R5 3500X, RX 580 8 GB sistemde kararsızlık ve teknik sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan MerTreX
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 190
  • Etiketler Etiketler
    masaüstü

MerTreX

Üyecik
Bundan yaklaşık 6-7 sene önce Elraen'in Inventus ile yaptığı kasalardan Parvan'ın sadece işlemcisini Ryzen 5 3500X yapıp satın almıştık. Sistemde işlemci Ryzen 5 3500X, 16 GB RAM, B450 ASUS Prime anakart ve ASUS RX580 8 GB ekran kartı var.

Şimdi bu bilgisayarda öyle bir durum var ki; aldığımızdan beri ekran kartı ya yazılımı uçuyordu, bilgisayar açılmıyordu ya da DxDiag'da gözükmüyordu. Ama ben sürekli bakım yapmaya başladığım zaman AMD sürücülerinde güncelleme gelmişti; sonrasında hiç sıkıntı olmamıştı.

Şimdi ise son bir senedir bilgisayar açılmakta zorluk çekiyor. Tuşa basıyorsun, bilgisayarın tüm fanları dönüyor ama monitörde bir şey yok. Birkaç sefer de anakart buzzer ile hata kodları verdi; hata kodları ekran kartı arızası diyor. Ama arada bilgisayar açılıyor, şans işi gibi. Bazen ses çıkarmıyor, anakart sadece sarı ışık yakıyor ve ekrana hiçbir şey gelmiyor; klavye ışıkları dahi açılmıyor.

Ben sorunun ekran kartı olabileceğini düşünüyorum. Aranızda bu sorunu yaşayan veya çözümünü bilen var mı? FurMark'ta 1080p stres testinde %80 fan ile ekran kartı 68 dereceyi geçmiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bilgisayarı baştan aşağı bakımı yapın. PSU ölmüş olmalı, OCCT Power testi yapın, kullandığınız PSU nedir? BIOS güncel değilse güncelleyin.

Son düzenleme:
Bilgisayarı baştan aşağı bakımı yapın. PSU ölmüş olmalı, OCCT Power testi yapın, kullandığınız PSU nedir? BIOS güncel değilse güncelleyin.
Faturayı buldum. FSP HV PRO 550W 80+ Bronze. Ekran kartı da ASUS AREZ DUAL RX580 OC'muş. BIOS update yapmak isterim de geldi mi bilmiyom tabi de şu sıra bulunduğum ilçede sık sık elektrik kesiliyor o yüzden bios update de kapanırsa çok üzülürüm.

PSU güzel marka ama 7 yaşında. İçindeki bileşenler yaşlanmıştır. OCCT Power testi yapın, 12V kanalı takip edin. 11.6V aşağıya düşüyor ise değiştirmek vakti gelmiş gibi.

PSU güzel marka ama 7 yaşında. İçindeki bileşenler yaşlanmıştır. OCCT Power testi yapın, 12V kanalı takip edin. 11.6V aşağıya düşüyor ise değiştirmek vakti gelmiş gibi.
eğer psu ise 650w ile güncellesem seneyede am5 e geçiresim var sistemi kardeşimin normalde o günlük olarak şimdilik yks hazırlanıyor. Ama hani iyi bir sistemle belki sadece valo lol devour cs falan girmeyi belki hikayeli falanda oynatabilirsem diye böyle 9060xt li bir sistem toplayasım var. Hep bizimkilerin ssd almaması yüzünden çocuk oyun silip başka oyun yükleyip duruyordu. Mantıklı olur herhalde.

Yani 2 sorunuz var gibi. Ya ekran kartı arızalı ya da PSU. İler de değiştireceksiniz bir şey diyemem.

Yani 2 sorunuz var gibi. Ya ekran kartı arızalı ya da PSU. İler de değiştireceksiniz bir şey diyemem.
PSU Testini yaptım.kapanmadı değerlerde böyle. ve evet bakım yeni mx6 ile yaptım.

Dosya Ekleri

• 5778298972995783520.webp
    811,1 KB · Görüntüleme: 34
  • 5778298972995783518.webp
    893,8 KB · Görüntüleme: 37
  • 5778298972995783519.webp
    304,5 KB · Görüntüleme: 47
PSU gerekli değerleri veriyor, en düşük 11.7V görmüş sıkıntı değil. Ekran kartı şüpheli gibi, size önerim ekran kartını söküp PCI-E slotunu temizlemen. Ekran kartının da uçlarını silgi ile sil. BIOS'u güncellemen gerekli, eski BIOS sürümler de RX ekran kartı okuyamama saçma sapan sorunları vardı.
Bunları yaptığın halde düzelmezse ekran kartı fiziksel hasar görmüş olabilir.

bios sürümü güncellenmiş hali bu, ekran kartnın orasını mavi silgi ile sildim. Bakım esnasında anakarta slotlara falan kontak sprey sıkıp akıttım. bakalım yine sorun olursa artık ekran kartı denen arkadaşa elveda diyecez gibi. Kardeşime dedim canın sıkıldıkça aç kapa bir daha aç bakalım yapıcak mı diye şimdilik yapmadığı için tablet alcaz . Eyvallah bu arada başka bir forumda kimse yazmamıştı bile.Belki cpu için bir kule soğutucu alırım ben kendim bizimkilerin haricinde 95 dereceye sövdüm baya çünkü.

he bir de bios güncellemeden önce anakart işlemci güç zımbırtısı 90% nin altında olduğu için kırmızı yanıyordu hwinfoda. Güncelleme sonraki testte %114 teydi o da .

Sonuç değişmese ekran kartı VRAM veya lehim sorunu vardır hocam, zaten kart 7 yaşında. Düzgün tamirciye verirseniz yaparlar ama ilk önce emin olmak lazım. Ekran kartını başka sistemlere de test edin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…