R5 5600X & RTX 3070 sistemle en iyi oyun performansı alabilmek için ayar önerisi

shuneN

Çalışkan
Merhaba,

RTX 3070 ve R5 5600X içeren bir sisteme sahibim. Toplam RAM: 32 GB. Daha çok rekabetçi oyunlar oynuyorum ancak hem hikâye hem de rekabetçi oyunlarda bilgisayarımdan alabileceğim maksimum performansı almak istiyorum.

Önereceğiniz her türlü ayara açığım. Özellikle BIOS ayarlarına. Daha önce hiç overclock yapmadım. Bilgili arkadaşlar eğer overclock sisteme zarar vermiyorsa o konuda da yardımcı olurlarsa sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sistemin bileşenlerine uygun ve bilinçli yapılmış bir OC sisteme zarar vermez. Ama bu işi iyi bilen birinden yardım almalısın bu konuda. Onun dışında yapabileceğin ayarlar Nvidia Denetim Masasından yapacağın performans ayarlarıdır.

Bana kalırsa o sistemin en sağlıklı oynatacağı çözünürlük 2K, fakat düzgün bir OC + DLLS gibi ekstra teknolojilerle 4K'da bazı oyunlarda zorlayabilirsin.

8 GB VRAM ile 2K istenilen ayarlarda oyun oynayamazsın. Günümüzde bu kart 1080p Ultra grafik kartlarından biridir.

8 GB VRAM ile 2K istenilen ayarlarda oyun oynayamazsın. Günümüzde bu kart 1080p Ultra grafik kartlarından biridir.
RTX 3070 (8 GB GDDR6, 256-bit, 5888 CUDA çekirdeği, ~448 GB/s bant genişliği, PCIe 4.0, TDP 220 W) + Ryzen 5 5600X (6 çekirdek / 12 iş, 3.7–4.6 GHz, 32 MB L3, TDP 65 W) + 32 GB DDR4 3600 MHz + NVMe SSD + 650–750 W kaliteli PSU kombinasyonu (üye ne kullanıyor bilmiyorum.), 1440p (2K) çözünürlükte Çoğu modern AAA oyunları yüksek-ultra ayarlarda 60-144 FPS aralığında oynatabilecek güçtedir; RTX 3070 zaten NVIDIA’nın 2K performans segmenti kartıdır — 4K’da bile ayar kısarak oynanabilirken “2K oynatamaz” demek teknik olarak yanlış, zira GPU’nun mimarisi (Ampere GA104) ve bant genişliği bu çözünürlük için özel olarak tasarlanmıştır.

Günümüzde tabii ki optimizasyon problemli çıkan oyunlarda direkt olarak öyle olduğunu söylemek tam anlamıyla doğru olmaz ama bunun kartla teknik anlamda alakası yok, yanlış düşünüyorsun.

Hocam 3000 serisi frame gen kullanmıyor en mantıklısı 1080p oynaması. Ve oynayacağı oyunlara NVIDIA frame gen DLSS mod kurması hikayeli oyunlarda. Mod kurarak 4000 serisi teknolojisi kullanır fpsleri artar. Aklıma en mantıklı çözüm bu geldi. 2k yerine 1080p monitör varsa fps artışı yüzde 30 olur ve 8gb vrami darboğaz yapmaktan bir nebze kurtarır.

Aslında yeni nesil oyunlarda gayet güçlü bir kart, hatta 2K için bile öyle ama optimizasyon buna izin vermiyor. Yoksa teknik anlamda kart kaldırabilecek bir güçte.

Fakat günümüz oyunları öyle optimizasyon sıkıntılı çıkıyor ki 2.5 FG teknolojisi ile zorlandığı kısımlar oluyor. Yoksa dediğim gibi kart 2K için tasarlanmış bir kart.

Oynatamaz olması açamaz anlamına gelmiyor böyle bir söylemim yok. Bugün RX 470 4 GB kartla da 4K oyunları başlatabilirsiniz bunun için RTX 5090 kullanmana gerek yok. Piyasadaki tüm oyunları 2K'da yüksek ve medium ayarlarda oynamak için belleği yeterli değil bu da oyunu açamaz 5-10 FPS alırsın anlamına gelmiyor. Ne söylemek istediğim gayet net anlaşılabilir diye düşünüyorum.

1080P için su ayarlari uygulayabilirsin. Daha once bir tablo olusturmustum. Ayarlari ve nedenlerini yazdim. Isine yarar umarim.

Dosya Ekleri

• Grafik ayarlari.webp
    460,9 KB · Görüntüleme: 63
Optimizasyon yok hocam maalesef 8gb vram olmasa yeter her oyuna.

1080P için su ayarlari uygulayabilirsin. Daha once bir tablo olusturmustum. Ayarlari ve nedenlerini yazdim. Isine yarar umarim.
Teşekkürler hocam.

farme gen DLSS mod dediğiniz nedir? Bir ara oyun dosyalarına bir şeyler atıp ayalardan frame generation açmamazı vs. sağlıyordu o mu?

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…