QD-OLED MSI 272URX monitörde text fringing sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Mert kaan almuhan
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 33
Merhaba, geçenlerde QD-OLED MSI 272URX monitör aldım fakat monitörün text fringing sorunu var gibi; yazılar çok temiz değil. Bu sorunu nasıl giderebilirim, bilgisi olan var mıdır? Clear Type denedim, eh işte. MacType'ı gördüm, onu denedim; ondan hiçbir hayır gelmedi, herhalde yapamadım.

Windows'un kendi ClearType menüsü bu işi çözemez. GitHub üzerinden açık kaynaklı ve hafif bir yazılım olan Better ClearType Tuner programını indirin. Programı açtığınızda "Antialiasing" modunu göreceksiniz. Bunu standart RGB ayarından çıkarıp doğrudan Grayscale (Gri Tonlamalı) seçeneğine alın. Bu ayar ile Windows'un renkli piksellerini nötralize eder. Yazılar renkli ışıktan kurtulur, belki biraz daha yumuşak görünür ama gözünüzü yoran fringing sorunu çözülür.

Bir de QD-OLED panellerin yapısı gereği, beyaz arka plan üzerine siyah yazı okurken fringing baya belli olur. Tarayıcıda, Windows'ta ve Discord gibi tüm uygulamalarda Karanlık Mod'a geçiş yapmanızı öneririm. Siyah pikseller oledde tamamen kapalı olduğu için text fringing neredeyse görünmez hale gelir böylece.

Dediğiniz uygulamayı deneyeceğim bir de karanlık modda kullanıyorum her şeyimi fakat bu köşelerde kırmızımsı çıkıntılar var ya minik minik onlar hala var demek beyazda kullansam daha kötü olacak bir de bu sorun markadan markaya değişiyor mu acaba mesela ASUS'ta nasıl acaba bu durum.

Kırmızımsı çıkıntılar QD-OLED'in üçgen piksel dizilimindeki kırmızı alt piksellerin Windows font kesimlerinde sırıtmasıdır. Karanlık modda bile yüksek kontrast sınırında hafif belli olur. Beyazda kullansanız daha fazla gözünüze batardı.

Diğer markalar kendi Oled panellerini üretmez. Piyasada gördüğünüz tüm QD-OLED panellerin üreticisi Samsung Display'dir. Hatta sizin kullandığınız MSI 272URX modeli, piyasadaki en güncel ve en iyi 3. Nesil QD-OLED panellerden birini kullanıyor. Piksellerin şekli önceki nesillere göre ciddi anlamda geliştirilmiş durumda. Yani şu an gördüğünüz kırmızı çıkıntılar aslında bu sorunun teknolojik olarak en aza indirilmiş hali. Monitörünüzde donanımsal bir kusur yok, QD-OLED teknolojisinin karakteristiği bu şekildedir. Güle güle kullanın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…