Rehber Prompt engineering nasıl yapılır? | ChatGPT yerine Copilot kullanın

Merhaba, forum üyeleri! Bu yazımda size prompt engineering olayından bahsedeceğim ve ChatGPT yerine neden Copilot kullanmanız gerektiğini anlatacağım.

Prompt mühendisliği, büyük dil modelleri (örneğin GPT-4) ile etkileşimde bulunurken en iyi sonuçları elde etmek için doğru soruyu sorma sanatıdır. Bu yöntem, yalın dil kullanarak modelle doğrudan etkileşim kurmanızı sağlar.
Bu yazıda, prompt mühendisliği konusunda stratejiler ve taktikler paylaşacağım.
  1. Net Talimatlar Verin: Bu modeller düşüncelerinizi okuyamaz. Eğer çıktılar çok uzunsa, kısa yanıtlar isteyin. Eğer çıktılar çok basitse, uzman seviyesinde yazı isteyin. Eğer formatı beğenmiyorsanız, görmek istediğiniz formatı açıklayın. Modelin ne istediğinizi daha az tahmin etmesi, istediğinizi elde etme olasılığını artırır.
  2. Detayları İçerikte Kullanın: Daha ilgili cevaplar almak için sorgunuzda detayları belirtin.
  3. Modelin Bir Rol Almasını İsteyin: Modelin belirli bir rol veya kişilik almasını isteyin. Bu, cevapları daha tutarlı ve belirli bir bakış açısından sunabilir.
  4. Ayrı Bölümleri Belirginleştirin: Girişin farklı bölümlerini net bir şekilde belirtmek için ayrımcıları kullanın.
  5. Görevi Tamamlamak İçin Adımları Belirtin: Bir görevi tamamlamak için gereken adımları açıklayın.
  6. Referans Metin Kullanın: Dil modelleri, özellikle esoterik konularda veya alıntılar ve URL’ler için sorulduğunda güvenilir olmayan yanıtlar üretebilir. Referans metin sağlamak, modelin daha az uydurma ile cevap vermesine yardımcı olabilir.
  7. Karmaşık Görevleri Basit Alt Görevlere Ayırın: Karmaşık görevleri daha basit alt görevlere ayırın. Daha basit görevlerin hata oranı genellikle daha düşüktür.
  8. Modelin Düşünmesine Zaman Tanıyın: Modelin hemen cevap vermek yerine kendi çözümünü düşünmesine izin verin. Bu, daha güvenilir doğru cevaplar üretmesine yardımcı olabilir.
Prompt Örnekleri

Net Talimatlar Verin:

Yanlış prompt: Bana bir hikaye anlat.

Doğru prompt: Bana 200 kelimeyi geçmeyen, korku türünde, birinci şahıs bakış açısından yazılmış bir hikaye anlat.

Detayları İçerikte Kullanın:
Yanlış prompt: Bana bir şiir yaz.

Doğru prompt: Bana, bahar mevsimini, dört mısralık, kafiyeli, hece ölçüsüyle yazılmış bir şiirle anlat.

Modelin Bir Rol Almasını İsteyin:
Yanlış prompt: Bana bir tweet yaz.

Doğru prompt: Bana, Elon Musk’ın rolünü alarak, Starlink projesi hakkında olumlu bir tweet yaz.

Ayrı Bölümleri Belirginleştirin:
Yanlış prompt: Bana bir makale yaz.

Doğru prompt: Bana, prompt mühendisliği konusunda, aşağıdaki bölümleri içeren bir makale yaz.

Giriş
Prompt Mühendisliği Nedir?
Prompt Mühendisliği Teknikleri
Sonuç

Görevi Tamamlamak İçin Adımları Belirtin:
Yanlış prompt: Bana bir kod yaz.

Doğru prompt: Bana, Python dilinde, aşağıdaki adımları takip ederek, bir faktöriyel hesaplama fonksiyonu yaz.

Bir sayı al

Sayı sıfıra eşitse, sonucu 1 olarak döndür

Sayı sıfırdan büyükse, sayıyı kendisinden bir küçüğünün faktöriyeline çarp

Sonucu döndür

Referans Metin Kullanın:

Yanlış prompt: Bana, Albert Einstein’ın hayatı hakkında bir paragraf yaz.

Doğru prompt: Bana, Albert Einstein’ın hayatı hakkında bir paragraf yaz. Aşağıdaki metni referans al.

Albert Einstein (14 Mart 1879 - 18 Nisan 1955), Alman asıllı teorik fizikçi. Özel ve genel görelilik kuramlarıyla modern fiziğin en önemli kurucularından biri olarak kabul edilir. Kuantum mekaniği, istatistiksel mekanik, kozmoloji, atom ve molekül fiziği gibi alanlara da önemli katkılarda bulunmuştur. 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmıştır.

Karmaşık Görevleri Basit Alt Görevlere Ayırın:
Yanlış prompt: Bana, Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında bir rapor yaz.

Doğru prompt: Bana, Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında bir rapor yaz. Raporu aşağıdaki alt görevlere böl.

Türkiye’nin ekonomik göstergelerini (GSYH, enflasyon, işsizlik, cari açık, vb.) ver.

Türkiye’nin ekonomik sorunlarını ve nedenlerini analiz et.

Türkiye’nin ekonomik fırsatlarını ve potansiyelini değerlendir.

Türkiye’nin ekonomik politikalarını ve reform ihtiyaçlarını öner.

Modelin Düşünmesine Zaman Tanıyın:

Yanlış prompt: Bana, 2024 yılında dünyada neler olacağını tahmin et.

Doğru prompt: Bana, 2024 yılında dünyada neler olacağını tahmin et. Tahminini yapmadan önce, aşağıdaki soruları düşün.

2024 yılında hangi ülkeler arasında çatışma veya işbirliği olabilir?
2024 yılında hangi teknolojik gelişmeler veya buluşlar yaşanabilir?
2024 yılında hangi sosyal, kültürel veya politik değişimler görülebilir?
2024 yılında hangi doğal afetler veya iklim değişiklikleri meydana gelebilir?

Copilot vs ChatGPT

ChatGPT, OpenAI'ın GPT-3.5 Turbo dil modelini kullanıyor. Fakat bununla da kalmayıp ChatGPT nerflendi. Yani sorduğunuz sorulara oldukça az kelimeyle cevap vermeye çalışıyor.

ChatGPT yerine Copilot kullanmanızı öneriyorum. Copilot, GPT-4’ü kullanıyor. GPT-4’ü kullanmanız için normalde aylık 20 dolar ödeme yapmanız gerekiyor. Ama Microsoft bunu ücretsiz sunuyor. Neden GPT-4 varken nerflenmiş GPT-3.5 kullanasınız ki?

Copilot üç farklı konuşma moduna sahiptir. Yaratıcı, dengeli ve duyarlı. Yaratıcı mod, özgün sohbetler için en iyisidir. Duyarlı mod, kısa cevaplar ama net bilgiler için (bilimsel bilgiler örnek - en iyisidir. Dengeli mod ise ikisinin ortası.

Yaratıcı mod ve duyarlı mod GPT-4 kullanırken dengeli mod GPT-3.5 kullanıyor. Ama bununla beraber ChatGPT'den yine daha iyi. Aynı prompt'u hem Copilot'a hem de ChatGPT'ye sorun. Farkı göreceksinizdir.

Yazım bu kadardı. Umarım faydalı olmuştur.

Yakında Co-pilot'ta nerf yiyecek ödemeli sürüm geliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…