Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

desire doue

Becerikli
Merhaba,

Bilgisayarda çözemediğim bir problem var; yük altında hiçbir sorun yokken boştayken bazen kendi kendine yeniden başlıyor. Fakat yeniden başlarken Windows'un yeniden başlatılıyor ekranı gelmiyor. Yani bir anda kapanıp kendi kendine yeniden açılıyor.

R5 5600
Gigabyte A520 K V2 v1.1
Kingston 2x8 2400 MHz DDR4
FSP 550W PSU

Denediklerim:
Farklı priz
XMP açık/kapalı
Power IDLE aç/kapa
BIOS UP/Reset

BIOS'taki power ile ilgili tüm ayarları denedim. Windows'taki hata varsa yeniden başlat vs. diye bir ayar vardı, onu da denedim. Yine de bir şey değişmedi. Windows 10 ve 11'de de denedim, yine de düzelmedi.

OCCT'de tüm parçaları test ettim, bir sorun yok. Yük altında olmadığı halde boştayken bazen kendi kendine yeniden başlıyor. Ve bazen yeniden başlıyor, 1 dakika geçmeden tekrar yeniden başlıyor. Uyku modu yok, ekran kartı driverlı/driversız da denedim.

Fakat ilginç olan yük altındayken hiçbir sorun yok, en ufak bir stabilite kaybı bile olmuyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Yeni PSU ile de deneme yaptım fakat çözüm olmadı. Sorunun kaynağı AMD Core Performans Boost özelliğindeymiş. Bu özelliği kapattığımda çözüldü. Fakat performanstan feragat etmeden bu sorunu çözmek istediğim için BIOS'ta 10'dan fazla yeni ayar denedim. CPB'yi kapatmadan çözmenin yolu Dynamic Vcore offset'ini +0.050 olarak değiştirmek.

Kısaca özetlemek gerekirse sorunu çözmek için default BIOS ayarlarına ek olarak yaptığım değişiklikler.

1- XMP→ Açık
2- CPU Vcore → Normal
3- Dynamic Vcore (DVID) → +0.050

Yaptığım testler ve buna rağmen beni çözüme götürmeyen değişiklikler:

• Yeni toplanan bir sistem olduğu için sıcaklıklarla alakalı bir sorun zaten yok. Sıcaklık değerleri normal.
  • BIOS; Re-flash, UP, Down, reset, BIOS pil değişimi, BIOS pili ile reset, anakart üzerinden kısa devre ile BIOS reset.
  • BIOS ayarlarından; Power Supply Idle'deki tüm seçenekler,Global C-State kapatma, ErP ready açık/kapalı, Wake On Lan gibi dışarıdan uyandırma/kapatma yapılabilecek ayarlar, XMP açık/kapalı, Voltaj sabitleme.
  • RAM'leri farklı slotlarda tek tek çalıştırarak denemek.
  • Farklı SSD, ekran kartı ve PSU ile denemek.
  • Kasa fanı kısa devresinden şüphelenerek fansız denemek.
  • USB kısa devresinden şüphelenip tamamen boş şekilde denemek.
  • Kasa aç/kapa tuşunun takılı kaldığını düşünerek pinleri söküp manuel başlatmak.
  • Yukarıdakilerden hiçbiri olmayınca kasanın kendisinin kısa devre yaptırdığını düşünmeye başladım, uzay montaj denedim yine de sonuç değişmedi.
Yukarıdakilerden hepsi başarısız denemeler. Eğer benzer bir sorun yaşıyorsanız güncel BIOS sürümü ile yukarıdaki 3 maddedeki ayarları deneyebilirsiniz.
Söylediğin genelde çok ısınan işlemcilerde veya bozuk PSU'larda olur. İşlemcine yakın zamanda termal macun gibi bir işlem yaptırttın mı? Bir de yük altında da kapanıyor mu oyun oynarken falan? Bir tanıdığımın da benzer sorunu vardı Alt+Tab atınca seninki gibi oluyordu PSU değişti ve çözüldü.

Yeni PSU ile de deneme yaptım fakat çözüm olmadı. Sorunun kaynağı AMD Core Performans Boost özelliğindeymiş. Bu özelliği kapattığımda çözüldü. Fakat performanstan feragat etmeden bu sorunu çözmek istediğim için BIOS'ta 10'dan fazla yeni ayar denedim. CPB'yi kapatmadan çözmenin yolu Dynamic Vcore offset'ini +0.050 olarak değiştirmek.

Kısaca özetlemek gerekirse sorunu çözmek için default BIOS ayarlarına ek olarak yaptığım değişiklikler.

1- XMP→ Açık
2- CPU Vcore → Normal
3- Dynamic Vcore (DVID) → +0.050

Yaptığım testler ve buna rağmen beni çözüme götürmeyen değişiklikler:

• Yeni toplanan bir sistem olduğu için sıcaklıklarla alakalı bir sorun zaten yok. Sıcaklık değerleri normal.
  • BIOS; Re-flash, UP, Down, reset, BIOS pil değişimi, BIOS pili ile reset, anakart üzerinden kısa devre ile BIOS reset.
  • BIOS ayarlarından; Power Supply Idle'deki tüm seçenekler,Global C-State kapatma, ErP ready açık/kapalı, Wake On Lan gibi dışarıdan uyandırma/kapatma yapılabilecek ayarlar, XMP açık/kapalı, Voltaj sabitleme.
  • RAM'leri farklı slotlarda tek tek çalıştırarak denemek.
  • Farklı SSD, ekran kartı ve PSU ile denemek.
  • Kasa fanı kısa devresinden şüphelenerek fansız denemek.
  • USB kısa devresinden şüphelenip tamamen boş şekilde denemek.
  • Kasa aç/kapa tuşunun takılı kaldığını düşünerek pinleri söküp manuel başlatmak.
  • Yukarıdakilerden hiçbiri olmayınca kasanın kendisinin kısa devre yaptırdığını düşünmeye başladım, uzay montaj denedim yine de sonuç değişmedi.
Yukarıdakilerden hepsi başarısız denemeler. Eğer benzer bir sorun yaşıyorsanız güncel BIOS sürümü ile yukarıdaki 3 maddedeki ayarları deneyebilirsiniz.

Çözüm