R5 3600 & RX 5600 XT sistemde düşük GPU ve CPU kullanımına bağlı FPS düşüklüğü

eraygg

Gelişen
Merhaba,

Yaklaşık 1 hafta önce bir sistem topladım sistemi toplamadan önce YouTube'dan aynı işlemci ve ekran kartının birlikte çalıştığı benchmark test videolardan yola çıkarak bu sistemi toplamaya karar verdim, sistemin işlemcisi ve ekran kartı ikinci el, anakart ve RAM sıfır yeni aldım, diğer parçaları ise eski sistemimde kullandığım parçalardı. Sistemi temiz bir şekilde kurdum eski diskleri temizledim driverların hepsini düzgün bir şekilde olması gerektiği gibi kurdum BIOS'umun güncelliğini kontrol ettim XMP'yi açtım ve gerekli testleri yaptım Cinebench 10dakikalık multicore CPU testinde maks. sıcaklık 92-93 derecelerdeydi skoru 535, ekran kartım ise 16 dakikalık FurMark testinden de normal sonuçlar aldı ortalama FPS 116 GPU temp 74-75 derecelerde VRAM maks. 88, ekran kartımın BIOS'u da güncel yani aslında her şey olması gerektiği gibi ve düzgün çalışıyor gibi gözüküyor, fakat oyun fark etmeksizin FPS genelde 1080p de 120-140 arası gidip geliyor.

Radeon'un kendi yazılımından metrikleri açıp izlediğimde CPU ve GPU kullanımım %60'ı geçmiyor hatta nadiren %60'lara geliyor diyebilirim sıcaklık değerlerim GPU da oyunda 50'lerde geziniyor CPU da da 60'larda, LoL gibi bir oyunda bu sistemle 120-140 FPS'ler almak doğru değilmiş gibi geliyor ayrıca bu videodaki FPS değerlerince CS2 de asla ulaşamıyorum, ayni sisteme sahip başka kullanıcılar FPS değerlerini yazabilirlerse çok sevinirim böyle bir problemi nasıl çözebilirim bir fikriniz var mı?

Sistem özelliklerim:
  • ASRock A520-HVS
  • Ryzen 5 3600+stok fan.
  • XFX RX 5600 XT THICC II Pro 14Gbps.
  • Hikvision 1x16 GB CL18 3200MHz DDR4.
  • 128 GB SanDisk SATA SSD.
  • 1TB WD blue hard disk.
  • Corsair CX750W.

Videoda işlemci farkı var. CS2 kaç FPS alıyorsunuz?

Ayrıca CS2 hariç oyun içi değerlerin videosunu alıp paylaşırsanız çok iyi olur. CS2 istikrarlı bir performans vermiyor. Sistemi test etmek için bence uygun bir oyun değil.

V-Sync açık mı ve monitör panelinde FreeSync gibi özellikler açıksa kapatmayı dene bakalım değişiklik olacak mı? Tek kanal RAM var. Belki o da alabilir.

Şu an Witcher 3 indiriyorum deneyip videosunu atarım, aslında sizin paylaştığınız videodaki gibi CPU ve GPU kullanım değerlerim ama FPS te neredeyse yarısını alabiliyorum ancak ve kullandığım grafik ayarları daha düşük.

V-Sync açık mı ve monitör panelinde FreeSync gibi özellikler açıksa kapatmayı dene bakalım değişiklik olacak mı? Tek kanal RAM var. Belki o da alabilir.
V-Sync kapalı monitörümde FreeSync özelliği var ama o da kapalı, Radeon yazılımındaki limit ayarları ve FreeSync de kapalı.

Tek kanal RAM yüzünden olabilir mi diye ben de düşündüm fakat 100 FPS de fark etmez sanırım.

Bu da benim aldığım değerler.

O arkadaş 1440x1080 de oynuyor ben 1280x1024'te oynuyorum,
İkisini karşılaştırdığımda ben neredeyse iki kat fazla VRAM kullanıyorum, CPU değerlerim neredeyse aynı sadece daha az güç tüketiyor, nasıl çözeceğim bu problemi? FPS çok düşük.

Son düzenleme:
VRAM niye öyle tüketiyor anlam veremedim. Bir de grafik ayarlarını en yükseğe alıp video çeker misiniz?

AMD kartlardan pek anlamıyorum. Malum forumda Nvidia ve AMD savunması olunca doluşan tipler, bu konulara hiç uğramıyor. O yüzden ilk bulduğum videoyu bırakıyorum. Arkadaşın önerdiği ayarlara göre bir şeyler yapın. Videodan bağımsız ayarları varsayılana almayı da deneyebilirsin.

@Recep Baltaş Bence bu konularda da video çekilebilir. Forumda AMD kartlar ile sorun yaşayanlar, genelde bu AMD arayüzünü atınca bu kadar gereksiz ayara ne gerek var diyorum. AMD, Nvidia'ya göre kullanıcıya çok fazla ayar sunuyor ve varsayılan açtığı veya basit açıklaması ile açılmasına olan sağladığı ayarlar, oyunlarda garip garip sorunlara yol açıyor. Bunları araştırıp, temel bir AMD Raedon artık adı neyse ayarları diye video çok iyi olacaktır.

Hem de 90K serisi ile AMD ekran kartı videolarına ihtiyaç artacaktır.

Son düzenleme:
İşlemci güç planı seçeneklerinde en yüksek seçmeyi dener misin ayrıca ekran kartının Power limiti 60 watt geçmiyor gibi bir program mı yapıyor onu.
MSI Afterburner yükleyip oradan değerleri yükseltmeyi dener misin güç limitini.

Kartta Dual BIOS var mı?

Mesela bu tarz videolardaki veya Reddit yabancı forumlarında, kullanıcıların tavsiyelerini vb. uygulayabilirsiniz. Bir videoda AMD için 24.5.1 sürücüsünü önermişler. DDU ile sürücüyü kaldırıp, bu sürücüyü deneyebilirsiniz. Çünkü attığım videoda 1 ay önce diyor. Yeni sürücüler belki sorunludur veya videodaki arkadaş sürücüyü güncellememiş olabilir.

Delta Force oyununda stutter sorunu yaşayanlar da AMD 24.8.1 geri dönünce sorun yaşamıyorlardı. AMD halen bu konuda çok iyi değil.

Evet var performans modunda şu an.

Az önce en yüksek grafiklerde 1080p test ettim 80-90 FPS civarlarında yine, güç 80W üstüne de çıktığı oldu. Benim anlamadığım şey FurMark testinde sorun yok, Cinebench testinde de sorun yok sıcaklık değerlerim normal temiz kurulum yaptım driverlar güncel her şey olması gerektiği gibi aslında. Ama aldığım performans çok düşük.

Bu videodaki tüm ayarlar bende de mevcut.

Benim yaşadığım sorun stutter gibi bir sorun değil olması gerekenin yarısı FPS değerlerine sahibim.

Dosya Ekleri

• 1742158192551.webp
    37 KB · Görüntüleme: 51
Evet, FPS düşmesi değil. Ama siz yine de bir dener misiniz? AMD tarafını takip etmiyorum, ama 9070 için çıkan sürücüler Nvidia kadar sorunlu olabilir. Yeni ekran kartı sürücü döneminin(Nvidia, AMD, Intel fark etmiyor) sorunsuz geçtiğini hiç görmedim.

Bir de DDU uygulamasının seçeneklerinde, en aşağıda Windows'un sürücü yükleme ayarı var. Bu ayarı da kapatırsanız iyi olur.

AMD'nin Pro sürücülerini kurun, Pro sürücülerin üstüne çok daha fazla duruyorlar ve adrenaline kıyasla daha sık güncelleme almazlar, ayrıca adrenalinde ne varsa Pro sürücülerinde de var.

Bu sürümü indirin sonra Radeon Software slimmer indirin, bu videoyu çeviri ile izleyin ve videoyu atlamayın kişisel ayarlarda bulunucaktır hepsi videoda açıklanıyor.

Anlamadığınız yer olursa sormaktan çekinmeyin.

Not: Bunlardan önce driverı DDU ile temizlemeyi unutmayın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…