Plak mı, CD mi: Hangi Medya Formatı Daha Kaliteli?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Guilty Conscience
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 149
  • Etiketler Etiketler
    medya
Yer
ALANYA
Arkadaşlar, koleksiyon yapıyorum ve plak ile CD arasında bir tercihe karar veremedim. Ses kalitesi açısından hangisi daha üstün? Hangi format daha kaliteli?

Plak en ilkel ses kayıt teknolojilerinden biri. Bu konuyla ilgili FluTV YouTube kanalında işin uzmanından bir içerik vardı. Eleman sinema filmlerinde ses uzmanı. Biz dijital fotmatlarda saniyede kaç bin HZ ile kayıt alınıp dinlerken Plakta saniyede kaç çukuru veri olarak ilgili iğne yardımıyla okumaya çalışıyor bir düşün. Eskiden dijital kayıt vs. yokken elimizde olan tek kayıt o plaklar olduğu için mecbur sahip çıkıyoruz. Sence Atatürk'ün sesi o kayıtlardaki gibi midir? Ya da o plaklardaki jazz şarkıları davullar vs. o enstürmanların sesi o zaman öyleydi de şimdi mi değişti sesleri?
Bu arada atıyorum CD koleksiyonu yaptın diyelim. İlerde onu çalabilecek cihazı ve sesini verebilecek hoparlör veya kulaklığı da muhafaza etmelisin. İlerde ses teknolojileri ilerlerken 3.5 MM jack ile çalışan kulaklık vs. bulamayabilirsin. Hele ki CD oynatıcı şimdiden bulunması zor.
Bu arada ses kalitesi için iyi bir kulaklık veya hoparlör edin. Tadını çıkar. İleriki yaşlarda kulak şimdiki kadar ayrıntıları fark edemez. İki yıldır takip ettiğim Audeze Maxwell kulaklığı geçenlerde satın aldım. YouTube Music gibi ses kalitesinin eh işte denildiği platformlarda bile tadını çıkarıyorum:

Arkadaşlar, koleksiyon yapıyorum ve plak ile CD arasında bir tercihe karar veremedim. Ses kalitesi açısından hangisi daha üstün? Hangi format daha kaliteli?

Biri analog diğeri digital format, her ikisinin birbirlerine üstün ve eksik gelen tarafları olabilir. Burada müziğin dinlenildiği ekipman son derece önem taşıyor. Öyle analog sistemler kurulur ki sesin doğallığı sıcaklığı dinlemeye doyulmaz. Tabii maliyetli, daha az paraya digital sistem kurarak Hi-Fi dünyasına merhaba dersiniz. Ama o virüs fena bulaşır, bütçe dahilinde hep daha iyisi istenir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…