Merhabalar. Performans ve verimlilik konusunda yetersiz gelmeye başlaması, en ufak işlerimde bile aşırı derecede ısınarak kendini yavaşlatması ve sürekli yüksek devirde fan açmasıyla yıllarca bana adeta çile çektiren Athlon X4-860K işlemcili eski bilgisayarımı yakın zamanda emekli ettim. Akabinde; beni bir süre idare edecek daha modern bir sistem topladım. Şu anlık idareten topladığım için ekran kartı ve diskler gibi birçok parçayı eski sistemden yeni sisteme geçirdim, bu şekilde kullanıyorum.
Şu anda Biostar marka bir RX 560 kullanıyorum. Performans olarak yetersiz gelmesi bir yana, kartın ömrünün sonlarına geldiğini ve tabiri caizse ölmek üzere olduğunu her gün daha fazla hissediyorum. Bu nedenle de yeni ekran kartı arayışına girdim. Donanım işlerine çok hakim olmadığım için de burada konu açmak istedim.
Bilgisayarı müzikle ilgili işler, ufak render işleri gibi şeyler başta olmak üzere kişisel işlerim için kullanıyorum.
Oyun meraklısı bir insan değilim, oynasam bile modern ve uçuk oyunların meraklısı değilim. Oyun oynasam genelde OMSI 2 oynarım, bazen de Counter-Strike 2.
Diyelim ki taş çatladı, erişeceğim en yüksek seviye GTA V falan.
Yok ray-tracing'ti, uçuk FPS'lerdi öyle beklentilerim de yok, zaten kullandığım monitör de 1080p 75hz basit bir şey. 60 FPS de bana gayet yeterli.
Karttan beklentilerim; ara sıra yaptığım ufak render ve müzik işleri gibi kişisel işlerimde beni üzmemesi, oyun oynarken de nispeten yüksek ayarlarda (yüksek ayar olmasa bile grafikleri çok kısmama gerek kalmadan) stabil olsun, ekranda yırtılma ya da bottleneck, drop gibi şeyler yaşamayayım. Şu anlık belli bir bütçe de söz konusu değil ama, çok cep yakmasın fakat patates bir kart da olmasın.
Bu arada yıllardan beri Linux kullanıyorum, zira önereceğiniz kart AMD olursa benim için çok daha iyi olur.
Sistemimin özelliklerini aşağıya yazıyorum;
- İşlemci: AMD Ryzen 5 1600 AF
- Anakart: ASRock B450M-HDV R4.0
- RAM: Corsair Vengenance 2x8GB DDR4 3200MHz
- Ekran kartı: Biostar RX560 4GB
- SSD: Samsung 870 QVO 1TB SATA
- HDD: WDC WD2500AVVS-63L2B0 250GB SATA
- PSU: Aerocool VX Plus 500
- Kasa: Aerocool Atomic ARGB