10 x64 ISO).
  • Bellek Testleri: Memtest86 (1 kez) ve TestMem5 Extreme @anta777 (3 ve 5 döngü olmak üzere 2 kez) testlerini yaptım. Sonuçlar hatasız.
  • Stres Testleri: FurMark (1 saat GPU), AIDA64 (1 saat CPU) ve CrystalDiskMark (4GB okuma/yazma) testlerinde herhangi bir hata veya çökme yaşamadım.

Sürücüleri Gigabyte ve NVIDIA'nın kendi sitelerinden güncel olarak kurdum (GPU sürücüsünü DDU ile temizleyerek yükledim).

Ancak bu sabah bilgisayarı açtığımda ilk 5 dakika içinde yine aynı mavi ekran hatasını aldım. Sonrasında 2.5 saat boyunca oyun (Arc Raiders) oynamama rağmen sorun tekrarlamadı.

Ek olarak; Windows Update sayfasında "Cihazınız için önemli güvenlik ve kalite düzeltmeleri eksik" uyarısı alıyorum ancak denetle dediğimde yeni güncelleme bulmuyor.

Minidump dosyasını ekte paylaşıyorum, desteklerinizi bekliyorum.

Selamlar, herhangi bir dönüş alamadım ama bakan veya düşünen birileri varsa, bugün aldığım ikinci BSOD, IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Aşağıya Minidump dosyasını bırakıyorum.
https://www.mediafire.com/file/h6swlfqzt15b1gg/021626-8640-01.dmp/file

Son düzenleme:
Selam,

RAM, CPU ve GPU stres testlerin temiz gibi görünüyor. Bu tablo donanım arızasından çok sürücü kaynaklı kernel bellek bozulması gibi görünüyor.

DosyaBug CheckHata
021526-8906-01.dmp0x4EPFN_LIST_CORRUPT
021626-8640-01.dmp0x0AIRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Bu iki hata birlikte görüldüğünde genellikle:
  • Sayfalanmış belleğe yüksek IRQL seviyesinde erişim
  • Kernel-mode sürücü hatası
  • Arka plan servislerinin bellek bozulmasına yol açması
senaryoları öne çıkabiliyor. Ancak şunu da belirteyim: Memtest, TM5, FurMark, AIDA64 gibi stres testlerinin temiz olması önemli. Sistem yük altında stabilken açılışta ya da boşta çökmesi bana kalırsa fiziksel arıza ihtimalini ciddi şekilde düşürür.

Şimdi asıl olaya gelecek olursak; dump sırasında "lghub_system_tray.exe" aktif görünüyordu. G-Hub kernel filter driver kullandığı için geçmişte benzer IRQL ve PFN hatalarıyla sık ilişkilendirilmişti de. G-Hub'ı kaldırmayı deneyebilirsiniz. Yine benzer şekilde Windows 10'un Hızlı Başlat özelliği kernel durumunu diske kaydeder. "storport.sys" referansı nedeniyle açılış sürecinde depolama sürücüsü tutarsızlığı ihtimalini de değerlendirebiliriz. Bir de ekleyecek olursam Ryzen 9000 serisi ve B850 platformu yeni sayılır. Erken BIOS sürümlerinde bellek yönetimi ve PCIe tarafında kararsızlıklar görülebiliyor.

Önerebileceklerim şunlar olur:
  • Logitech cihazların Windows’un kendi HID sürücüsüyle sorunsuz çalışıyor bu sebeple G-Hub'ı kaldırın ve daha sonrasında Everything gibi bir araç ile diskte G-Hub'a ait ne kadar kalıntı varsa temizleyin. Sonrasında bir süre sistemi gözlemleyin.
  • Denetim Masası > Güç Seçenekleri > “Hızlı başlatmayı aç” seçeneğini kapatın.
  • Anakartın en güncel BIOS sürümünü yükleyin.
  • AMD'nin resmi sitesinden en güncel chipset sürücülerini de kurun.
  • Windows Update önbelleğini de temizlemeyi deneyebilirsiniz:
Gereksiz parça değişimine gitmeden önce yukarıdaki adımları denemek daha mantıklı olur.

Son düzenleme: