R5 5600 & GTX 1080 Ti sistemde mavi ekran hatası

Eresbos

Uzman
  • Anakart: MSI B450M-A Pro Max.
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5600.
  • Ekran kartı: ASUS ROG STRIX GTX 1080 Ti.
  • İşletim sistemi: Windows 10 - Windows 11.

Merhaba,

Windows 11'de de Windows 10'da da GTA online oynarken mavi ekran alıyorum. Minidump dosyası hiçbir şekilde oluşmuyor. Mavi ekranı yalnızca GTA oynarken alıyorum. Acaba ağır oyunları mı kaldırmıyor artık diye RDR2 indirip saatlerce oynadım hiçbir sorun olmadı. Yalnızca GTA online oynarken mavi ekran alıyorum.

Bazen oyuna girdikten 5 dakika sonra, bazen ise yarım saat sonra mavi ekran alıyorum bazen ise hiç mavi ekran almıyorum. Mavi ekran geliyor %0 yazısını görüyorum anında bilgisayar reset yiyor. Bu sorun son 1 haftadır oluyor. Ondan öncesinde de GTA online oynuyordum ancak böyle sorunlar hiç olmuyordu. SSD'den kaynaklı olabilir diye düşündüm farklı bir diske kurdum yine aynı sorun oldu. DDU ile ekran kartı Driver'ını kaldırdım yeniden kurdum olmadı. FurMark ile 10 dakikalık ekran kartı testi yaptım hiçbir sorun çıkmadı. SSD okuma yazma testi yaptım en ağır şekilde hiçbir sorun çıkmadı yine. Bu sorunu ne yaptıysam çözemedim. Var mı bir önerisi olan yardımcı olsun lütfen.

Ekran kartımın tam marka modeli ASUS ROG string GTX 1080 Ti 11 GB olarak geçiyor. Termal ped vs. olarak ne kullanacağımı bilmiyorum. Bu konuda herhangi bir bilgiyi hiçbir yerde de bulamadım. Termal ped olarak hangi kalınlık ve hangi marka kullanmalıyım? Termal macun olarak da işlemcim için kullandığım Noctua markalı bir termal macunum var. Onu kullanabilir miyim? Bu konularda bilgi verebilirseniz adım adım ilerlemek isterim.

Termal pedlerin durumu vahim değilse şu anlık kalsınlar ama marka olarak Thermal Grizzly, arctic gibi markaların ortalama 1mm kalınlıkta olmaları gerekiyormuş ve isterseniz çıkarsa ped karttan ölçmeniz iyi olur. İşlemci için olan termal macunu ekran kartı için kullanabilirsin bir sorun olmaz.

Birkaç yerde okumuştum. Termal pedlerin kalınlıklarının önemli olduğu söylenmişti. Yanlış kalınlığın uzun vadede karta zarar verebileceği söylenmişti. Üzerindeki pedlerin kalınlığını maalesef ölçebileceğim bir durum bulunmuyor. O yüzden böyle bir riske girmemiştim. Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Bu arada güç limitini %80'e çektim ve yaklaşık 15 dakikadır oynuyorum. Şimdilik bir sorun yok ancak test etmeye devam edeceğim. Sonucu buradan bilgilendireceğim.

Yaklaşık 30 dakika GTA online oynadıktan sonra Alt Tab atıp Google Maps'de bir yere bakarken, GTA arkada açıkken mavi ekran yedim yine. Sorun çözülmemiş yani. Ama bu sefer 30 dakika kadar oynayabildim. Daha önceden 5-10 dakika arasında çöküyordu.

Son düzenleme:
Sisteminiz yük değişikliklerinde güç kaynağı yeterince düzgün uyum sağlayamıyor olabilir. Bu yine XİGMATEK güç kaynağını iyi bir tane ile tekrar denemeniz gerektiği sonucuna varıyorum şu an. Hem oynayabildiğiniz dakikanın artması da yaptığımız ayar ile güç kaynağına işaret ediyor. Bu durumda daha fazla ayar yapmaktan çok başka bir PSU gerek gibi ama başkalarının fikirlerini de bekleyebiliriz.

Mavi ekran aldıktan sonra güç limitini %70'e kadar düşürdüm bu sefer de 1 buçuk saat kadar oynayabildim. Sanırım sorun PSU'da gibi geliyor bana da.

Mavi ekran aldıktan sonra güç limitini %70'e kadar düşürdüm bu sefer de 1 buçuk saat kadar oynayabildim. Sanırım sorun PSU'da gibi geliyor bana da.
FPS sabitleme yapmayı da deneyebilirsiniz bu güç kullanımı biraz daha azaltır mesela 60-90fps arası. Mavi ekranlar kesilirse güç kaynağında kesinleşebiliriz ama şu anki durum yine ekran kartının %100 sorunsuz olduğunu göstermiyor sadece PSU tarafı ihtimali artıyor. Yakın bir zamanda yeni bir güç kaynağı ile denerseniz tam sorun kaynağı o zaman öğrenilecek gibi.

Hocam dün akşam kasanın içini temizledim. Bayağıdır bakım yapmıyordum. İşlemcinin termal macununu yeniledim ancak ekran kartının içini yine açmadım ve bulaşmadım. Yüzeysel temizledim sadece. Kasanın içerisini temizledim, tozunu aldım sildim iyice. Ve şu anda mavi ekran sorunu yok. Güç limitini de düşürmedim yani %100'de bıraktım ve ona rağmen mavi ekran sorunu yok şu anda. Yine de PSU'yu değiştireli miyim sizce?

Yani mavi ekran alana kadar bir şey yapmanıza gerek yok ama sadece yüzeysel bir temizlik ile düzelecek bir sorun gibi gelmedi. Konunun başında bazen 10dakika bazen hiç mavi ekran almadığınızı söylediniz yani tesadüfen şu an mavi ekran yemiyor olabilirsiniz yani birçok kez test etmeniz lazım ve birkaç gün. Belli bir süre vermiyorsa temizliğin etkili olduğunu söyleyebiliriz ancak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…