R5 2600 sistemde "tırrr" sesi gelip kapanıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan aytmatustası
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 205
Bilgisayarım açıldıktan bir süre sonra böyle sanki "tırrrr" şeklinde bir sesle, tabii herhangi bir medya oynamıyorsa sessiz bir şekilde takılıp bir anda kendini kapatıyor. Bunu bir veya iki kez daha yapıyor, sonra bir daha yapmıyor uzun süre. Sonraki gün tekrar kullanmak için açtığımda aynı döngüye giriyor. Kasa çalışmaya devam ediyor ışıklardan anladığım üzere. Bundan sonra kapatma tuşuna basılı tutup yeniden başlatmam gerekiyor. Sorun uzun bir süredir var ve kafayı yemek üzereyim. Oyun vs. falan da oynamıyorum. Normal kullanımda yaşanıyor.

Sistem bileşenleri:
  • İşlemci: Ryzen 5 2600.
  • Anakart: B450M-A Pro Max.
  • Ekran kartı: RX 580.
  • RAM: XPG 3000MHz 8x2 RAM.
  • SSD: Adata SU630 SSD.
  • Kasa: Rampage Grand 600W 80Plus.

OCCT indirip Power testi yapabilirsiniz.

15 dakika teste tabii tuttum ama sorun çıkmadı. Sorunun SSD'den kaynaklandığını düşünüyorum açıkçası. Sağlığı %94'e düşmüş ve ara sıra dosya transferinde takılıyor, hızı vs. düşüyor. Kronik sorunlu olduğunu biliyorum, aldıktan sonra öğrenmiştim. Değiştirebileceğim bir durum da yok şu an. Sanırım bir süre daha yaşamaya devam edeceğim.

Şu ana kadar yaptığım şeyler:
  • Temiz kurulum
  • BIOS güncellemesi
  • DDU ile ekran kartı sürücüsü temizleyip yükleme
  • SSD Testi
Güncelliyorum, sorun hala çözülmedi ama, belirtmeyi unutmuşum; ekran takılıp gitmeden önce neredeyse her zaman önce ufak, yaklaşık 1-2 saniyelik bir takılma oluyor. Yine aynı şekilde "trrrr" şeklinde ses çıkıyor medya oynuyorsa. Sonra düzeliyor. 10 saniye sonra yine takılıp bu sefer tümden ekran gidiyor yine ama dediğim gibi sistem çalışıyor, fanlar dönüyor.

Sorunu XMP kapatarak çözdüm ve yaklaşık 6 gündür yaşanmıyor. RAM'lerim 2999MHz olarak değil 2667MHz olarak çalışıyor ama çok da önemli değil.

Sorunun düzeldiğini sanmıştım fakat yine yaşanmaya başladı. İşin garip tarafı ise ben PC'yi sabah ilk açılışımda yapıyor olması bunu gün içerisinde en az iki kere yapıyor ama bir daha yaşanmıyor. Kafayı yemek üzereyim.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…